Haberler

Hava Kuvvetleri, Hürkuş Yerine Kore Uçağı Alıyor

Güncelleme:

TAI tarafından tasarlanan yerli eğitim uçağı Hürkuş'un testleri sürerken Türk Hava Kuvvetleri'nin 15 eğitim uçağı siparişi vermesi milli projeye darbe vuracak.

Türk Hava Kuvvetleri, milli tasarım Hürkuş uçağının testleri sürerken Güney Kore imalatı KT-1 tipi 15 eğitim uçağı alacak. Güney Kore'ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş'un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti.

150 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

Güney Kore'de yayın yapan JoonGang Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye ve uçağı imal eden KAI şirketi 4 Aralık'ta 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmayı imzalayacak. Tek motorlu KT-1'ler, 2007'de Hava Kuvvetleri'nde hizmet ömürlerini doldurmaya başlayan T-37 uçaklarının yerine seçilmişti. Toplam 40 uçak için varılan anlaşmaya göre teslimat 2010'da başlanmıştı. Ancak bu uçakların göreve hazırlık oranı beklenenden düşük çıkmıştı.

KT-1 Projesi sürerken Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Özgün Başlangıç Uçağı Projesini hayata geçirilmesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'ne (TAI) görev vermişti. Özgün tasarımı TAI mühendisleri tarafından gerçekleştirilen uçağa, Türk havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Vecihi Hürkuş'a atfen 'Hürkuş' adı verilmişti. Çok güçlü motora sahip uçak ilk uçuşunu geçen yıl yapmıştı. İki uçakla test çalışmaları süren projede sertifikasyon çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacak olan 'Hürkuş', uzun yıllar sonra ilk Türk tasarımı uçak unvanını taşıyor.

YERLİ UÇAK HÜRKUŞ'U ETKİLEYECEK

Güney Kore'ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş'un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti. Türk Hava Kuvvetleri, geçen yıl Hürkuş'a ilk siparişi vermişti.

İmzalanan anlaşmaya göre B modeli olarak adlandırılan askeri eğitim amaçlı tasarlanacak uçakta ilk teslimat 2017 yılında yapılacak. Kalan uçaklar 2018'de teslim edilecek. Güney Kore'ye verilecek siparişle birlikte KT-1'lerin de 2017-2018'de Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Hürkuş'un önümüzdeki yıl dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show'da sergileneceğine dikkat çekerken, Türkiye'nin ek KT-1 siparişi vermesinin Hürkuş'ın gelecekte satışını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türk Hava Kuvvetleri Vecihi Hürkuş Güney Kore Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (78)

aslanmobilWeb@haberler.com:

ak partiye oy vermiyorum bu secim zor gececek ak parti icin secmeniniz yarisini kaybediyor ülkeyj kürtlere peskes cekerek insallah gidersiniz ulkenin basindan

21
8
yanıtYanıtla
neronmobilWeb@haberler.com:

Paralelcilerin desifre ettigi milli ucagi alanakadar git dusmanindan ucak al hic yoktan dusmez almanya osmanliya muttefikti osmanliyi batirdi rusya dusmandi kurtulus savasinda silahlari o verdi su an icimizdekiler almanya olmaya calisiyor

18
8
yanıtYanıtla
Ahmet Erdemm@m.m:

Neron, sen ne diyon ya

yanıt1
yanıt0
yerli mali hayalimiz:

helikopter ucak araba bizde bayagi hayallere girdik ama herhalde hepsi lafta kalacak piyasada icraatta gördügümüz bisey yok

14
11
yanıtYanıtla
dur bakalımmobilWeb@haberler.com:

Arkadaşlar, kore uçağı denilen kt-1t yaklaşık 2 yıldır uçan bir uçak turkiyede.. izmirde eğitim uçuşu icra ediyor.. ayrıca kt uçağı adındanda anlaşılacağı üzerine kore-Türk yapımı bir uçaktır.. hürkuş sonradan geliştirilmiştir.. ve her yıl 100ün üzerine pilot yetiştiriyor.. lütfen her okuduğunuz haberi görüp gerçek zannetmeyin.. saygılarımla..

22
3
yanıtYanıtla
muratmobilWeb@haberler.com:

Hür kuş varken koreden almak vatan malına ihanettir tabi hür kuş denilen şeyin jet fatilin arabasi gibi seçim yalanı deilse

21
2
yanıtYanıtla
türkish delight:

Ülkemi Kötülemek gibi niyetim yok ama daha yerli bir Otomobil Yapmadık Nasıl F-16 Seviyesinde Savaç Uçağı üretiyoruz Hiç Aklım ermiyor.

11
11
yanıtYanıtla
gurbetci mehmet:

Sana kim dedi F16 seviyesinde diye. Hurkus pervaneli kucuk egitim ucagi.

yanıt2
yanıt1
türkish delight:

Azarbeycandan Sipariş Almadık mı helikopterdi sanırım atak

yanıt2
yanıt1
SUAT:

ELEKTRİKLE ÇALIŞAN YERLİ OTOMOBİL YAPTINIZ NE OLDU SINIFTA KALDINIZ AKP HERŞEYİ YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRIYOR BECERİKSİZLER

7
14
yanıtYanıtla
Tüm 78 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title