Haberler

Jeopolitik Riskler Avro Bölgesi İçin Risk Teşkil Ediyor"

ECB Başkanı Draghi: "Jeopolitik riskler ve gelişen piyasalarla küresel finans piyasalarındaki gelişmeler ekonomik koşulları olumsuz etkileme potansiyeline sahip" "Orta ve uzun vadede Avro bölgesi enflasyon beklentileri, hedeflerimiz doğrultusunda devam ediyor" "Bugün Rusya Ukrayna krizleri, Irak, Gazze,

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "Avro bölgesi için ekonomik görünümü çevreleyen riskler aşağı yönlü devam ediyor. Özellikle jeopolitik riskler ve gelişen piyasalarla küresel finans piyasalarındaki gelişmeler ekonomik koşulları olumsuz etkileme potansiyeline sahip" dedi.

ECB, Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı aldığını açıkladı. Kararın açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Draghi, düzenli ekonomik ve parasal analizlere dayanarak ECB anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını söyledi.

Avro bölgesine ilişkin mevcut bilgilerin, bankanın ılımlı ve düzensiz ekonomik toparlanma değerlendirmeleriyle tutarlı kalmaya devam ettiğini dile getiren Draghi, "Aynı zamanda Avro bölgesi için orta ve uzun vadede enflasyon beklentileri yüzde 2 olan hedefimiz doğrultusunda devam ediyor. Haziran ayı başlarında kararı alınan para politikası tedbirleri, para politikası duruşunda bir gevşemeye yol açtı" diye konuştu.

Yüzde 2'lik enflasyon hedeflerinde değişiklik olmadığını vurgulayan Draghi, "Hedeflenen ve gelecek aylarda gerçekleşecek uzun vadeli refinansman operasyonları (TLTRO) genişlemeci para politikası duruşumuzu artıracak. Tedbirlerimiz yolunda devam ederse enflasyonun yüzde 2 seviyelerine geri dönmesine katkı sağlayacak. İleriye dönük projeksiyonumuzda, ECB anahtar faiz oranları enflasyonun mevcut görünümüne göre uzun bir süre mevcut seviyelerde kalacak" ifadelerini kullandı.

Draghi, Yönetim Kurulu'nun kendi yetkisi dahilinde uzun süreli çok düşük enflasyona karşı geleneksel olmayan araçları kullanmada hem fikir olduğunu aktararak, orta ve uzun vadede enflasyon hedeflerini korumada kararlı olduklarını yineledi.

İç talebin, genişlemeci para politikası duruşu ve finansal koşullardaki süregelen gelişmeler gibi bir kaç faktörle desteklenmesi gerektiğine işaret eden Draghi, işgücü piyasalarında bazı gelişme sinyalleri görülse de Avro bölgesinde işsizlik oranının hala yüksek olduğunu dile getirdi.

- "Orta ve uzun vadede Avro bölgesi enflasyon beklentileri, hedeflerimiz doğrultusunda devam ediyor"

Başkan Draghi, konuşmasında Ukrayna krizlerinden kaynaklanan olası risklere de değindi. Jeopolitik risklerin bölgede etkili olabileceğine dikkati çeken Draghi, "Avro bölgesi için ekonomik görünümü çevreleyen riskler aşağı yönlü devam ediyor. Özellikle jeopolitik riskler ve gelişen piyasalardaki ve küresel finans piyasalarındaki gelişmeler ekonomik koşulları olumsuz etkileme potansiyeline sahip" dedi.

Artan politik risklerin enflasyona yansımalarını da yakından takip edeceklerini aktaran Draghi, şöyle devam etti:

"Mevcut bilgiler temelinde, yıllık enflasyonun 2015 ve 2016 yıllarında kademeli olarak artmasından önce gelecek aylarda düşük seviyelerde devam etmesi bekleniyor. Orta ve uzun vadede Avro bölgesi enflasyon beklentileri hedeflerimiz doğrultusunda devam ediyor.

Yönetim Kurulu, orta vadede fiyat gelişmelerine ilişkin aşağı ve yukarı yönlü riskler görüyor. Bu bağlamda artan politik riskler ve döviz kurundaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz."

- "Avro bölgesi olarak Ukrayna-Rusya meselesinden dünyanın geri kalanına göre daha fazla etkilendik"

Draghi, konuşmasının ardından  basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, son karar henüz verilmemiş olsa da varlığa dayalı tahvil alım programının er ya da geç kullanılmasını beklediğini belirten Draghi, bu alımların sadece varlığa dayalı tahvillerle sınırlı olmayacağını ifade etti.

Avro bölgesi olarak Ukrayna-Rusya meselesinden dünyanın geri kalanına göre daha fazla etkilendiklerini dile getiren Draghi, "Bugün dünyaya bakarsanız jeopolitik risklerin bütün dünyada şüphesiz arttığını görürsünüz. Bugün Rusya-Ukrayna krizleri, Irak, Gazze, Suriye ve Libya krizleri var. Bunların bazılarının, Rusya-Ukrayna krizleri gibi, Avro bölgesine dünyanın diğer yerlerinden daha büyük etki ettiği kesin" şeklinde konuştu.

Draghi, Ukrayna krizlerinin enerji fiyatlarına etkisini değerlendirdiklerini ve Rusya'ya yaptırımların iki tarafa da etkilerinin ne olacağını kestirmenin güç olduğunu kaydetti.

Eldeki mevcut verilerin büyüme hızının yavaşladığına işaret ettiğini vurgulayan Draghi, yapısal reformlar gerçekleştiren ülkelerin performansının diğer ülkelerden çok daha iyi olduğunu söyledi.

Draghi, Avro bölgesinde reel faizlerin ABD'den daha uzun süre negatif kalacağını da sözlerine ekledi. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Mario Draghi Ukrayna Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title