Haberler

İngiltere'nin BMGK'daki Tasarısı

Güncelleme:

İngiltere'nin karar tasarısında, IŞİD, El Nusra ve El Kaide gibi terör gruplarının eylemlerine son verilmesi ve ''ciddi ihlallerin kınanması'' ifadesi yer aldı.

İngiltere'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) hazırladığı karar tasarısında, Irak'taki terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El-Nusra ve El Kaide gibi terör gruplarının eylemlerine son verilmesi ve uluslararası insan hakları hukukunun "ciddi ihlallerinin kınanması" ifadesinin yer aldığı bildirildi.

İngiltere'nin kaleme aldığı tasarının, Irak'taki ve Suriye'deki terör gruplarının eylemlerinin olumsuz etkisinin önlenmesi ve bölgenin istikrarı amacıyla, tüm ülkeler için uygulanması zorunlu, bağlayıcı hükümler içeren BM Şartı'nın 7. Bölümü çerçevesinde değerlendirildiği bildirildi. Tasarının BM Şartı'nın 7. bölümü çerçevesinde benimsenmesi nedeniyle,  bu bölümün içerdiği "askeri yollar"a başvurulabileceği kaydediliyor.

Taslakta, din veya inanç yüzünden sivillerin gelişigüzel öldürülmesi ve askerlerin infazı, insan hakları ve uluslararası insani hukukunun sistematik ve yaygın ihlalleri dahil, IŞİD'in terörist eylemleri ve şiddet içerikli aşırılık ideolojisinin "en güçlü şekilde" kınandığı belirtiliyor.

Taslakta ayrıca üye ülkelere, IŞİD ve diğer terörist grupların hareketlerini önlemek için sınır denetimlerinin sıklaştırılması, hızlı bir şekilde bilgi alışverişinde bulunulması, silah ve para gibi yardımları önlemek için uluslararası önlemlerin alınması çağrısı yapılıyor.

Taslakta, IŞİD veya El Nusra ve diğer terörist gruplar tarafından kontrol edilen herhangi bir petrol alanı veya tesisindeki gelirin, onların terör saldırılarında daha organize olmalarına, kadrolarını genişletmelerine ve operasyonel yeteneklerini güçlendirmelerine katkısı olabileceği belirtilirken, doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir finansal katılımın kınandığı ifade ediliyor.

IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerden, altın ve diğer değerli eşyalar ve ekonomik kaynakların uluslararası piyasalarda satılmasının ihlallere neden olabileceği kaydedilen taslakta, üye ülkelere IŞİD'in ve diğer terörist grupların adam kaçırma ve rehin alma eylemlerini önleme çağrısı yapılırken, rehinelerin siyasi taviz ve fidye ödemeden serbest bırakılmasının sağlanması ifadesine de yer veriliyor.

IŞİD'in El Kaide'den ayrılmış bir grup olarak BMGK'nın El Kaide yaptırımlar listesine dahil olduğunun hatırlatıldığı taslakta, IŞİD'i destekleyen gruplar ve kişilerin de bu listeye konulması konusunda BMGK'nın hazır olduğu ifade ediliyor.

BMGK daimi üyesi Çin ve Rusya, şu ana kadar İngiltere'nin tasarı taslağına karşı herhangi bir tavır koymazken, tasarının bir kaç gün içinde oylamaya sunulması bekleniyor. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title