Haberler

Tayland'daki 360 Esir Uygur Türkleri Görüntülendi

Güncelleme:

Çin hükümetinin zulümlerinden kaçarak Tayland'a sığındıktan sonra tutuklanan 360 Uygur Türkü görüntülendi.

Dünya Uygur Kongresi başkan yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin hükümetinin baskı ve zulümlerinden kaçarak Tayland'a sığındıktan sonra tutuklanan 360 Uygur Türkünü, Tayland'daki cezaevinde ziyaret etti. Esir Türklerin yaşadığı zorluklar kameralara yansıdı.

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ TAM"

Ziyaretin ardından Türkiye'ye dönen Dünya Uygur Kongresi başkanı Rabia Kadir'in yardımcılığını yapan Seyit Tümtürk, hükümetin 360 Uygur Türkü'nü Türkiye'ye getirilmesi için girişim başlattığını ifade etti. Tümtürk, Türkiye Cumhuriyeti kadirşinaslık örneği göstererek, Tayland ve Bangaldeş gibi bölgelerden Uygur Türklerini ülkemize getirdiğini belirterek, "Uygur Türklerinin ülkemize getirilmesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti 'nin her türlü desteğini biz yakınen biliyoruz. Ancak, Tayland'ta yakalananların toplam sayısı 468 kişi idi. Bunlar 2 ayrı bölgedeki 6 ayrı kampta cezaevinde tutuluyor. Bu kardeşlerimizi ben birkaç defa ziyaret ettim. Kamptaki cezaevine girerek, götürdüğümüz yardımları, ilaçları, giysileri ulaştırdık. Daha sonra da bizim arkadaşlarımız, derneğimizden kardeşlerimiz o bölgeyi ziyaret etti. Ornlarla olan ilgimizi irtibatımızı, devam ettirdik" diye konuştu.

"YAPILANLARI HİÇ BİR ZAMAN İNKAR EDEMEYİZ"

Tümtürk, "Burada büyükelçiliğimizin bu kardeşlerimizin yakalandığı ilk günden itibaren bunlarla yakın temasta olduğunu biliyorum. ve Türkiye'ye getirme girişimlerini biz yakında takip ettik. Ama, Çin komünist yönetiminin Tayland hükümeti üzerindeki ağır baskısı ve bu konudaki hassasiyeti,kardeşlerimizin Türkiye'ye getirilişini maalesef engelledi. Bu arada, 100' ün üzerinde hanım ve çocuklardan oluşan bu mülteci kardeşlerimiz bir fırsatını bularak kaçmışlar şu anda oradaki sayı yaklaşık olarak 360 civarında. Ama, bundan 4-5 ay önce Tayland'taki siyasi irade askeri yönetimle bertaraf edilerek bu gün askeri yönetim tamamen yönetiyor durumda. Çin ile ilişkilerinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Bizim endişemizde bu askeri darbe, yönetimindeki demokratik boşluktan yararlanarak kardeşlerimizi Çin'e iade ederler mi endişesini taşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu kardeşlerimiz Tayland sınırını ihlal ettiğinden dolayı yakalandığından sonra Bankok'taki Büyükelçiliğimizden iki yetkilimiz giderek bu kardeşlerimizin bütün istatistiki bilgilerini toplamış ve Türkiye'ye iade girişimlerine başlanılmıştır. Çin'in baskısından dolayı Tayland hükümeti iade girişimlerini başlatamadı. BM nin Türkiye'nin ve birçok batılı ülkelerin girişimleri şu an için Çin'e iadeyi engellemiş durumda. Umut ederiz ki başta Türkiye'nin bu yöndeki gayret ve çabaları kardeşlerimizin Türkiye'ye getirilmesini sağlar. Bu konuda Türkiye'nin yaptıklarının hiçbir zaman inkar edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Tayland Uygur Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (51)

Anon:

Turkiye gelsinler, asil onlara kucak acmaliyiz.

26
4
yanıtYanıtla
COLEMERGmobilWeb@haberler.com:

İki de bir Kürtlere “erkekseniz Kobaniye gidin “ gibi laf atmalar yapan çakal~ sırtlan sürüsü buyurun sizden de bir kaç tane klavye kahramanıni ırkınız için orada savaş davet ediyoruz. Gitmezsseniz eziksiniz.

6
17
yanıtYanıtla
GENNI BOZUK KIRMALARMobil-ANDROID:

merak etmeyin onlarida kurtler kurtarirlar yine sizler degil??

9
13
yanıtYanıtla
www:

milyon tane suriyeli getirrdiniz binlerce terörist getirdiniz 360 tane öz vatandaşınızı getiremezseniz hepinizin ALLAH belasını versin zaten türkmenlere sahip çıkmadınız pasaport sordunuz yolladınız

12
9
yanıtYanıtla
Gezgin Mobil-ANDROID:

Suriyeli kılığına girerlerse gelebilirler anca hükümet Türklere düşman :/

14
5
yanıtYanıtla
ankaralı:

ey faşist ulkucu kardeşlerım bakın kardeşlerınıze zulum yapıyorlar nıye sesınızı cıkarmıyorsunuz sız kurdler kadar delıkanlı olamazssınız ancak burda faşistlık yaparsınız kurdlere

13
6
yanıtYanıtla
NİKO:

İÇİM YANIYOR ÇİM YANIYOR UYGUR TÜRKLERİNE CANIM FEDA OLSUN ÇOCUKLARINA ANNELERİNE KÜÇÜKLERİNE BÜYÜKLERİNE SİZLERE DUA EDİCEM İNŞALLAH TEZZAMANA HÜRİYETİNİZE KAVUŞURSUNUZ TÜRK MİLLETİ SİZLERİ ÇOK SEVİYOR

14
3
yanıtYanıtla
AmedmobilWeb@haberler.com:

ha ha ha Uygur faşistleri esir vav ha ha ha

2
13
yanıtYanıtla
göktürkler:

Bir gün ama bir gün tek bayrak altında toplanacağız. pkk''yı adam yerine koyanlardan kurtulduğumuz gün sizlerle kucaklaşacağımız gün olacak. Milyonlarca soydaşımızı Güneydoğu ve Doğuanadolu''ya yerleştireceğiz. Daha sonra tüm Türk coğrafyasına yayılacağız. Bu coğrafya bizim, 400 milyon has Türklerindir.

10
4
yanıtYanıtla
çindemi size geçirdi çuvalımobilWeb@haberler.com:

Yahu nerde delikanli ülkücüler gidin çine cengizhan torunları :D birkez daha anladım Kürtler kadar cesaretli savaşçı bir ırk yok aga adamlar işiti yendi be helal olsun valla

6
8
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title