Haberler

Hüseyin Yayman: 2015 Seçimlerine CHP ile HDP İttifakı Damga Vuracak

Güncelleme:

Köşk seçimlerinde MHP ile ittifak yaparak ortak aday çıkaran CHP, umduğunu bulamadı ancak, yine bir ittifak arayışına girdi. Bu kez hedefte Kürt oyları var. Bunun için CHP, yaklaşan 2015 seçimlerinde CHP, HDP ile ittifat yapacak.

Bu bomba iddia ise Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman'a ait. Ankara kulislerini iyi bilen yazar, köşesinde sürpriz ittifakla ilgili şu satırlara yer verdi:

"SEÇİME CHP-HDP İTTİFAKI DAMGA VURACAK"

"2015 seçimlerine sekiz ay var ve Türkiye hızla seçim atmosferine giriyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa seçime CHP-HDP ittifakı damga vuracak. Konu henüz çok taze ancak CHP’de şimdiden bir heyecan yaratmış durumda. Yönetimde, CHP’nin politik ve ideolojik bir sıçrama yapabilmesi için böyle bir açılımı gerekli görenler çoğunlukta.

Kürt siyasi hareketi Türkiye solundan doğdu. TİP’ten dışlanan Kürtler PSK, DDKO, ADYÖD ve PKK’yı kurdular. 15 Ekim 1989 Paris Kürt konferansı ikinci bir kırılma yarattı. Konferansa giden CHP’li Kürt vekiller partiden atıldılar. Bu ayrışma 1991 seçimlerinde SHP-HEP ittifakıyla tamir edilmeye çalışılsa da HEP’li vekillerin ayrılmasıyla üçüncü bir kopuş yaşandı.

1999 seçimlerinde CHP-DEHAP işbirliği konuşuldu ama gerçekleşmedi. O seçimde CHP barajın altında kaldı. 2004 yerel seçimlerinde Murat Karayalçın’ın SHP-DEHAP-Sol blok ittifakı var. 2011 seçimleri öncesi CHP-BDP ittifakı dile getirilmiş ancak Kılıçdaroğlu bunları yalanlamıştı.

CHP TABANINA ANLATABİLİR Mİ?

Görüştüğüm CHP genel merkez yöneticisi şunları ifade etti: ‘CHP kendi tabanına bunu anlatamaz. Böyle bir işbirliği partide ideolojik ve politik bir çatlama yaratır. Eğer böyle bir işbirliği olursa CHP kendi söylemiyle seçime gidemez. İkincisi seçim sürecinde yaşanacak bir karakol baskını büyük bir hezimete yol açabilir.

Hepsinden öte geçmişte yaşanan HEP tecrübesi var. CHP çözüm sürecine destek vermeli ancak HDP ittifakını tabana anlatamayız. Siyasette iki artı iki her zaman dört etmez. Bunu Ekmelettin İhsanoğlu deneyiminde gördük. Böyle bir ittifak bize oy artışı sağlamaz. Bütün bunlar HDP’yle işbirliğinin olamayacağını gösteriyor.’

CHP YÖNETİMİ NASIL BAKIYOR?

Genel merkez yöneticisinin bu tespitlerine karşın tabanda farklı bir heyecanın yaşandığı gözleniyor. Parti yönetiminin işbirliğine sıcak baktığı ve önümüzdeki günlerde bir kamuoyu araştırması yaptırılacağı iddia ediliyor. CHP’nin Kürtleri küstürdüğü ve ne Doğu’daki ne Batı’daki Kürtlerin oyunu alamadığı vurgulanırken özellikle çözüm süreci konusunda daha aktif bir tutum alınması gerektiği dile getirilmiş.

Parti yönetiminde geçmişte HEP ititfakını gerçekleştirmiş Ercan Karakaş, Fikri Sağlar gibi tecrübeli isimlerin konuya sıcak baktığı ileri sürülüyor. Gürsel Tekin, Tekin Bingöl, Sezgin Tanrıkulu, Burhan Şenatalar, Mehmet Bekaroğlu, Şafak Pavey, Selin Sayek Böke, Enis Berberoğlu gibi isimlerin bu ittifaka karşı çıkmayacakları belirtiliyor. MYK ve PM’nin yüzde seksenin bu ittifaka destek vereceği ileri sürülüyor.

SOL BLOK İTTİFAK İSTİYOR!

Kurultayda Doğu ve Güneydoğu il başkanlarının bu işbirliğini istediği belirtiliyor. Bunun yanında özellikle sol bloğun bu projeye destek verdiği ve önümüzdeki günlerde daha yoğun biçimde gündeme geleceği söyleniyor.

Dipten gelen bu dalganın yakında parti yönetimine geleceği ve özellikle Mehmet Bekaroğlu’nun ittifakı kurma konusunda özel bir çalışma içinde olacağı iddia ediliyor. İttifakın sadece HDP ile değil, geniş bir sol bloğu içine alacak bir arayış var. CHP’de ideolojik sönümlenmenin önüne geçmek ve CHP’yi yeniden umut haline getirmek için yeni bir Kürt açılımı gündeme geliyor."

CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin HDP ile ittifak iddialarına yanıt verdi. Tekin "CHP sadece milletle ittifak yapacaktır." dedi.

İttifak haberlerine ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin "CHP sandıkta AKP ’den kurtulmak isteyen, AKP’ye dur demek için mücadele eden, hukuksuzluktan, yolsuzluktan, yoksulluktan kurtulmak için çaba harcayan ve Ortadoğu batağına batmak istemeyen halkla ittifak kuracaktır. Yolsuzluk ve İŞİD çukuruna batmış iktidarın hedef şaşırtmak isteyen, fitne fesat peşindeki kirli medyasının bu ve benzeri konulardaki haberlerine, yorumlarına kimsenin itibar etmemesi gerekir" dedi.

'KOMPLO TEORİSİ'

Gürsel Tekin’in açıklamasında şunları vurguladı: "Yazılı, dijital ve sosyal medyada CHP'nin önümüzdeki seçimlerde HDP ile ittifak yapacağı haberleri yayılıyor. İktidar yanlısı medyanın büyük ilgi gösterdiği bu asılsız haberler de kaynak alınarak gazete köşelerinde, televizyonlarda yorumlar yapılıyor, yanlış bilgi üzerine komplo teorileri inşaa ediliyor. Bu haber ve yorumların ilk kaynakları arasında AKP'nin önemli isimlerine danışmanlık yapan bir yazarın yer alması yeterince manidar ve hazırlanan algı operasyonunun da işaretidir, itirafıdır. CHP’nin Genel Sekreteri olarak çok açık söylüyorum, yapılmak istenen CHP'ye dönük bir algı operasyonu sahneye koymaktır. İttifak haberlerinin gerçekle yakından uzaktan bir ilgisi yoktur. CHP'nin bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de müttefiki halk olacaktır, seçmen olacaktır. CHP sandıkta AKP’den kurtulmak isteyen, AKP’ye dur demek için mücadele eden, hukuksuzluktan, yolsuzluktan, yoksulluktan kurtulmak için çaba harcayan ve Ortadoğu batağına batmak istemeyen halkla ittifak kuracaktır. Yolsuzluk ve İŞİD çukuruna batmış iktidarın, hedef şaşırtmak isteyen fitne fesat peşindeki kirli medyasının bu ve benzeri konulardaki haberlerine, yorumlarına kimsenin itibar etmemesi gerekir."

Kaynak: Haberler.Com / Politika

hüseyin yayman gürsel tekin türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500

Yorumlar (103)

ANGARALI:

ZATEN AYNI KATAGORİDELER. YAKIŞIRLAR

16
5
yanıtYanıtla
eski chp li:

allah belanı versin kılıçdaroğlu

6
14
yanıtYanıtla
CEZA:

HEM DE YÜZBİN DEFA. . .

yanıt0
yanıt0
İNGİLİZ UŞAĞI coni:

KOMİNİSTLER , SAHTE MÜSLÜMAN PARALELCİLER , PKK, MHP HEPİNİZ BİRLEŞİN AK PARTİ yi DEVİRİN KOÇLARIM BENİM. . . . .

10
9
yanıtYanıtla
oyum pepe ye )):

Chp benim gözümde vizyonu ve misyonu olmayan bir parti. Kendi çıkarları uğrunda ilkelerini ve partinin karakterini bozan bir zihniyet benim partim olamaz. O yüzden bi daha ki seçimde oyum kesinlikle CHP ye değil.

18
1
yanıtYanıtla
samimiyet:

böyle bir ittifak ak partiyi tek bırakır. chp barajı geçemez.

9
9
yanıtYanıtla
heyyy düz mantık:

cumhurbaşkanlığı seçimiyle görüldü ki hdp nin kendisi bile barajı geçer.

yanıt0
yanıt0
ANADOLU ASLANI AK PARTİLİi:

ALEVİ VE ZERDÜŞLERE YAKIŞIR ekmelettin ve bahçeliden de destek gelir size hayırlı olsun.

7
11
yanıtYanıtla
zara:

Sen Alevi Ve Zeduşlerden iyi misin yani?

yanıt0
yanıt0
Enine Boyuna:

Çok iyi olur, zaten ikisi de Kürtlerin yönetiminde değil mi?

9
9
yanıtYanıtla
Tüm 103 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title