Haberler

Kadınlar Işid'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor" Paneli

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Çözüm dünkünden daha yakın, çünkü barış ve özgürlük isteyen, halkların kardeşliğini ve eşitliğini isteyen çok daha geniş bir çevre var" dedi.

Tuncel, Ankara Kadın Platformu tarafından, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Kadınlar IŞİD'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor" panelinde, kadınların barışı konuşmasının önemine değindi.

Asıl konuşması gerekenlerin Kobani'den gelenler olduğunu ifade eden Tuncel, HDP olarak konuya bakış açılarını aktaracağını söyledi.

Sınırın bu tarafında bulunmanın daha zor olduğunu ifade eden Tuncel, şöyle konuştu:

"Kadınların dayanışması çok önemli. Çünkü bu sistemin kendisi eşitsizlik üretiyor, aslında bu sistem tamamen değişmeden kadınların özgürlük mücadelesi başarıya ulaşmaz. Kadınlar her zaman mücadele içinde olmalı. Erkek egemen bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bunu her ortamda görüyoruz, dolayısıyla bu mücadeleyi büyütmek önemli. Bu bağlamda Rojava'ya bakmak daha önemli. Kadınlar orada savaşa katıldı, kadınlar orada yaşamın tüm alanlarında eşitlikçi bir alan kuruyor. Erkekleri de dönüştürüyor."

Egemen güçlerin IŞİD'in arkasına sığınarak bu savaşı büyüttüğünü ileri süren Tuncel, "Aslında Esad'a karşı yürütülen her türlü destek bugün karşımıza çıkan IŞİD'in büyümesine neden olmuştur" dedi.

Hala 5 ila 7 bin kadının IŞİD'in elinde olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu belirten Tuncel, bu kadınların çoğunun ise "cinsel olarak kullanıldığını" ileri sürdü.

"Kadınların savaş ganimeti" olarak değerlendirildiğini iddia eden Tuncel, "IŞİD'in bu kadar kadın katliamına karşı direnen kadınlar var. Bu çok önemli. Kadınların burada halkını savunma duruşunun ben çok değerli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tuncel, sadece Kobanili kadınların değil, Türkiye'deki kadınların da gelecekleri için birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

"Ortadoğu barışının yolu Kobani'den geçer. Türkiye'deki çözüm yolunun kaderini de Kobani belirleyecek" değerlendirmesini yapan Tuncel, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci Türkiye halklarına yeni bir yaşam inşa etme şansı sunuyor. Türkiye'nin demokrasi yolunda adımlar atmasını zorunlu kılıyor. Çünkü mevcut yasalarla ne Türkiye'nin değişmesi mümkün, ne Kürt sorununun çözümü mümkün. Biz 30 yıldır bu sorun çözülsün diye mücadele ediyoruz. Eğer devlet bugüne kadar adım atmışsa, Sayın Öcalan'la müzakere süreci geliştirmişse, bu konuda halkların barış talebidir bu, çözüm talebinin çok güçlü olmasıyla alakalı bir şeydir bu. Çözüm dünkünden daha yakın, çünkü barış ve özgürlük isteyen, halkların kardeşliğini ve eşitliğini isteyen çok daha geniş bir çevre var. Nerede gördük bunu? Kobani dayanışmasında gördük. Ortaya çıkan durum benim umudumu artıran bir durum.

-Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi

Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi de kendilerine "direnişin" miras kaldığını söyledi.

Efendi, "Arap halkı Suriye'de bir devrim gerçekleştirdi ve dediler ki 'bu bir Arap devrimidir.' Ama bir süre sonra bu devrim satıldı. Ama Kürt halkı Rojava'da yeni bir devrim gerçekleştirdi. Devrim içinde devrim yaptılar ve direnecekler de" diye konuştu.

"Kürt grupların Kobani'de yeni bir sayfa açtıklarını ve bir tarih yazdıklarını" öne süren Efendi, şöyle devam etti:

"Yediden, yetmiş yediye özellikle de Rojava ve Kobani'de herkes asker oldu, siyasetçi oldu, doktor oldu ve bu savaşta galip olmak için savaştı. Kürt kadını yoksuldu, umutsuzdu. Yaşadığı köyden bir şehire rahatça gidip gelemiyordu. Hem aile, hem aşiret, hem de sistem tarafından eziliyordu. Ama yeni bir bilinçle ve felsefeyle, Abdullah Öcalan'ın hareketiyle yeniden doğdular. Türk, Arap, Laz, İranlı kim olursa olsun Kürt annesine düşman olan her kadına diyorum ki hepimizin acısı ortak. Doğum sancılarımız aynı, acılarımız aynı. Bizim üzerimizden yapılan siyasete artık yeter diyelim. El ele tutuşalım, bir olalım.. Kadınların doğasında narinlik, yumuşaklık vardır ve barışı isterler."

IŞİD'in kendilerine saldırdığında Müslüman devletlerin sesinin çıkmadığını ileri süren Efendi, "Çünkü onların öğrencileri ve dostlarıdır o militanlar. Oralarda yetişiyorlar. Kürtlerin kaderi üzerinde oyun oynamayın, buna hakkınız yok. Çünkü Kürtler artık siyaseti, askerliği ve her şeyi biliyor, her şeyin farkındalar" ifadelerini kullandı.

Efendi, Koalisyon devletlerinin eğer isterlerse 24 saat içinde IŞİD'i bitirebileceklerini ileri sürdü.

Efendi, "Hepiniz Ömer Muhtar filmini izlemişsinizdir. Orada savaşanlar yaralandıklarında başlarındaki sarıkları çıkarıp, bacaklarını bağlıyorlar savaştan kaçmamak için ve şehit oluyorlar. Biz de onlar gibi olacağız ve öyle savaşacağız kanımızın son damlasına kadar" ifadesini kullandı.

"Kobani Kadın Meclisi" üyesi olduğu ifade edilen Narin Temu da sivil kadın hareketinde bulunanlar ve çalışanların eğer irade sahibi olurlarsa asla yenilmeyeceklerini söyledi.

Temu, "Şengal'de kadınların namusuna el uzatıldığında, pazarlarda satıldıklarında dünya kadınları Şengal için, Kobani için ne yaptılar? Eğer kadınlar irade sahibi olurlarsa, dünyada her şeyi gerçekleştirebilir ve değiştirebilirler. Arap, Kürt, Süryani eğer herkes birlikte hareket ederse bu durum değişir. Çünkü acımız ortak" diye konuştu.

Öte yandan daha önce panele katılacağı bildirilen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, parti içi çalışmalarından dolayı panele katılmadığı belirtildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kobani Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
title