Haberler

İsrail'in Gazze'ye Saldırıları

İsrail'in, Mısır'ın başlattığı Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişimini, dünyaya pazarlayarak Hamas'ı zor durumda bıraktığı savunuluyor Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Ebu Sade : "İsrail durumu fırsat bilerek bu olayı tüm dünyaya pazarlıyor, Hamas'ı ateşkesten yüz çeviren taraf olarak göstererek ordusunun hareket sahasını genişletmeye ve operasyonlarını yoğunlaştırarak devam etmesine imkan sağlıyor" İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Besus : "Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasınının öngörülmediği bir ateşkes girişimini kabul etmek kolay değil. Ancak önerinin reddedilmesinden sonraki süreç de Hamas için bir o kadar zor" Batı Şeria'da çıkan "Eyyam" (Günler) Gazetesi köşe yazarı Ebu Şuber : "Hamas'ın ateşkes önerisini reddetmesi, sanki kendisini 'savaş isteyen taraf' durumuna soktu.

İsrail'in, Mısır'ın başlattığı Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişimini kullanarak Hamas'ı zor durumda bıraktığı savunuluyor.

Filistinli uzmanlar, İsrail'in, önceki gün kabul ettiğini açıkladığı, uluslararası kamuoyundan ve Arap dünyasından büyük destek gören ateşkes girişimini kullandığını ve bu nedenle ateşkesi reddeden Hamas'ın siyasi bir çıkmazın içine sürüklenebileceğini belirtiyor.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Muhaymer Ebu Sade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'ın girişiminin Arap dünyasından ve uluslararası camiadan daha önce hiç olmadığı kadar destek gördüğünü belirterek, "İsrail durumu fırsat bilerek bu olayı tüm dünyaya pazarlıyor, Hamas'ı ateşkesten yüz çeviren taraf olarak göstererek ordusunun hareket sahasını genişletmeye ve operasyonlarını yoğunlaştırarak devam etmesine imkan sağlıyor" ifadesini kullandı.

Uluslararası kamuoyunun, Hamas'ı Mısır'ın öncülük yaptığı ateşkese olumlu cevap vermeye çağırdığına değinen Ebu Sade, ateşkes girişimini reddeden Hamas'ın, Gazze'de akan kana ve savaşın durudurulmasına kulak asmadığı şeklinde bir imaj oluşturulmak istendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu girişimin ardından Hamas'ın siyasi tercih kapısı daraldı. Nitekim girişimin kabul edilmesi, Gazze ambargosunun kaldırılması şartının gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor. Öte yandan Hamas'ın öneriyi reddetmesi, dünya kamuoyunda ' Hamas tırmanıştan yana' intibaını uyandırıyor."

-"Önerinin reddedilmesinden sonraki süreç de Hamas için bir o kadar zor"

İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Besus da Hamas'ın Mısır öncülüğünde İsrail-Filistin gerginliğini "sona erdirmek amacıyla" başlatılan ancak, "Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını"nın öngörülmediği bir ateşkes girişimini kabul etmesinin kolay olmadığını savundu. Besus, "Önerinin reddedilmesinden sonraki süreç de Hamas için bir o kadar zor" ifadesini kullandı.

Besus ayrıca Mısır'daki siyasi değişim başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin, Hamas'ın "sahada gösterdiği başarılara rağmen" siyasi manevra alanını daralttığını kaydetti.

Batı Şeria'da çıkan "Eyyam" (Günler) Gazetesi köşe yazarı Tevfik Ebu Şuber ise Hamas'ın Mısır tarafından gündeme getirilen ateşkes önerisine karşı daha esnek davranarak, masaya oturması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Hamas'ın ateşkes önerisini reddetmesi, sanki kendisini 'savaş isteyen taraf' durumuna soktu. İsrail, buradan hareketle Gazze'ye karşı tırmanışlarını meşru gösterecek." - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Hamas Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title