Haberler

HDP'de 2 Dönem Kuralı: 10 İsim Liste Dışı Kalacak

Güncelleme:

HDP'nin tüzüğünde yer alan 'Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir' kuralından dolayı 2015 seçimlerinde HDP'de radikal değişiklikler yaşanacak.

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, HDP Tüzüğünde yer alan 'Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir' kuralından dolayı 2015 seçimlerinde aday olamayacak isimleri yazdı. Yayman, geçtiğimiz günlerde verdiği bir söyleşide '...önümüzdeki dönem parlamento grubu önemli ölçüde değişecek, iki dönem kuralı gereği birçoğumuz aday olmayacağız.' diyen Demirtaş'ın sözlerini hatırlatarak HDP'nin A takımının büyük ölçüde değişeceğini ifade etti.

İşte Yayman'ın yazısı:

"HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçen hafta Dicle Haber Ajansına bir söyleşi verdi. Demirtaş gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Ancak Türkiye siyasetini, HDP'yi ve çözüm sürecini yakından ilgilendiren bir cümlesi dikkatlerden kaçtı. Demirtaş'ın 'iki dönem kuralıyla' ilgili sözü yeterince tartışılmadı.

Demirtaş seçimlere dair bir soruya '...önümüzdeki dönem parlamento grubu önemli ölçüde değişecek, iki dönem kuralı gereği birçoğumuz aday olmayacağız...' cevabını verdi.

ÜNLÜ İSİMLER MECLİS'TE OLMAYACAK

HDP Tüzüğünün 'Örgütlenme İlkeleri ve İç İşleyiş'i düzenleyen 3. maddesinde şu ifade var: 'i) Bir üye aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir. ' Bu kural gereği 2015 seçimlerinde HDP'de radikal değişiklikler yaşanacak. Yeni dönemde ünlü isimler mecliste olmayacak.

Ancak kuralın nasıl uygulanacağı soru işaretleri oluşturuyor. Çünkü DTP'nin kapatılması, BDP'nin HDP'ye katılması nedeniyle işler epey karışmış durumda. Açılıp-kapanmalar nedeniyle aynı partiden iki defa seçilmiş hiç kimse yok. Ancak bu prensip gereği Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir'e yeniden aday olamamıştı.

DEMİRTAŞ DEĞİŞİYOR MU?

İki dönem kuralı işletilirse Eşbaşkan Selahattin Demirtaş da değişmek durumunda. Yine İmralı heyetinde bulunan Pervin Buldan gibi önemli bir isim de dışarıda kalacak. Bu isimlerin yanında DTP'de eşbaşkanlık yapan Aysel Tuğluk, Emine Ayna ile HDP'de eşbaşkanlık yapan Sebahat Tuncel ve yine HDP vekili Hasip Kaplan gibi deneyimli isimler 2015'te olmayacak.

Normalde bu listede Gültan Kışanak, Ahmet Türk, Sırrı Sakık da vardı. Ancak bu isimler 30 Mart seçimlerinde belediye başkanlıklarına geçti. Muhtemelen 2015'te de merkezi siyasetle-yerel siyaset arasında tersine bir nöbet değişimi olacak.

Yeni dönemde Kürt siyasetinde Leyla Zana, Hatip Dicle gibi deneyimli isimlerin ağırlığı artacak. Leyla Zana'nın Aralık 2014'te siyasi yasağı bitiyor. Zana, muhtemelen önümüzdeki günlerde HDP'ye katılabilir.

KRİTİK GÖREVDEKİLER NE OLACAK?

Kural işletilirse HDP, 2015 seçimlerine yepyeni bir listeyle girecek. HDP'nin nasıl bir karakter kazanacağı önümüzdeki günlerde çokça tartışılacak. Öcalan'ın bu konuda nasıl bir yöntem izleyeceği merak ediliyor. Kritik görevlerde bulunan bazı isimler için kural esnetilecek mi, yoksa toptan uygulanacak mı? Bekleyip göreceğiz.

İki dönem kuralı yanında Kürt siyasetini bekleyen başka bir sorun daha var. Bilindiği gibi HDP'nin yanında Demokratik Bölgeler Partisi var. Hangi parti, hangi bölgede seçime girecek? Çok aktörlü yapı nasıl örgütlenecek? Örgütlenme olsa dahi pratik nasıl işleyecek? Henüz bunlar bilinmiyor. Ayrıca eylemsizlik dönemiyle iyice ortaya çıkan 'demokratik siyasete evrilme' krizi sorunu nasıl aşılacak?

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ, SİYASET DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?

1. HDP isimlere bağlı bir hareket değil, durum böyle olunca hareket çok fazla etkilenmeyecektir.

2. DEHAP-DTP-BDP-HDP değişiminde olduğu gibi bu dönüşüm de başarıyla yürütülecektir.

3. Yeni gelecek isimler partinin yönünü değiştirmese de politik karakterini değiştirecektir.

4. Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tecrübeli isimler meclis dışında kalacak.

5. Yeni dönemde HDP siyasetinde Öcalan ve KCK'nın ağırlığı daha da artacak.

6. Kadro değişimiyle aynı zamanda demokratik siyasete evrilmenin test sürüşü yapılacak.

7. AKP'den sonra HDP'de siyasete yenilik getirmiş olacak. Böylece taban konsolide edilecek.

8. KCK'dan cezaevinden çıkan isimlerin bir kısmı meclise gelecek.

HDP'NİN A TAKIMI LİSTE DIŞI

İki dönem kuralı işletilirse 2015'te olmayacak isimler şöyle:

1. Selahattin Demirtaş (Hakkari Vekili, HDP Eşbaşkanı)

2. Pervin Buldan (Iğdır Vekili, HDP Grup Başkanvekili)

3. Aysel Tuğluk (Van vekili, DTP Eski Eşbaşkanı)

4. Sebahat Tuncel (İstanbul vekili, HDP Eski Eşbaşkanı))

5. Emine Ayna (Diyarbakır vekili, DTP Eski Eşbaşkanı)

6. Ayla Akat Ata (Batman vekili)

7. Hasip Kaplan (Şırnak vekili)

8. Bengi Yıldız (Batman vekili)

9. Özdal Uçer (Van vekili)

10. İbrahim Binici (Urfa vekili) "

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Selahattin Demirtaş Hüseyin Yayman Hatip Dicle Leyla Zana Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (39)

TürkMobil-ANDROID:

teröristler icimizde biz hala dagda ariyoruz gerci dagda bile aramiyoruz artik dogru

37
37
yanıtYanıtla
demokrat:

inşallah demirtaş gitmez

32
28
yanıtYanıtla
Botan Cizre Mobil-IOS:

Sayın vekillerımızle gurur duyururuz

24
33
yanıtYanıtla
.mobilWeb@haberler.com:

Ula bari partinin adinida degistirin pkk olsun nasil olsa hain pkklisiniz

33
18
yanıtYanıtla
.mobilWeb@haberler.com:

Hdp nin canı cehendeme hepsi yok olsun türkiyeyi karıştırmaktan başka ne işe yarıyorlar zahten pkk lılar hepsi

36
15
yanıtYanıtla
.mobilWeb@haberler.com:

Ula ne kadar çok hain varmış ya resmen pkk ya destek veriyolar

35
14
yanıtYanıtla
adaletmobilWeb@haberler.com:

Hdp gercekten de muhteşem bir parti:

37
10
yanıtYanıtla
RİZE:

şahıslar geçicidir ama dava bakidir

42
5
yanıtYanıtla
VANLI:

SELONUN GİTMESİ HDPNIN DAHA HIZLI BIR SEKILDE TÜRKIYEYI KUCAKLIYACAGININ SİMGESİ SELO PKK AGZIYLA KONUSAN KABADAYI FİGURANLIGI YAPAN BIR ŞAHIS GÖRUNUMU ALMİŞDIR

19
25
yanıtYanıtla
NOTEL DAVUT:

HELAL OLSUN BU KADAR İŞKENÇE BU KADAR ZORLUĞA RAĞMEN ADAMLAR GÜLÜYOR HDP TEK PARTİ HELAL OLSUN ADAMLARA

35
8
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title