Haberler

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi

Prof. Dr. Alev Özkazanç ropörtajı - Toplantının yapıldığı salondan detaylar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde görevli "toplumsal cinsiyet uzmanı" Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Özkazanç, kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Prof. Dr. Alev Özkazanç ropörtajı - Toplantının yapıldığı salondan detaylar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde görevli "toplumsal cinsiyet uzmanı" Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Özkazanç, kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.Jandarma Genel Komutanlığının Avrupa Birliği destekli "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi"nin Bursa Çalıştayı, bir otelde yapıldı.Çalıştayda konuşan Özkazanç, kadına yönelik şiddet konusunun son dönemde kadın cinayetleriyle gündeme gelebildiğini belirtti. Bu konudaki yasal çerçevenin yeterli olduğuna değinen Özkazanç, şöyle konuştu: "Kadına yönelik şiddet bizce göre Türkiye'nin 1 numaralı, en öncelikli sorunlarından biri. Hem Medeni Kanunda hem Ceza Kanununda kadın erkek eşitliği lehine dönüşümler oldu. Sonra önemli bir kanun çıkarıldı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda. Önemli bir uluslararası bağlayıcı sözleşme imzalandı, 'İstanbul Sözleşmesi' diye anılıyor. Yasal çerçevede belki birkaç küçük pürüz var, o da daha alt mevzuatla ilgili ama genel olarak yasal çerçeve yeterlidir. Önemli olan bu yasal çerçevenin kurumsal olarak ve etkin biçimde harekete geçirilmesidir. Bu konuda çok büyük problemler olduğu biliniyor ve görülüyor. Eğitim tabii çok önemli, her düzeyden eğitim ve herkesin eğitimi. Hem çocukların gençlerin bu konuda eğitimi hem de tabii ki kamu personelinin bu konularda uzmanlaşması çok önemlidir. Bunların her birinde henüz çok çok başlangıç aşamasındayız. Yapılacak daha çok iş var.Kadına yönelik şiddetin değişik gelir grupları arasında neredeyse birbirine eşit dağıldığı biliniyor. Şunu söyleyebiliriz, birisinin üniversite mezunu olmasının onu şiddet uygulama noktasında çok da farklı kılmadığını biliyoruz. Değişik sınıflar ve statü, gelir grupları arasında ne yazık ki kadına yönelik şiddet, neredeyse birbirine eşit şekilde dağılıyor. Yine de şiddet uygulayanın eğitimi değilse de şiddete maruz kalan kadınların eğitimi çok fark ettiriyor. Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların çok büyük bir kısmı daha az eğitimli. Daha yüksek eğitimli kadınlar kendilerini daha iyi koruyabiliyorlar."Ayrıca Prof. Dr. Alev Özkazanç, kadınlara, mevcut destekleri kullanmak konusunda cesur ve diğer kadınlarla dayanışma içinde olmalarını tavsiye etti.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği Alev Özkazanç Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title