Haberler

İstanbul'da Kültür Sanat

Güncelleme:

İstanbul'da bu yıl 5. kez gerçekleştirilecek Ramazanda Caz festivali, dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçıları ağırlayacak.

Bu yıl 5'inci kez gerçekleştirilecek "Ramazanda Caz" festivali, dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçıları ağırlayacak.

Festival, Karsu'nun 5 Temmuz'da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde (PSM) vereceği konserle başlayacak.

Festival kapsamında, 19 Temmuz'a kadar  Pierre Blanchard Gypsy Jazz Quintet, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Omar Hakim ve Grammy ödüllü Rachel Z'nin kurduğu The Trio of Ozyine, Hakon Kornstad, Ingebrigt Haker Flaten ve Jon Christensen üçlüsünün konserleri izlenebilecek.

Balkan müziğinin ünlü ismi Goran Bregovic, yarın Harbiye Açıkhava Sahnesi'nde İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

Yaptığı film müzikleriyle ününü katlayan Bregovic, ilk olarak 1978'de Mica Milosevic'in "Nije Nego" film müziğine imza attı. Bregovic, 1989'da "Çingeneler Zamanı", 1993'te "Arizona Dream", 1995'de Cannes Film Festival'ini kazanan "Underground" ve 1998'de "Crna Macka" gibi Emir Kusturica filmlerinin müziklerini de yaptı. Can Dündar'ın yazıp yönettiği "Mustafa" filminin müziği de Bregoviç imzası taşıyor.

İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır'da konser veren sanatçının bazı eserleri Sezen Aksu, Oya-Bora ve Candan Erçetin gibi Türk müzisyenler tarafından Türkçe seslendirildi. Goran Bregovic'in, geniş repertuvarından seçtiği şarkılarla gerçekleştirdiği konserleri Balkan kültürünün derin izlerini taşıyor.

Tunuslu caz sanatçısı Dhafer Youssef, etnik caz projesi "Kuşların Ağıtı" ile 5 Temmuz'da Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde hayranlarının karşısında olacak.

Sınırlar ötesi bir etnik caz performansının sunulacağı konserde Youssef'e klarnette Hüsnü Şenlendirici, kanunda Aytaç Doğan, gitarda Eivind Aarset, piyanoda Kristjan Randalu, kontrbasda Phil Donkin, davulda Ferenç Nemeth eşlik edecek.

Sufi gelenekleri ve Arap liriklerinden beslenen müziğiyle dünyanın en iyi cazcılarından ve Tunus underground müziğinin temel taşlarından kabul edilen Youssef'in "Birds Requiem" albümü Avrupa'da 2013'ün en iyi ilk üç caz albümü arasındaki yerini aldı.

ENKA'nın daimi sanatçısı dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 10 Temmuz'da "ENKA Açıkhava Konserleri" kapsamında ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Say konserde, Mozart, Chopin, Beethoven'ın eserlerinin yanı sıra kendi bestelerine de yer verecek.

21. İstanbul Caz Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, ünlü oyuncu, komedyen, yazar, müzisyen ve yönetmen Hugh Laurie'yi ağırlayacak.

"House" dizisinde oynadığı Doktor House karakteri ile geniş bir hayran kitlesi edinen Laurie, 9 Temmuz'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde konser verecek.

Laurie 2011'de yayımladığı "Let Them Talk" ve 2013't piyasaya sunduğu "Didn't it Rain" albümleriyle Amerikan blues listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Konserlerinde komedyen tarafını da öne çıkararak izleyiciyle samimi ve eğlenceli bir diyalog kuran Laurie, caz ve blues tutkusunu cazseverlerle paylaşacak.

Perküsyonuyla büyüleyen Manu Katche, caz müziğinin yaşayan en iyi basçılarından Richard Bona, Avrupa caz sahnesinin önemli saksafoncusu Stefano di Battista ve Belçika'nın en önemli piyanistlerinden sayılan Eric Legnini, festival kapsamında 7 Temmuz'da izleyiciyle buluşacak.

İtalyan Kültür Merkezi'nin katkılarıyla bir araya gelen cazın dört yıldız ismi, santrali Kıyı Amfi'de aynı sahneyi paylaşacak.

İngiltere'nin en başarılı şarkıcılarından "The Closest Thing to Crazy" ve "Nine Million Bicycles" gibi hit balladların sahibi Katie Melua, 10 Temmuz'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde hayranlarının karşısında olacak.

19 yaşındayken İngiltere listelerinde ilk 10'a giren iki albüme imza atan, 11 milyonluk albüm satışı ve 59 platin ödülle büyük başarı elde eden besteci ve söz yazarı Melua, 2006'da İngiltere ve Avrupa'nın en çok satan kadın sanatçısı oldu. Melua, "Call off the Search"ten, eski caz şarkıları, romantizm ve melankoliyi bir araya getiren son kaydı "Ketevan"a uzanan zengin bir repertuvarı, dinleyene huzur veren ipeksi sesiyle İstanbul'da seslendirecek.

Sahne sanatları

İki perdelik "Beyazgül" teatral dans gösterisi, 3 ve 5 Temmuz'da Hocapaşa Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

Mistik Osmanlı saray dansı ile oryantal dansın, modern dans ile harmanlandığı gösteride, 17. yüzyılda Osmanlı Haremi'nden Hollanda Sarayı'na savrulan cariyenin gerçek aşk hikayesi anlatılıyor.

Gösterinin ilk bölümünde Beyazgül'ün köle pazarından Topkapı Sarayı'na gelişi, sarayda köle kızların isimlerinin değiştirilmesi, haremde cariyelerin eğitimi sahnelenirken, ikinci bölümde ise Lale Devri eğlenceleri, Patrona Halil İsyanı, Beyazgül'ün azad edilmesi ve saraydan ayrılışı konu ediliyor.

Sergi

Selmin Tunçel'in "Gün Batarken Bozcaada" sergisi, Caddebostan Kültür Merkezi'nde görülebilecek.

Kanvas tablo haline getirilmiş fotoğraflardan oluşan sergi, grafik tasarımcısı Tunçel'in gözünden Bozcaada'yı anlatıyor. Sergilenen tüm fotoğrafları cep telefonuyla çeken Tunçel'in sergisi, 18 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilir. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Dhafer Youssef Cemil Topuzlu Hugh Laurie Harbiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title