Haberler

İzmir'de İki Fuar Birden Açıldı

Ekoloji İzmir- 6'ncı İzmir Organik Ürünler Fuarı ile Türkiye'nin sektöründeki tek ihtisas fuarı olan Olivtech - 5'inci Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, Fuarizmir'de düzenlenen törenle açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki fuarın ortak açılış töreninde Türkiye'nin fuarcılığı İzmir'den öğrendiğini söyledi. Türkiye ve dünyanın tüm ürünlerinin özellikle soğuk savaş yıllarında İzmir Enternasyonal Fuarı'nda buluştuğunu belirten Kocaoğlu 'İlklerin kenti İzmir yeni bir yolculuğa çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi olanaklarıyla yaptığı Fuarizmir'le çıkıyor. Mermer fuarı, Boat Show'dan sonra Zeytin ve Ekooloji fuarları ile yolculuk sürüyor. Fuarizmir' Türkiye ve İzmir'e hem ticaret hem sanayi, tarım hizmet, turizm sektörlerinde büyük sıçrama yapacaktır. Bugün beşincisini açtığımız Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı'nda 2011 yılında 120 katılımcı vardı. Geçen yıl 184 olan katılımcı sayısı bu yıl 206'ye yükseldi" dedi.

Zeytinin kutsal kitaplarda yer alan efsane ağaç ve barışın, ölümsüzlüğün simgesi, Akdeniz uygarlığının temeli olduğunu belirten Kocaoğlu 'Sağlıklı, tüketimin ve üretiminin arttırılması gerekir. Ranta kurban edilmemesi gereken en kıymetli varlıklarımızın başında zeytin ağacı geliyor. Zeytin ve zeytin ağacını özellikle üretimi ve verimi çok olan Ege ve Marmara bölgelerinde korumak bakmak, geliştirmek zorundayız" dedi.

İzmir Organik Ürünler Fuarı'nda altıncı kez açtıklarını belirten Kocaoğlu, bu fuarın Türkiye'nin sertifikalı tek organik fuarı olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, deniz ve toprağın korunmasının önemine dikkat çekerek, 'Turizm ve hizmet sektöründe büyümek için mutlaka bu korumayı sağlamalıyız. İnsanların gelip ürünlerimizi almasını istiyorsak çevre yatırımlarını tamamlamamız gerekir. Koruyamazsak çok fazla büyüyemeyiz. Bir kente, ülkeye gelen insanlar önce güvene bakıyorlar. Terör, anarşi, kapkaç olup olmadığına bakıyor. İkinci olarak ise temizlik önemli. Üçüncü baktıkları ise çevre yatırımlarıdır. Arıtma, kanalizasyonun yeterli olup olmadığına bakıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre yatırımları konusunda dünyayla boy ölçüşecek durumdadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre konusunda, yerel kalkınma, tarım konusunda yarışacağı tek yer kendisindir. Devamlı daha iyisini, daha doğrusunu yapmak, aklı, bilimi, evrensel ahlak ve hukuk kurallarını kullanmaktan taviz vermeden çalışıyoruz. İzmirlilerle kolkola girip yerinde kalkınmayı sadece İzmir'in gücü ile kalkınmayı dünyaya örnek olarak göstermek için yola çıktık" dedi.

TOBB yönetim kurulu üyesi Bülent Karakuş ise yaptığı konuşmada, fuarın barışın simgesi zeytin ve ürünü olan zeytinyağının en iyisini arayanların ortak buluşma noktası olduğunu söyledi. Karakuş, 'Zeytin dikildiği andan itibaren sofralara ulaşana dek birçok sektörü yakından ilgilendiriyor. Oda ve borsaların tüketiminin özendirilmesi için çeşitli kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyorlar. Son yıllarda zeytin ve zeytinyağı konusunda farkındalık arttırıldı. Fuar yeni iş bağlantıları kurma noktasında sektör için çok önemli. Bu fuarın dünyanın en önemli fuarlarından biri olacağına inanıyorum" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesilmesiyle her iki fuarın açılışı gerçekleşti. Açılışa, CHP İzmir milletvekilleri Oğuz Oyan ve Mustafa Moroğlu da katıldı. Kocaoğlu, milletvekilleriyle standları tek tek gezdi.

EKOLOJİ FUARINA 14 İLDEN KATILIM

Ekoloji İzmir Fuarı'nda Adana, Adıyaman, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Siirt, Şanlıurfa olmak üzere 14 ilden toplam 78 katılımcı yeraldı. Fuarizmir'in 11 bin 500 metrekarelik D holünde düzenlenen fuarda; organik gıdanın yanı sıra organik tekstil, organik temizlik, organik kozmetik, organik mobilya, organik dekorasyon, organik oyuncak ve kırtasiye ürünleri gibi farklı sektörlerde sertifikalı üretim yapan firmalar ürünlerini sergilenmeye başlandı.

OLİVTECH'TE 206 KATILIMCI

Olivtech fuarında; yurt dışından İngiltere ve yurt içinden Aydın, Balıkesir, Bursa Çanakkale, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin, Tekirdağ olmak üzere 9 ilden toplam 206 katılımcı yer alıyor. Fuarizmir'in 19 bin 900 metrekarelik C holünde düzenlenen fuarda; zeytin, zeytinyağı, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa ve bidon, ambalaj malzemeleri, üretim teknolojileri, saklama üniteleri, gıda analiz laboratuvarları, zeytin işleme makinaları ve ekipmanları sergileniyor. Fuarlara; Almanya, Avusturya, Çin, Fransa, Güney Kore, Lübnan, Senegal, Ürdün İran, İtalya ve Yunanistan'dan İZFAŞ tarafından konaklaması karşılanan alım heyetleri gelecek. Profesyonel ziyaretçiye yönelik olarak organize edilen Ekoloji İzmir ve Olivtech fuarlarının diğer ziyaretçiler için giriş ücreti 16-17 Nisan'da 25 TL, 18-19 Nisan'da ise 5 TL olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title