Haberler

Joe Biden: Işid'i ABD'nin Müttefikleri Güçlendirdi

Abd Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD'in güç kazanmasında, ABD'nin müttefiki ülkelerin başrolü oynadığını, bunların da Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olduğunu söyledi.

Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'e, ABD'nin kilit müttefikleri olan bu ülkeler tarafından, Beşar Esad'ı devirmek amacıyla para ve cephane yağdırıldığını savunan Biden, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "ABD'nin, Suriye'de en büyük problemi bölgesel müttefiklerdi" dedi.

Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsü John F. Kennedy Jr. Forumu'nda konuşan Biden, " Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Esad'ı devirmeye öylesine kararlıydılar ki, bir anlamda Alevi-Sunni savaşının temsilini başlattılar. Esad'a karşı savaşan kim varsa yüz milyonlarca dolar para, tonlarca silah yağdırdılar. Kendilerini, bu gruplara destek vermeme konusunda ikna edemedik" diye konuştu.

Bu sözleriyle, Suriye'de iç savaşın başlamasından ABD'yi soyutlayan Biden, Obama Yönetimi'nin Suriye'de izlediği politikaları savundu. Biden, "Suriye'de ılımlı muhalefete zamanında destek olunsaydı IŞİD'in ortaya çıkmayacağı" sorusuna verdiği yanıtta, bu düşüncesinin geçerliliği olmadığını savundu.

ABD'nin bölgede ılımlı olarak bilinen gruplara çekinceli yaklaşmasının doğru bir politika olduğunu, bu gruplara yardım eden ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin, IŞİD sorununun ortaya çıkıp büyümesine yol açtığını söyledi. Suriye'de ılımlı bir muhalefetin zaten olmadığını savunan Biden, şöyle konuştu:

"Bölgedeki en büyük sorun bizim müttefiklerimizdi. Türkler ki iyi dostlarımız, kendisiyle birçok zaman geçirdiğim Erdoğan ile de çok iyi bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler, vs. Ne yapıyorlardı? Esad'ı devirmeye öylesine kararlıydılar ki bu da Alevi-Sunni temsili savaşıydı. Ne yaptılar? Esad'a karşı savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para, on binlerce tonluk silah döktüler. Ama beslenen insanlar El Nusra, El kaide ve cihatçı elementlerin dünyanın başka yerlerinden gelen elemanlarıydı. Abarttığımı mı sanıyorsunuz? Bir göz atın, bütün bunlar nereye gitti."

Herkesin bir anda uyanmak zorunda kaldığını anlatan Biden, "Irak'ta El Kaide olan ve oradan atılan IŞİD, Doğu Suriye'de kendisine açık yerler ve alanlar buldu. Bizim terörist örgüt olarak ilan ettiğimiz El Nusra ile işbirliği yaptı. Ama müttefiklerimizi, onlara destek olmama konusunda ikna edemedik. Ne oldu? Şimdi birden bire neyin ne olduğunu gördüler" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Sunni inanışlı kişilerin oluşturduğu IŞİD'e karşı, Sunni müttefik ülkelerin de içinde bulunduğu bir koalisyon oluşturduğuna değinen Biden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü ABD yeniden bir Müslüman ulusa müdahale edip saldırgan ülke olamaz. Sunni bir örgüte saldırı işi Sunniler tarafından yönetilmeli. İlk kez ne oluyor? Şimdi Suudi Arabistan finanse etmeyi durdurdu. ABD güçlerinin kendi topraklarında eğitimine açık olarak izin veriyor. Katarlılar, terörist örgütlerin en aşırı uçlarna verdiği destekleri kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ki eski bir dosttur, bana 'siz haklıydınız. Biz çok fazla kişinin sınır geçişine göz yumduk' dedi. Şimdi sınırı kapatmaya çalışıyorlar."

Suriye'de, şimdiye kadar gelinen durum öncesinde ılımlı olarak tanımlayabilecekleri bir muhalefet görmediklerini vurgulayan Biden, "O zaman kendilerine yerden havaya fırlatılan füzeler vermiş olduğumuzu düşünebiliyor musunuz? Bunun şimdi El Nusra'nın, El Kaide'nin, IŞİD'in eline geçmiş olacağından şüphesi olan var mı? Güçlü ve zeki olmak iyi bir özellik. Bu ikisi birbirini tamamlar" dedi.

Gelinen koşullarda, ABD'nin liderliğinde herkesin uyandığını söyleyen Biden, "Türkiye ne yaptığına dikkat ettiniz mi? Erdoğan geçen Perşembe günü bana yapacağın söylemişti ama oylanıncaya kadar bu konuda bir şey söylememi istemişti. Türk parlamentosunda, IŞİD'e karşı mücadelede Türk kara birlikleri için tezkere çıkardılar. Türk hava sahası NATO ve başka müttefikler tarafından kullanılabilecek. Türk hava sahaları insansız savaş uçaklarımıza açılacak" diye konuştu.

Suriye'de, ılımlı muhalefet olasılığının geçmiş koşullar içinde olmadığına değinen Biden, şimdi ılımlı muhalif güçlere eğitim ve mühimmat desteği verdiklerini, ancak kimin kim olduğunu seçerken çok özenli olduklarını belirtti. - York

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden Türkiye Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title