Haberler

    Irak Ordusu Emirli'ye Girdi

    ABD ve Irak ordusu 30 Ağustos Cumartesi günü iki aydan uzun süredir IŞİD kuşatması altında olan ve yaklaşık 12 bin Şii Türkmen'in yaşadığı Emirli kasabası için operasyona başlamıştı.

    Operasyona Irak ordusu, Şii milisler ve peşmerge birlikleri katıldı. Irak ordu yetkilileri pazar öğle saatlerinde Irak ordusunun Emirli'ye girdiğini açıkladı.

    Anadolu Ajansı'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, Irak ordusu, gece başlayan geniş çaplı operasyon sonucunda, Emirli'nin çevresindeki IŞİD kuşatmasını kırdı. Peşmerge ve Şii milislerin yanı sıra ABD savaş uçaklarının da hava desteği verdiği birlikler, Emirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini de ele geçirdikten sonra nahiyeye girdi. Çok sayıda kayıp veren IŞİD mensupları bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Bağdat'ın isteği üzerine Emirli'ye insani yardım gönderdiklerini açıkladı. ABD'nin yanı sıra Avustralya, Fransa ve İngiltere uçakları da yardım görevinde yer aldı.

    Pentagon, 31 Ağustos Pazar gününün ilk saatlerinde ABD Başkanı Barack Obama'nın izniyle IŞİD'in Emirli halkına saldırmasını önlemek için sınırlı askeri operasyon da düzenlediklerini belirtti. Yapılan üç hava saldırısında IŞİD'e ait üç Humvee tipi cip, bir silahlı araç, bir kontrol noktası ve bir tank yok edildi.

    ABD ordusu, Pazar gecesi de Musul Barajı ve Emirli yakınlarındaki IŞİD hedeflerine iki yeni hava saldırısı düzenledi. Emirli yakınlarındaki saldırıda IŞİD'e ait bir tank vuruldu. Musul Barajı yakınlarındaki saldırıda da IŞİD'e ait bir silahlı araç yok edildi.

    ABD ordusu, şimdiye kadar Irak'ta toplam 120 hava saldırısı yürüttüğünü bildirdi.

    Peşmerge Zumer'de ilerliyor

    Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet de bir açıklama yaptı. Hikmet, Musul'un Zumer kasabasının ele geçirilmesi için ağır silahlarla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gruplarına saldırdıklarını ifade etti.

    Peşmergenin hedefi, Zumer'dan sonra Suriye sınırındaki Rabia ilçesini ele geçirerek, IŞİD'in elindeki Sincar ilçesine giden yolun güvenliğini sağlamak.

    Bölgeden gelen son bilgilere göre peşmerge, Musul'a bağlı Rabia kasabasını de ele geçirdi.

    Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin, Selahaddin ilinde de ilerleyişi devam ediyor. Son olarak Selam köyü ve Uzeym bölgesinin kontrolünün sağlandığı peşmerge güçleri tarafından açıklandı.

    Bombalı araçla saldırı

    Musul'un Zumer kasabasında, IŞİD üyeleri tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 peşmerge öldü, 45 peşmerge yaralandı.

    Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Asayiş Sorumlusu Şükrü Hüseyin, Zummer'ın merkezinde peşmerge konvoyuna IŞİD militanları tarafından bombalı saldırı düzenlendiğini söyledi.

    Olayda 3 peşmergenin hayatını kaybettiğini, 45 peşmergenin de yaralandığını vurgulayan Hüseyin, yaralıların tedavi edilmek üzere Duhok Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ifade etti.

    Musul'un kuzeybatısında yer alan IŞİD'in elindeki Zumer bölgesi, yaklaşık bir haftadır Irak ordusuna bağlı topçu birliklerinin bombardımanı altındaydı. Bölge ABD tarafından da havadan bombalanıyordu.

    Körfez ülkelerinden çağrı

    Diğer yandan Cumartesi günü Cidde'de toplanan Bahreyn, Kuveyt, Oman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanları, "İslam'a karşı olan terörist ideoloji"ye karşı savaşmaya hazır olduklarını belirtti.

    Suudi Arabistan Kralı Abdullah, "IŞİD'e karşı eylemde bulunulmazsa, bir ay içinde Avrupa'ya, sonraki ay da ABD'ye erişeceklerdir. Liderleri bu uyarımı ciddiye almaya çağırıyorum" dedi.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Amerika Birleşik Devletleri Anadolu Ajansı Işid Irak Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title