Haberler

    IŞİD, 'Etnik Temizlik' Yapıyor

    Güncelleme:

    Af Örgütü, katliamdan kurtulanlarla görüştü. Raporunda IŞİD'i Irak'ın kuzeyindeki azınlıklara karşı 'etnik temizlik' yapmakla suçladı.

    Uluslararası Af Örgütü'nün Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ilişkin hazırladığı raporda örgütün üyeleri Irak'ın kuzeyinde 'sistematik bir şekilde etnik temizlik' yapmakla suçlanıyor.

    Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, 'tüyler ürpertici' olarak adlandırdığı verileri IŞİD'in katliamlarından kurtulan kişilerle yaptığı mülakatlara dayandırdı. Raporda IŞİD aynı zamanda 'savaş suçu işlemek, toplu ölümler ve insan kaçırmakla' suçlanıyor.

    Af Örgütü'nün kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera, "İslam Devleti tarafından yapılan katliamlar ve kaçırılmalar Irak'taki azınlıklara karşı etnik temizlik olduğuna dair üzücü kanıtlar sunuyor" diye konuştu.

    ABD ve peşmerge destekli Irak ordusundan operasyon

    Irak ordusu bir süredir peşmergenin yanı sıra ABD'nin havadan verdiği destekle IŞİD'e karşı operasyonlar düzenliyor.

    Ordu birlikleri 31 Ağustos Pazar günü iki aydan uzun süredir IŞİD kuşatması altında olan ve yaklaşık 12 bin Şii Türkmen'in yaşadığı Emirli kasabasına girmişti. ABD'nin de havadan saldırdığı IŞİD bölgeden çekildi.

    Emirli kasabasındaki Şii Türkmenler, IŞİD'in inançlarını 'sapkın' olarak kabul etmesinden ve 11 haftadır IŞİD'in kuşatması altında direniş göstermelerinden dolayı büyük bir ttehdit altındaydı. BM'nin Irak temsilcisi Mickolay Mladenov 'katliam' uyarısı yapmıştı.

    Emirli'nin Irak ordusunun eline geçmesinin ardından bölgeye giden Irak'ın süresi dolan ve yeni hükümetin kurulmasını bekleyen başbakanı Nuri Maliki, "Irak IŞİD'in mezarı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

    Süleyman Bek de ordunun eline geçti

    IŞİD'in kuşatmasından kurtarılan Emirli kasabasından sonra 1 Eylül Pazartesi günü ise Kürt peşmerge güçleri ve gönüllülerle desteklenen Irak ordusu güçleri, ona yakın olan Süleyman Bek bölgesine girdi.

    ABD ordusu da Pazar ve Pazartesi günkü operasyonlar sırasında, Irak'ta Musul Barajı civarındaki IŞİD hedeflerine üç yeni hava saldırısı düzenledi.

    ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD'e ait üç kamyonun yok edildiğini, birinin de hasara uğratıldığını, bir zırhlı aracın ve bir havan topu mevziinin de imha edildiğini açıkladı.

    BM'nin Pazartesi günkü açıklamasına göre, Irak'ta Ağustos ayında 1265'i sivil en az bin 420 kişi öldü, 1370 kişi de yaralandı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Londra Irak Işid Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title