Haberler

İsrail'in Gazze'ye Saldırıları

Filistinli siyasi analistler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği askeri operasyonu genişletmesinin uzak bir ihtimal olmadığını, konunun giderek karmaşıklaştığını belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridine düzenlediği saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunan Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyaset Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muheymir Ebu Sade, "İsrail ordusunun hiçbir askeri hedefine ulaşamaması nedeniyle askeri operasyonu genişletme olasılığı uzak bir ihtimal değil" dedi.

Bütün seçeneklerin imkan dahilinde olduğunu kaydeden Ebu Sade, "Askeri operasyonun genişletilmesi veya ateşkese varılması mümkün. İsrail bu dönemde Filistin direnişine güç kaybettirmek istiyor ve bununla beraber savaşı sonlandırabileceği askeri ve siyasi değerli bir bedel arıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ramallah merkezli El-Yevm gazetesi yazarı Hani Habib, "Şu anda hiçbir şey net değil. İsrail'in askeri operasyonu genişlettiğini de ani bir ateşkes yapıldığını da görebiliriz" diye konuştu.

Habib, yaşananların karmaşıklaştığını belirterek, İsrail hükümetinin askeri operasyon konusunda görüşünün net olmamasının manzarayı bulanıklaştırdığını aktardı.

İsrail'in insani durumlar için birkaç saatlik ateşkes yaparak, "sükunete karşı sükunet" siyasetini uyguladığını kaydeden Habib, "Vurulan tünellerde cesetler aranırken ve meydana gelen bunca yıkımın ardından Filistinli gruplar bu siyaseti kabul etmeyecek" diye konuştu.

Uluslararası toplum ve İsrail'in iç siyaseti net değil

Gazze'deki Ezher Üniversitesi siyasi bilimler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Şarab, "Gazze Şeridi'nde durum bilinmeze doğru gidiyor" diyerek, Arap ülkeleri de dahil olmak üzere uluslararası toplumun ve İsrail'in iç siyasetinin net olmamasının durumu bu hale getirdiğini söyledi.

İsrail'in Filistinli grupların şartlarını kabul etmesi halinde çok kısa sürede bir ateşkes yapılabileceğini belirten Şarab, Gazze'ye açılan savaşın sonlandırılması için uluslararası toplumun ciddi şekilde harekete geçmesi ve Mısır'ın ateşkes girişiminin Filistin halkının şartlarını karşılayacak şekilde tadil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, 7 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının bin 119'a, yaralıların ise 6 bin 550'ye ulaştığını açıklamıştı.

BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title