Haberler

HDP'li Tuncel: Eşbaşkanlık Dava Zamanlaması Çok Manidar

Güncelleme:

HDP'li Sabahat Tuncel,Diyarbakır Valiliği'nin Büyükşehir Belediyesi'ndeki 'Eş Başkanlık' uygulamasına ilişkin davayı eleştirirken,"Zamanlaması çok manidar" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili, partinin eski eş genel başkanı Sabahat Tuncel, Diyarbakır Valiliği'nin Büyükşehir Belediyesi'ndeki 'Eş Başkanlık' uygulamasına ilişkin davayı eleştirirken, "Zamanlaması çok manidar" dedi.

Diyarbakır Valiliği kısa süre önce, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 21 Temmuz 2014 tarih ve 237 numaralı kararla kabul ettiği 'Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nin incelendiğini hatırlattı. Açıklamada, mevzuatta eş başkanlık sistemi ile ilgili düzenlemenin Siyasi Partiler Kanunu'nda yapıldığı, belediyelerle ilgili düzenleme bulunmadığını, Büyükşehir Belediye Meclisi'nce çıkarılan eş başkanlık yönetmeliği hukuki dayanaktan yoksun olduğundan yargıya götürüldüğü ifade edildi. Uydu aracılığı ile Avrupa'dan yayın yapan Sterk TV'ye konuk olan HDP Milletvekili Tuncel, Diyarbakır Valiliği'nin yönetmeliğin iptali için dava açtığını, bunun zamanlamasının dikkat çekici olduğunu savundu. Tuncel, eş başkanlık sistemini uygulamaya başladıklarında ciddiye alınmadıklarını, ancak, bunun kadınlar bunun ne kadar, demokrasi için ne kadar önemli olduğunu gördüklerini söyledi. Tuncel, şöyle konuştu:

'EŞ BAŞKANLIK KADINLARA EŞİT TEMSİLİYET GETİRİYOR'

"Eş başkanlık, kadınlara eşit temsiliyet getiriyor. Erkek arkadaş ile çalıştığınızda siyasetteki eril dili ortadan kaldırıyor, kadınlar daha çok söz sahibi oluyor. Bunu uyguladığımızda; toplumda kadının emeğinin görülür olması, erkeklerden geri değil aksine ileri düzeyde olduğunu gösterdi. Bizim ardımızdan ÖDP, HDP'nin bileşenleri ve KESK'te de uygulanmaya başlandı. TBMM'deki komisyonlarda da gündeme geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde 'Neden eş cumhurbaşkanlığı gelmiyor' diye tartışıldı. AKP'nin öngördüğü; kadınları geride, yedekte tutan çocuk, temizlik yapan erkeklerin izin verdiği ölçüde izin verdiği zihniyettir. Eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kadın ile erkek eşit olamaz' demişti. Kadınlar neden daha çok AKP'ye oy verdiğini araştırdık. AKP, çocuk, yaşlı yardımını kadınlar üzerinden yapıyor; 'Sen bana oy vermezsen bu kesilecek' anlayışı var. Eş başkanlık yazışmalarımızı önce reddettiler. İki eş başkanın imzası var. Gerçekte başkanın imzası olduğu için bu belge geçerlidir. Arkadaşlarımız tekrar gönderdi, bunun üzerine dava açtılar. Bu girişimle kadınlar üzerinde ziyniyetini yansıtmak ve önüne geçmek istiyor. 'Kadınları nasıl önünü alırım' anlayışı hakim."

Tuncel, yerel, ardından cumhurbaşkanlığı seçimi ile HDP'nin Türkiye'nin umudu haline geldiğinin görüldüğünü, örgütlü olmadıkları yerlerde bile oy aldıklarını belirtirken örnek olarak gösterdiği Samsun'da oy sayısını 2'den 9 bine çıktıklarını kaydederek, "81 ilde yaşayan insanlar HDP'ye ana muhalefet görevi vermiştir. Belki parlamentoda yeterli değildir. Her il, ilçede örgütlenmiş, halkın sorunlarına çözüm gücü olmuş bir örgütsel duruşumuz yok henüz. Ancak, HDP yeni bir adres olmuş durumda" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Valiliği Sabahat Tuncel İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title