Haberler

Halterle Hayata Tutunanlar

ESRA DUMAN - Halter Federasyonu Asbaşkanı Murat Kalkanlı, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların maddi imkanlarının olmadığını belirterek, "Buna rağmen projeden 'sıfır' ücretle yararlanabiliyorlar. Kapımız tüm gençlere açık. Hiçbir çocuğa 'sen gel, sen gelme' demiyoruz. Birçok seçenek arasından yetenekli olan gençleri, milli takım kamplarına alıp uluslararası turnuvalarda gönderiyoruz" dedi.

Kimi ailevi sorunlar, kimi madde bağımlılığı nedeniyle SHÇEK Yetiştirme Yurtları'nda kalan gençler tanıştıkları halter sporuyla kendilerine toplumda yer buluyor. Halterci gençlerin en büyük istekleri ise sporla hayatlarını kurtarabilmek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ortak protokolüyle Türkiye Halter Federasyonu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları'nda (SHÇEK) faaliyetlerine başladı.

Halter Federasyonu Asbaşkanı Murat Kalkanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halteri yaygınlaştırma projesi kapsamında Ankara, Düzce, Konya, Adana ve Trabzon'da faaliyetlere başladıklarını belirterek, Türkiye geneline yayma çalışmalarına devam edildiğini söyledi.

Kalkanlı, çocukların ayakkabıdan mayoya, eşofmandan magnezyum tozuna kadar birçok malzemesinin federasyonca karşılandığını ifade ederek, çocukların yetiştirme yurdunda halterle uğraşmalarının avantajlarını şöyle anlattı:

"Burada kalan çocuklarımızın maddi imkanları yok. Ulaşım, yemek, derken en az aylık 300 gideri olmasına rağmen bu projeden 'sıfır' ücretle yararlanabiliyorlar. Çocuklar, yemekhanede yemek yedikten sonra yan taraftaki antrenman salonuna gelip çalışma fırsatı buluyor. Salonun üst katındaki yatakhanede de dinlenebiliyor. Kazanma-kaybetme duygusunu spor yoluyla öğreniyorlar. Sporla öz güven, sorumluluk kazandırıyoruz. Kapımız tüm gençlere açık. Biz hiçbir çocuğa 'sen gel, sen gelme' demiyoruz. Birçok seçenek arasından yetenekli olan gençleri, milli takım kamplarına alıp uluslararası turnuvalarda gönderiyoruz. Bu sayede kaliteli sporcular da buluyoruz."

Ankara Sincan Yetiştirme Yurdu öncü oldu

Sincan Yetiştirme Yurdu'nda görevli antrenör Mustafa Kavukçuoğlu da yaklaşık 2 yıl önce 60 genci halterle tanıştırdığını belirterek, yetiştirme yurtlarında çocukları madde bağımlılığından spor yoluyla kurtardıklarını ve kötü alışkanlıklardan uzak tuttuklarını kaydetti. Yetiştirme yurdundaki faaliyetlerin ilk olarak Sincan'da başladığına değinen Kavukçuoğlu, federasyonun desteğiyle uygulamanın Türkiye geneline yayılmaya başladığını kaydetti.

Kavukçuoğlu, ilk zamanlar antrenman alanı, malzeme konusunda bazı eksikliklerin olduğunu ifade ederek, "Bütün olumsuzluklara rağmen Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alan bir sporcumuz buradan çıktı. Hepsinin halterci olacak diye bir şey yok, diğer branşlara yetenekleri olanları da yönlendiriyorum. Şu anda yurtta kalan 15 gençle halter yapmaya devam ediyor. Alınan kararla yurtlar, sevgi evlerine dönüştürülecek ancak gençlerin spordan uzaklaşmamaları için halter yapılan bölgelerdeki sevgi evlerinde bir araya getirilecek" diye konuştu.

Oğuzhan Demir

Babasından gördüğü şiddet üzerine yetiştirme yurduna gelen Oğuzhan Demir, "Burada olmaktan çok mutluyum. Mustafa hocam sayesinde haltere başladım. Şu an 105 kilodayım, 60 kilo silkme ve 40 kiloda koparmada başarılı oluyorum. Arkadaşlarım 'sen halter yapamazsın' diye çok dalga geçti, ben de onlara inat haltere daha sıkı sarıldım. Hocam da bana inandı. Ankara bölge yarışlarında bronz madalya kazandım. Madalyaları toplayıp, milli sporcu olarak hayatıma devam etmek istiyorum" dedi.

Rıdvan Çakır

Halter ağır bir spor olduğu için başlarda çekindiğini söyleyen 14 yaşındaki  Rıdvan Çakır da milli sporcu Halil Mutlu'nun videoları ve Mustafa hocanın yardımlarıyla tekniğini kavrayıp sevmeye başladığını anlattı. Çakır, halterin kendisi için çok güzel bir uğraş olduğunu ifade ederek, yattığı yerin hemen altında antrenman yapabilmenin cezbedici tarafı olduğunu belirtti.

Üç kardeş halterci

Aynı yurtta kalan 3 kardeşin en büyüğü, 17 yaşındaki İbrahim Işık, "Mustafa hocam halter yapabileceğime inanmasına rağmen ben inanmadığım. Eğer o zaman başlasaydım, Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alan arkadaşım Emrah Aydın'la ilerliyor olacaktım. Geç başladığım için pişmanım. Bartın'da gelecek ay yapılacak 23 Yaş Altı ve Gençler Ferdi Türkiye Halter Şampiyonası'na hazırlanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ortanca kardeş 15 yaşındaki Fehmi Işık da  ilk zamanlarda halterden çekindiğini 1 ay kadar sadece halteri izlemekte yetindiğini belirterek, tekniğini öğrendikten sonra halterden vazgeçemediğini vurguladı. Işık, silkmede 70, koparma ise 55 kilo kaldırabildiğini ifade ederek, hayatına halterle yön vermek istediğini, Avrupa şampiyonasına katılmak istediğini anlattı.

Işık ailesinin en küçük üyesi 14 yaşındaki Abdullah Işık ise antrenmanlarını aksatmadığını ifade ederek, Ankara bölge yarışları minikler kategorisinde bronz madalya kazandığını, hedefinin Emrah Aydın gibi yetiştirme yurdundan Avrupa şampiyonasına gidip, altın madalya almak olduğunu dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Sincan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title