Haberler

Joe Biden'a Türkiye Uyarısı: Kendini Hazırla

Güncelleme:

İngiliz Financial Times'ın İstanbul Muhabiri Daniel Dombey, İstanbul'da Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin Amerikan askerlerinin başına çuval geçirme eylemi üzerinden Türkiye'de yabancılara bakışı irdeleyen bir yazı kaleme aldı.

KENDİNİ HAZIRLASA İYİ OLUR

"Üç Amerikalı denizci Türkiye'nin dış dünyayla ilgili şüphelerine kurban gittiklerinde İstanbul'un eski kesiminde kıyı izinlerinin tadını çıkartıyordu" diyen Dombey, "Bu hafta İstanbul'a gelecek ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden kendini hazırlasa iyi olur." diye ekliyor.

Dombey şöyle devam ediyor: "Mesele sadece Pew Küresel Tavırlar Anketine göre Türkler'in yüzde 73'ünün ABD'ye olumsuz bakması ya da bu bakışın 2003'teki Irak Savaşı'ndan bu yana hâkim olması değil. Çarpıcı olan Türkler'in yabancılara bakışındaki husumet. Suudi Arabistan'a yüzde 53'lük bir kesim olumsuz bakarken, AB'ye olumsuz bakanların oranı yüzde 66. Çin Rusya ve İran'a karşı olumsuz tavır oranı daha da büyük. Hatta Brezilya gibi Türkiye'ye tarihte yapılan hiçbir adaletsizlikten sorumlu tutulamayacak bir ülkeye bile olumsuz bakanlar üçte ikiden fazla."

"Bu güvensizliğin ulusal psikolojinin derinliklerinde bulunduğunu" söyleyen Financial Times Muhabiri çağdaş Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşını izleyen yıllarda yabancıların ülkeyi parçalama verdiği ortak çabaya karşın kurulduğunu hatırlatıyor. Dombey Amerikalı denizcilere saldıran grubun bayraklarını taşıdığı Mustafa Kemal Atatürk'ün Yunanları yendiğini, İngilizleri korkuttuğunu ve bir dönem çok kültürlü bir imparatorluğun hüküm sürdüğü topraklarda bir ulus devlet kurduğunu anlatıyor.

TÜRK'ÜN TÜRK'TEN BAŞKA DOSTU YOK

Dombey şöyle devam ediyor: "Ülkedeki bu durumu en iyi anlatan deyişlerden biri 'Türk'ün Türk'te başka dostu yoktur'. Yıllar boyunca ordu destekli lider kadrosu bu şüpheleri canlı tuttu, okul kitaplarında yabancıları ve azınlıkları güvenilmez olarak gösterdiler. O zamandan beri İslami kökenli hükümet dünyanın geri kalanıyla ilişkileri tamir etmeye çalıştı. Özellikle'de AB'yle şimdi duran katılım müzakerelerini. Ancak Ankara'yı tecrit edilmiş hissettiren geçen yılki hükümet karşıtı protestolardan bu yana Türkler 'in söylemi daha batı karşıtı, aslında daha yabancı karşıtı hale geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye, Mısır ve Ukrayna'daki olaylardan bir uluslararası 'merkezi' sorumlu tuttu ve 'Bunu gösteren belgelerimiz var' dedi. Geçtiğimiz günlerde 'gazeteci, terörist ve vaizler kılığındaki Arabistanlı Lawrencelardan bahsetti."

ERDOĞAN'IN AMERİKA ÇIKIŞI

Daniel Dombay Erdoğan'ın son olarak da Müslümanlar'ın Kristof Kolomb'dan önce Amerika'yı keşfettiğini söylediğini ve "Afrika'nın elmasları, Latin Amerika'nın altınları kirli senaryolarla nasıl sömürüldüyse Ortadoğu petrolleri de aynı senaryo ile sömürülüyor" dediğini hatırlatıyor.

"Ama yine de Türk hükümetinin ABD'li denizcilere yapılan saldırıyı vakit kaybetmeden kınadığını da vurgulamak önemli diyen Dombey, Türk yetkililerin konu dış politikaya geldiğinde komşuları hatta müttefikleriyle ilgili meşru şikayetleri olduğunu anlattığını söylüyor.

KOBANİ ÖFKESİ

Avrupa Parlamentosu'nun geçen hafta Türkiye'yi Kıbrıs açıklarındaki gaz arama faaliyetlerini "yasadışı ve tahrik edici" diyerek kınadığını hatırlatan Dombey yazısına şu satırla son veriyor;

"Bazı şikâyetler tüm gündemi gölgeliyor. En çok da Suriye sorunu. Erdoğan'ın cihatçılar tarafından sarılan Kobani'nin Kürt savunmacılarıyla ilgili kuşkuları Türk kamuoyunun önemli bir kısmını yansıtıyor. Suriyeli Kürtler'in bu savaşta Washington'la müttefik olması Türkler 'in öfkesini önemli oranda arttırdı. Ülkenin dünyanın geri kalanına duyduğu kızgınlığın altında giderek artan izolasyonunun bulunduğu sonucuna varmak cazip. Amerikalı denizcilere yapılan üzücü saldırıdan çok asıl endişe nedeni olabilir."

JOE BIDEN NE ZAMAN TÜRKİYE'YE GELİYOR?

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın 17 Kasım haftasında sırasıyla Fas, Ukrayna ve Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. Açıklamada ziyaretin içeriği belirtilmedi, ancak ana Gündem maddesinin Suriye'de tampon bölge ve Kobani olması bekleniyor.

Joe Biden daha önce bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın kendisine Suriye konusunda yanlış yaptıklarını söylediğini iddia etmiş, ancak Erdoğan "Eğer böyle söylemişse benim için tarih olur" şeklinde sert bir tepki verince önce Beyaz Saray, Biden'ın iddia için özür dilediğini açıklamış, ardından Biden'ın da Erdoğan'ın arayarak özür dilediği bildirilmişti.

Ancak Biden son olarak önceki gün CNN'de katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asla özür dilemediğini söyleyince tekrar medyada gündem olmuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden İstanbul Times Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (43)

ahomobilWeb@haberler.com:

Yasasin ABD kahrolsun fasistler irkcilar

12
27
yanıtYanıtla
naloomobilWeb@haberler.com:

Biji ABD biji ABD yasin amerika zorunuza gitmesin muhacirler.

12
23
yanıtYanıtla
adıyamanlı:

yıllarca ülkeleri karıştırıp duruyorsunuz ey amerikalılar ne ülkeme ne ülkemi yönetenler dil uzatamazsınız kendinize bakın devran dönecek az kaldı

30
4
yanıtYanıtla
cengizmobilWeb@haberler.com:

Biji abd biji ABD

11
20
yanıtYanıtla
ay yildiz kizi:

Haziriz gel sana da yeterince Cuval var.

22
6
yanıtYanıtla
KAAN:

BENCE ABD Yİ DIŞLAMAK ÇOK AKILLICA DEĞİL YAPILMASI GEREKEN ABD İLE BİR PARÇA OLARAK HAREKET ETMEK YOKSA BOŞLUĞU BARZANİ GİBİ ADAMLAR DOLDURUR

4
22
yanıtYanıtla
çuvalcı:

birde buna çuval geçirseler pek güzel olcek

20
6
yanıtYanıtla
cengizmobilWeb@haberler.com:

Fasistlere inat Biji ABD Biji ABD Biji ABD

5
19
yanıtYanıtla
Anlayın Artık:

Türkiye 1944''ten sonra Amerikaya, Müttefiklerine ve işbirlikçilerine güvendi. 1944''ten beride sağcı solcu, alevi sunni, Kürtçü Türkçü, Laik İslamik kutuplaşma larından ve çatışmalarından ekonomik, sosyal siyasi kırizlerden, darbelerden kurtulamadı, güvenmenin bedelini çok ağır ödedi. Artık Türkiye Amerika, Müttefikleri ve işbirlikçilerine güvenmemli ilşkiye girmek zorunda ise güvenmeden yüksek tedbirle girmelidir.

20
4
yanıtYanıtla
ouuww:

sayın barzani ve sayın abdullah öcalan bu boşlugu çoktandır doldurmuş şüpen olmasın

11
12
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title