Haberler

İndependent Yazarı: Arabistan ve Türkiye Bir Frankeştayn Yarattı

Güncelleme:

IŞİD'in Irak'taki ilerleyişi Batı'da yoğun haber ve yorumlara konu olmayı sürdürürken Ortadoğu yazarı Cockburn, "Arabistan ve Türkiye bir Frankeştayn yarattı." dedi.

Irak'taki IŞİD'in kazanımları, Batı'da yoğun haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış Ortadoğu yazarı Patrick Cockburn, "IŞİD'in, Irak'ın kuzeyini ele geçirmesine yardımcı olduğunu savunduğu Suudi Arabistan üzerindeki kontrolünü hızla kaybetmekte olduğu bir Frankeştayn yarattı. Aynı şey, IŞİD ve El Nusra için hayati bir üs oluşturan Türkiye gibi müttefikleri için de geçerli" iddiasında bulundu.

"IŞİD'İN YÜKSELİŞİNDE MERKEZİ ROL OYNADILAR"

Patrick Cockburn, kısa bir süre öncesi kadar Suudi Arabistan'ın istihbarat şefi Pres Bandar Bin Sultan'ın, İngiltere'nin dış istihbarat örgütü MI6 eski Başkanı Richard Dearlove'ya söylediği belirtilen "Bir milyarı aşkın Sünni, (Şiilerden) bıktı" sözlerinden hareketten Dearlove'nun Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin önemli finansal desteğinin İŞID'in Irak'taki yükselişinde merkezi bir rol oynadığı konusunda kuşkusunun bulunmadığını söylüyor.

Batılı hükümetlerin de geleneksel olarak Suudi Arabistan ile cihatçı gruplar arasındaki bağlarını küçümsediklerini düşünen Cockburn, 9 Eylül saldırılarını gerçekleştiren 19 hava korsanlarından 15'i, Bin Ladin ve operasyonu fonlayanların çoğunun da Suudi olduğuna dikkat çekiyor.

"MALİKİ VE ESAD'I ZAYIFLATMA ARAYIŞI, IŞİD'E YARADI"

Ancak sonra Suudilerin, Irak ve Suriye'de hem Başbakan Maliki ve Devlet Başkanı Esad karşıtı hem de El Kaide ve buna benzer örgütlere muhalif bir hareket yaratma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını da öne süren Cockburn, Suudilerin, ılımlı bir Sünni muhalefet lehinde Maliki ve Esad'ı zayıflatma arayışının praktikte IŞİD'e yaradığını düşünüyor ve Batı'nın Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle yaptığı ittifaktan dolayı "bedel ödemek zorunda kalabileceği" uyarısını yapıyor.

Patrick Cockburn, "IŞİD'in yükselişinin Irak'ın Şiileri için kötü haber ama Sünniler için de daha kötü haber" gibi yorumları yaptığına, cihatçı sosyal medyanın Suudi Hanedanından "sonraki hedef" olarak söz etmeye başladığına dikkat çektiği yazısında şu iddiaları da dile getiriyor:

"FRANKEŞTAYN YARATTILAR"

"Suudi Arabistan, üzerinde hızla kontrolünü kaybetmekte olduğu bir Frankeştayn'ı yarattı. Aynı şey, 510 mil uzunluğundaki Türk-Suriye sınırını açık tutarak IŞİD ve El Nusra için hayati bir üs oluşturan Türkiye gibi müttefikleri için de geçerli. Kürtlerin kontrolündeki sınır kapıları IŞİD'in eline düşerken, Türkiye, olağanüstü şiddete başvuran ve Türk istihbarat örgütünün geçmişte yaptığı iyilikler konusunda aşırı derece nankör olan yeni bir komşunun varlığını görecek."

Kaynak: ANKA / Dünya

İndependent El Nusra Türkiye Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (39)

göktepe dağı:

PKK yı bitirmenin yolu IŞİD den geçer allahın izniyle Pkk teröristleri Allahın Askerlerinin elinde son bulacak

7
21
yanıtYanıtla
Eren:

Eğer IŞID az bir Müslümanlığı olsaydı Filistinde olup biten Vahşete sessiz kalmazdı!!! Fakat herkes gibi bende çok iyi biliyorumki!! İŞİD yüzü maskeli müslüman katili cellatlar topluluğundan başka bir şey değil.

24
2
yanıtYanıtla
Kral:

İnşallah alevilerde dersini alırlar çünkü Kuran''ı başörtüsünü ayetleri inkar ediyorlar t.c denen arkadaşım

8
14
yanıtYanıtla
T.C:

İnşallah Türkiye de de sünnilere gerekli cevap mutlaka verilecek

13
8
yanıtYanıtla
T.C:

İşid İsraili mi bombaladı ? ADB ye mi saldırdı ? sadece savunmasız şiilere saldırdı bazı ırkçılarda hala destekliyor.. ama merak etmeyin şialar gerekli cevabı vermeye başladı.. siz ırkçılığa devam edin.

16
5
yanıtYanıtla
tespitciddfd@ghgh.de:

Irk degil Mezhebcilik, ögrenemediniz gitti.

yanıt0
yanıt0
salih:

memleket ,vatan düşmanı ve vatan haini alçak pkk ve yandaşlarının üzerine Allah''ın gazabı üzerine olur inşallah..

10
9
yanıtYanıtla
Kral:

Ne Alevi ne PKK ne AKP yandaşını severim asa asla sevmem hiçbirini

3
16
yanıtYanıtla
Emekçi AliLeon@hotmail.com:

KRAL a cevaptır.Sorarım sana, seni kim seviyor düşündünmü?

yanıt0
yanıt0
yalnız kralrahat@mynet.com:

Kralsın, piramidin ucunda oturan yalnız adamsın yani. Yerin rahat mı peki?

yanıt0
yanıt0
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title