Haberler

Horlayanlar Çareyi Çene Protezinde Arıyor

Horlayanlar çareyi çene protezinde arıyor

Hakan Aytaş, Köln, 16 Temmuz, (DHA)- Almanya'da Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Fahri Yıldız geliştirdiği çene protezleri ile horlamaya çare oluyor. Son yıllarda bu protezlere ilginin arttığını belirten Yıldız, hem dizayn ve materyal hem de fonksiyon patenti kendisine ait olan Somno Guard SPX adlı horlama proteziyle de bu alanda yeni bir çığır açıldığını ifade etti. 40 yıllık doktor olan ve 32 yıldır horlama üzerine çalışan Dr. Fahri Yıldız, Somno Guard SPX protezini bir buçuk yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıkardı. Fahri Yıldız, bu protezle uyku apnesi gibi ağır vakalarda bile büyük oranda başarı sağlandığını söyledi.

Dilin boğazı tıkamasını engelliyor

Horlamayı, 'Uyku esnasında nefesimizin burnumuzdan başlayıp gırtlağımıza kadar olan üst solunum yolundaki herhangi bir darlıktan geçerken çıkardığı ses' olarak tanımlayan KBB Uzmanı Yıldız, horlamanın belli başlı nedenlerini ise, damağın ve küçük dilin uzun olması, bademciklerin büyük olması, alt çenenin küçük olmasından ötürü dilin ağıza büyük gelmesi, aşırı kilo ve çocuklarda genellikle geniz eti olarak sıraladı. Yıldız, horlamayı önleyen çene protezlerinin çalışma prensiplerini şöyle açıkladı 'Uyuduğunuzda adalelerin gevşemesi sonucu arkaya doğru kayan alt çene, dili de arkaya doğru götürerek boğazın daralmasına neden olur. Bu protezler ise alt ve üst çeneyi birlikte tuttuğu gibi ayrıca alt çeneyi 4-6 milimetreye kadar öne çekerek dilin boğazı tıkamasını önler. Bu protezlerin çok mantıklı ve etkili bir çalışma prensibi vardır.'

Eski protezlere göre çok avantajlı

Horlamanın erkeklerde daha fazla görüldüğünü dile getiren Fahri Yıldız, kadınlarda ise horlamanın menopozdan sonra daha sık görüldüğüne dikkati çekti. Patentleri kendisine ait olan Somno Guard SPX adlı protezin diğer horlama protezlerinden farkları ve avantajları konusunda ise Yıldız, 'Horlama protezleri 25 yıldır var ve bu konuda ciddi çalışmalar yapılmakta. Somno Guard SPX'in en büyük özelliği termoplastik bir materyalden yapılmış olması; sıcak suya konularak yumuşayan bir materyal bu. Her şeyiyle hazır bir protez ve hastaya muayenehane ortamında 15-20 dakikalık bir sürede uygulanabiliyor. Sanki hastaya diş kalıbı alır gibi uygulanan ve daha sonra soğuk suda formunu tutan bir protez. Yani protez önce sıcak suda yumuşatılıp hastanın kalıbı alınıyor daha sonra soğuk suya atarak o formda kalmasını sağlanıyor. Bu protez, eskilerine göre küçük ve ağızdaki materyal miktarı daha az. Özel vidaları sayesinde alt çeneyi milimetrik olarak öne alma imkanı var. Ayrıca diş hekimlerinin kişiye özel yaptıkları protezlere göre çok ucuz' diye konuştu.

Yıldız, Somno Guard SPX'nin kalıbının, çenenin büyüklüğüne göre ayarlanabildiğini de söyledi. Fahri Yıldız bu protezleri bir diş hekimi veya KBB uzmanının takmasını tavsiye etti. Somno Guard SPX'nin uygulanması konusunda www.tomed.com adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fahri Yıldız Almanya Köln Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title