Haberler

Başbakan, İzmir'deki Twitter Davasına Kabul Edildi

Güncelleme:

İzmir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweet'ler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz 29 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmaya, 7 sanık ile avukatlarının yanı sıra Uluslararası Af Örgütü üyeleri Andrew Gardner ve Runat Sena Akşener ile Alman gazeteci Mirijam Schmitt, gözlemci olarak katıldı. Duruşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, davaya kendisine karşı işlenen 'hakaret' suçu ile sınırlı olmak üzere 'mağdur' sıfatıyla katılması kabul edildi.

TWEET ATAN 38 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Geçen yıl Haziran ayında Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleşen Gezi Parkı protestoları sırasında, İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, örgütlü suçları soruşturma bürosunda görevli savcının talimatıyla harekete geçti. Geçen 5 Haziran'da yapılan operasyon kapsamında, attıkları tweet'lerle, insanları yasa dışı davranmaya teşvik ettikleri iddia edilen 38 kişi gözaltına alındı.

3'ER YIL HAPİS İSTEMİ

Soruşturma yaklaşık 7 ay sürdü. Birbirini tanımayan 29 kişi hakkında, 'halkı kanunlara uymamaya tahrik ettikleri' iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamenin 'mağdur' bölümü ise dikkati çekti. Başbakan Erdoğan'ın adı, tek mağdur olarak iddianamede yer aldı. Kentte 33 banka, 17 ATM, 75 işyeri, 10 ev, 20 polis otosu ve 31 otomobilde hasar meydana geldiğine yönelik bilgi, iddianamede yer alırken, sanık olarak gösterilen kişilerin bu olaylara bizzat katıldıklarının tespit edilemediği de belirtildi.

İzmir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında, twitter üzerinden haberleşmeleri 'örgüt' kapsamında değerlendirilen 29 kişi için, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşması, mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle eski İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Emrah Göktaş, Oğulcan Büyükkalkan, Egemen Çiynekli, İlayda Uyanık, Aynur Tıkıroğlu, Görkem Çiçekdağ ve Gökçen Günç ile avukatları katıldı.

"KÖTÜ BİR AMACIM YOKTU"

Tutuksuz yargılanan sanık moda editörü İlayda Uyanık, daha önce verdiği ifadesini tekrarladığını belirterek, "O tahrihte büyük olaylar vardı. Atmış olduğum tweet'lerde revirin yerini gösterdim, kötü bir amacım yoktu" dedi.

Müzik direktörü Emrah Göktaş da savunmasında, "O tahrite ülke genelinde birtakım uygulamalar sebebiyle tepki vardı. Her ne kadar benim hakkımda tanzim edilen iddianamede halkı kurallara uymamaya teşvik sebebiyle kamu davası açılmışsa da benim böyle bir niyetim olamaz. Kolluk güçlerinin aşırı müdahalesine tepki olarak söz konusu tweet'leri attım. Böyle bir şey olduğu için yine de üzgünüm" diye konuştu.

Diğer sanıklar da benzer ifadeler verip, suçlamaları kabul etmedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN 'MAĞDUR' KABUL EDİLDİ

İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Abdulkadir Certel, sanıklardan Efecan Karakaş'ın henüz ifade vermediğine ve duruşmada hazır edilmediğine dikkat çekti. Hakkında başka suçlar sebebiyle yakalama kararı bulunduğu belirtilen Karakaş hakkında bir yakalama kararı da bu davayla ilgili verildi.

Hakim Certel, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da davaya, kendisine karşı işlendiği belirtilen 'hakaret' suçu ile sınırlı kalmak kaydıyla 'mağdur' olarak katılmasının kabul edildiğini belirtti.

Sanıklar Özge Ünlü Tezcan ve Oğulcan Büyükkalkan'ın avukatı Hatice Hande Atay söz alarak, "Geçen celse dellilerin hukuka uygun yöntemlerle elde edilmediği konusundaki beyanlarımı tekrarlıyorum. Ayrıca iddianamede Recep Tayyip Erdoğan mağdur olarak gösterilmiştir. Bu suçun mağduru olmayacağından katılma talebinin reddine karar verilsin" dedi.

Avukat Özkan Yücel de "Meslektaşlarımın savunmalarına katılıyorum. Hukuka aykırı elde edilen deliller dosya kapsamından çıkartıldığında sanık Efecan Karakaş hakkında yakalama kararı çıkartılması mümkün değildir. Zira yakalama kararı çıkartabilmesi için TCK 98/2 maddesi uyarınca kişinin kaçak olduğunun tespiti gerekir" dedi.

BAŞBAKAN'IN DİNLENMESİ TALEBİNİ REDDETTİ

Hakim Abdulkadir Certel, 'suçtan zarar görmesi durumu söz konusu olduğundan mağdur Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine karşı işlendiği ileri sürülen hakaret suçu ile sınırlı olarak CMK'nın 237 ve 238'inci maddeleri gereğince davaya katılmasına', sanık avukatlarının, mağdurun dinlenmesi taleplerinin, 'dinlenilmesininin dosyanın esasına bir fayda sağlamayacağı kanaatine varıldığından' reddine karar verdi. Hakim Certel, hukuka aykırı olarak elde edildiği savunulan delillerin dosyadan çıkarılması taleplerini de kabul etmeyip, duruşmayı 14 Temmuz'a erteledi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Duruşma sonrasında gazetecilere açıklama yapan avukatlardan Hatice Hande Atay, dosya kapsamında delillerin hukuka aykırı yöntemlerle elde edildiğini, bunun ötesinde deliller elde edilirken suç işlendiği gerekçeleriyle davanın başından bu yana, esasa geçilmeden beraat talep ettiklerini söyledi. İzmir Barosu olarak, soruşturmayı yürüten polisler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na, soruşturmayı yürüten ve iddianameye hazırlayan savcılar Erhan Ünlü ve Özcan Pehlivan hakkında da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Atay, mahkemeden bu soruşturma dosyalarının istenmesine karar vermesi talebinde bulunduklarını ifade etti. Atay, davanın tek mağduru olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mağduriyetinin ne olduğuna ve diğer hususlara dair, sanık avukatları olarak kendisine sorularının bulunduğunu, bu nedenle dinlenilmesini talep ettiklerini belirterek, "Ama kendisinin siyasi kimliği nedeniyle bu talebimiz reddedildi. Oysa hakaret davalarında mağdur dinlenir. Başbakan'ın mağduriyeti değil, 2.5 milyon insanın katıldığı eylemlerde, 9 bin kişinin yaralanması, 8 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle asıl kamunun mağduriyeti söz konusudur. İfade özgürlüğnün yargılandığı bu davada Baro ile birlikte mücadeleye edeceğimizi duyuruyoruz" dedi.

İzmir Halk Forumları adına basın açıklaması yapan Su Tunalı da "İnternete sansür yasasına, yasaklara, Gezi direnişini hukuksuzca mahkum etmek isteyenlere karşı, yargılanan 29 arkadaşımıza sahip çıkıyoruz. Gezi direnişini yargılayamayacaklarını buradan bir kez daha haykırıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Twitter İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (14)

kim mağdurcderrr@yahoo.com:

ben 40 yaşında 10 yıldır atama bekliyorum gelirim 850 l şimdi kim mağdur

14
13
yanıtYanıtla
KAPKARAahmetbaykara33@hotmail.com:

bu ülkede hakaret etmek artık özgürlük savsata sın dan kurtulur inşallah..

18
1
yanıtYanıtla
ramazanramazanyildirim33@hotmail.com:

madurumda,madurum,ismini degiştirsen daha iyi olacak recep bey.

8
10
yanıtYanıtla
ifade değil küfürss@yahoo.com:

Erdoğan mağdurdur, kimse bunun tersini söyleyemez. Annesi, kızları, özellikle eşi Emine Erdoğan hakkında yazılan ağzı alınamayacak bazı küfürler, sözler değil başbakana, düşmanına bile söylenmeyecek sözlerdir. Bu ülkede sen bu küfürü Anayasa Mahkemesi Başkasına söyler isen suç oluyor ama Ülkenin Başbakanına söylerken suç değil ifade özgürlüğü oluyor ise orada bir dur bakalım, kimin hukuk devleti bu derler adama.

11
6
yanıtYanıtla
ÇOK MADURUZ AMA NE ÇAREgelin54@hotmail.com:

HEP BERABER MADURUZ AMA KİMSE BİZİ DİNLEMİYOR..aDALETİN BU MU DÜNYA O KADAR ÇARESİZ, ZOR DUMDA OLANLAR VAR bAŞBAKAN HERGÜN MADURUMDA MADUR EDEBİYATI YAPIYOR BİZ NE YAPALIM ATALIM KENDİMİZİ BİR YERDEN AŞAĞI BİTSİN ÇİLEMİZZZ

5
7
yanıtYanıtla
tam35123@hotmail.com:

ne saçma sapan konusuyosunuz siz benım kardesımde bu olaylar yuzunden başbakanı savunduğu.geziyi eleştirdiği için twit atmış 2,5 yıl hapıi aldı şimdi temyizde adalet herkese lazım

1
6
yanıtYanıtla
VATANDAŞgelin54@hotmail.com:

TWİTTER DE, YOUTUP'TA, FACEBOOK TA DENETLENMEDİYSE BİR BAŞBAKAN ÇIKIP MADURUM DİYEMEZ..ÖNCE DENETLEME MEKANIZMASI KUR YA DA AÇTIRMA..EVVELDEN TWİTTER MI VARDI..

4
3
yanıtYanıtla
VATANDAŞselim98@hotmail.com:

KARDEŞ HAKLI OLABİLİRSİN AMA UNUTTUĞUN BİR ŞEY VAR..HERGÜN MECLİSTE YUMRUK, KAVGA, HAKARET, AĞIZA ALINMAYACAK SÖZLER SÖYLERLERSE HOCA CEMMAT HİKAYESİ KİMSEDE SEVGİ KALMAZ..BUNU BAŞLATAN BAŞBAKANSA DAHA DİYECEK LAFIM YOK..BİZ ONLARI SEÇİP ORAYA OTURTUYSAK BİZE VE KENDİLERİNE SAYGILARI OLACAK..MESELE BU BENCE

yanıt0
yanıt0
VATANDAŞgelin54@hotmail.com:

bu arada ben gezi olaylarını asla tasvip etmedim onaylamadım ve hala aklıma geldikçe olanlara çok kızıyorum.

yanıt0
yanıt0
özgürlük alanıalan@yahoo.com:

Buralar nasıl denetlenecek kardeş? Twitter hesapları veriyor mu veya kapattırıyor mu? Hayır. O zaman biz kapatırız olunca Anayasa Mahkemesi hemen açıyor. E o zaman sen hangi denetlemeden bahsediyorsun. Twitter bu hesapların kullanımına izin vererek bu insanları kışkırtarak kötülük yaptı asıl.

yanıt0
yanıt0
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title