Haberler

İspanya, Katalonya'daki Halk Oylamasının Sonuçlarını Tartışıyor

İspanyol basını, gayriresmi halk oylaması sonrası Başbakan Rajoy'un Katalonya başkanı Mas ile diyalog kurması gerektiğini savundu Bask başkanı Urkullu, Katalanları kutlayarak "bu başarılı oylamanın, belirleyici, anlaşmalı ve yasal bir halk oylamasının gerçekleşmesine temel oluşturmasını" temenni etti.

İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına ve İspanyol hükümetinin uyarılarına rağmen Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylaması yapılması sonrası İspanyol basınında yapılan yorumlarda, Katalan meselesine karşı bu zamana kadar sert ve katı tavır takınan Başbakan Mariano Rajoy'un bundan sonra Katalonya başkanı Artur Mas ile diyalog masasına oturması gerektiği savunuldu.

İspanya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais, "Mas: Şimdi, belirleyici referandum" başlığını atarak başyazısında "Bu halk oylaması, İspanyol ve Katalan hükümetlerinin masaya oturup diyaloğa başlaması gerektiğini gösterdi. Bir çalışma planı, takvim ve metot belirleyip rekabet, finansman, dil gibi büyük sorunlara inandırıcı, her iki tarafın da paylaştığı, kalıcı çözüm yolu aramalılar" yorumunda bulundu.

El Mundo gazetesi de "Mas, demokrasi filmini büyük bir başarı olarak satıyor ve gerçek referandum istiyor" başlığını kullanarak "Yasağa rağmen yapılan halk oylaması Artur Mas'ın kaybettiği baş aktörlüğü geri kazandırdı. Başbakan Rajoy, artık siyasi çözüm aramak zorunda çünkü gün ve gün yandaşı artan bağımsızlık talebini durdurmak için sadece yasa yeterli olmuyor" görüşünü savundu.

Sağ görüşlü İspanyol gazeteleri, halk oylamasına sert tepki gösterirken, ABC gazetesi "Katalonya'da devlete meydan okuma. Tiyatro ve itaatsizlik" ifadelerini manşetinde kullandı. La Razon da Katalonya başkanı Mas'ı "itaatsizlik, görevini kötüye kullanmak ve ekonomik zarara uğratmak" ile suçlayan bir manşet atarak halk oylamasının hiçbir değeri olmadığını öne sürdü.

Katalan gazeteleri ise İspanyol devletinin engellemesine meydan okuyan Katalan halkının her şeye rağmen çok sakin şekilde sandığa gittiğine ve Katalonya'nın siyasi çözüm istediğine vurgu yaptı. La Vanguardia, "9 Kasım'daki büyük kalabalık siyasi çözüm talep ediyor" başlığını atarak başyazısında, İspanyol hükümetine "artık hiçbir şey yapmama politikasından vazgeçin" mesajının verildiğini belirtti.

"Tam egemenlik" başlığını kullanan El Periodico da "Katalonya'nın bu halk oylamasıyla İspanya'dan hak talep ettiğini çok açık bir şekilde gösterdiğini" yazdı. Aşırı milliyetçi Katalan gazeteleri ARA ve El Punt Avui ise "2,25 milyon" başlıklarıyla katılımı ön plana çıkardı.

Halk oylamasının ardından yapılan ilk yorumlarda İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala'nın "hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda", Katalonya başkanı Artur Mas'ın da "tam başarı" değerlendirmesinde bulunup yasal referandum için İspanyol hükümetini müzakere masasına çağırması gazetelerde öne çıkartılan görüşler oldu.

İspanya Başbakanlık kaynaklarına dayandırılarak verilen haberlerde de Başbakan Rajoy'un, halk oylamasını "anti demokratik" gördüğünü ve Artur Mas'ın bu tavrının "diyaloğu zorlaştırdığını" düşündüğü yazıldı.

Bu arada İspanya'nın bağımsızlık yanlısı diğer bir özerk yönetimi olan Bask bölgesinin başkanı İnigo Urkullu, yayımladığı mesajda, Katalonya başkanı Mas'ı ve Katalan halkını kutlayarak "Bu başarılı oylamanın, belirleyici, anlaşmalı ve yasal bir halk oylamasının gerçekleşmesine temel oluşturmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Öte yandan bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylamasının sonuçlarını açıklayan Katalonya özerk yönetimi hükümeti, şu ana kadar sandıkların yüzde 96,8'inin açıldığını duyurdu. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 36'sına denk gelen 2 milyon 236 bin 806 kişinin oy kullandığı bildirildi. Halk oylamasındaki iki soruya da "evet" diyerek bağımsızlık yanlısı görüş bildirenlerin yüzde 80,75 (1 milyon 806 bin 336 kişi) olduğu belirtildi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi El Pais İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title