Haberler

ABD: Kobani Bizim İçin de Önemli

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kobani eğer stratejikse bizim için stratejik. Amerika için stratejik değil" sözleri anımsatılınca, Erdoğan'ın sözlerini görmediğini, aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu Türk yetkililerle, IŞİD ile mücadelede genel anlamda ortak amaç ve stratejileri konusunda yakın bağlantıda olduklarını belirtti. Harf, "Türk hükümetine Kobani 'de IŞİD ile çatışan güçlere havadan takviye yapacağımızı söylediğimizde, Kobani'nin IŞİD'in silah ve savaşçılarını, paralarını, kaynaklarını aktardığı çok önemli bir yer olduğuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, Kobani'nin önemli olduğuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaşçılara havadan silahlar atmazdık." dedi.

"IŞİD'İN VİDEOSUNU İNCELİYORUZ"

Harf, Savunma Bakanlığı Pentagon'un, PYD'ye havadan yapılan silah ve mühimmat dolu konteynerlerden birinin IŞİD tarafına düştüğü için yok edildiği açıklamasına karşın, IŞİD'in silah ve mühimmat dolu konteyneri ele geçirdiğine yönelik video yayınlaması ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Videoyu gördük, inceliyoruz. Ancak şu anda doğru olup olmadığını onaylayamıyoruz." dedi.

Sanal ortamda, propaganda amaçlı birçok yanlış bilgiler bulunduğuna değinen Harf, bu videonun da bu amaçla yaratılmış olabileceğini öne sürdü ve uzmanların konuyu araştırdıklarını belirtti. Harf, PYD için havadan silah sağlama seçeneklerinin hala geçerli olduğunu ancak yapılıp yapılmayacağını bilmediğini belirtti.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR"

Harf, Türkiye'nin ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona yeterli katkı sağlayıp sağlamadığı ile ilgili soruya verdiği yanıtta da Türkiye'nin, yalnızca Peşmergelerin Kobani'ye gitmesine izin vermesinin bile koalisyon güçlerini destekleme çabalarına önemli bir katkı olduğunu belirtti.

Harf, "Türkiye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmergeleri'nin Kobani'ye gitmesine izin vereceğini açıkladı. Bunu yapması, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Dün atacaklarını belirttikleri bu adım, çok önemli bir adım. Burada, bu tür açıklamaları göz ardı etmeye ve yalnızca yapmadıkları şeylere odaklanmaya yönelik ikili bir yaklaşım var sanırım ama Türkiye oldukça önemli katkılar sağlıyor" diye konuştu. Harf, Permergeler'in sınırı geçiş yöntem ve sürecinin nasıl olacağı konusundaki görüşmelerin sürmekte olduğunu söyledi.

RUM KESİMİ ABD'DEN YARDIM İSTEDİ Mİ?

Marie Harf, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama çalışmalarına başlaması ile ilgili Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'nin girişimlerinin durdurulması için ABD'den yardım isteyip istemediği" sorusunu da, "Her zaman söylediğimiz gibi, ABD Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ekonomik kaynaklarını geliştirme hakkını tanır. Biz güçlü bir biçimde, iki kesimli ve iki toplumlu bir federasyon halinde adayı yeniden birleştirmeye yönelik, BM müzakere sürecini desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi. Harf, bu açıklama üstüne gelen "Hükümet sözcüsü bu durumu adanın Türkiye tarafından yeniden işgal edilmesi olarak niteliyor, yorumunuz ne" sorusuna da, "Biz, bütün kaynaklar gibi petrol ve gaz kaynaklarının da, genel yerleşim bağlamında, iki toplum arasında eşit olarak paylaşılması, gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğine inanıyoruz" yanıtını verdi.

PENTAGON SÖZCÜSÜ: IŞİD SALDIRILARI SÜRÜYOR

ABD'nin, PYD'ye havadan paraşütle attığı silah ve mühimmat dolu 28 konteynerden birinin, doğru ellere ulaşmadığı ABD Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Kobani'ye Peşmergelerin geçişinin ne zaman olacağını bilmediklerini, Kürt güçlerin bölgenin çoğunluğunu ellerinde bulundurduklarını ancak IŞİD saldırılarının sürmekte olduğunu söyledi.

Kirby, hafif silahlar, el bombaları ve roket başlığı ile dolu konteynerin IŞİD'in eline geçip geçmediği ve IŞİD'in yayınladığı vedeoya yönelik soruya verdiği yanıtta da, "Bilmiyoruz. Videoyu Tampa'daki ve burada Pentagondaki uzmanlar inceliyor. Şunu biliyoruz ki bir konteyner doğru ellere geçmedi. Bunun üzerine, konteyner havadan vurularak yok edilmek istendi. Bütün bunların olması, ortada bir video olduğu gerçeğini değiştirmez. Gerçekten bizim konteyner de olabilir, şimdilik bilmiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Marie Harf Kobani Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (6)

Ergun:

abd bizim dostumuz değil, bunu anlayın artık :) TÜRK''ün TÜRK''ten başka dostu yoktur !!!

13
5
yanıtYanıtla
Azeri Halil:

''Kobani-bizim icin onemli''-elbette ki, siz Kobani ile Kurtleri oynatiyorsunuz Turkiyeye karshi, onemli tabii ki. Yoksa size Kobani mi lazim?Size para lazim, ondan butun Musluman dunyasini yakiyorsunuz, kendi savashlarinizla.

8
3
yanıtYanıtla
ibsiz:

bu amerika dünyanın gözünde bir kez daha terörist devlet olduğunu teröriste yardım ederek gösterdi

3
3
yanıtYanıtla
Ergun:

Marie Adana''ya gel ve benim misafirim ol. seninle güzel vakit geçiririz buna eminim :)

2
1
yanıtYanıtla
MÜCAHİDÜL FİLLAH ALLAH YOLUNUN FEDAİSİ:

ABD dünyayı ters köşe yapıyor Türkiye ye yapsa ne olur? Bunu niye yazdınız?Sebebi nedir?

1
0
yanıtYanıtla
RECEP IŞIK:

Kardeşlerim ABD herkese ters köşe yapabilir güçlüdür haklıdır. kimse alınmasın. Kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor. Kim ne yapabilir?Ne yapalım Türkiye yi harbe mi sokalım?Olur mu böyle? Olmaz! Olmazsa ne yapalım sineye çekip bir zaman eğlenmeliyiz! Gurbet elde yad ellerin derdini çekeyim de eğleneyim bir zaman dediği gibi.

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title