Haberler

Gazeteciler Sarı Basın Kartsız Yıpranmadan Yararlanmalı"

BİK Yönetim Kurulu Üyesi Arslan: Gazetelerin ne kadar sarı basın kartlı elemanının olabileceği Sarı Basın Kartı Yönetmeliği'nde şarta bağlanmış.

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, "Gazetelerin ne kadar sarı basın kartlı elemanının olabileceği Sarı Basın Kartı Yönetmeliği'nde şarta bağlanmış. Eğer, bu yönetmelik hükümleri tam olarak uygulanırsa, diyelim ki 3 tane sarı basın kartı olabilecek bir gazetemiz, 50 tane fikir işçisi çalıştırıyorsa 47 arkadaşımız yıpranma payından yararlanamıyor demektir. Bu da son derece yanlıştır" dedi.

Arslan, bir restoranda düzenlediği bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, internet gazeteciliğine ilişkin 2012 yılında bir düzenleme yaptıklarını belirterek, o düzenlemeyi bugünleri görerek yaptıklarını söyledi.

Hedeflerinden birinin kağıt gazetelerin internet siteleriyle beraber markalaşmasını sağlamak ve geleceğin medyasına hazırlık yapmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"İkincisi internet yasasının gelişi, o günlerden belliydi. Bugünler geldiğinde kağıt gazetelerimiz internet sitelerini daha güçlü kılmak suretiyle burada doğabilecek imkanlardan istifade etmeleri içindi. Bu vesileyle aslında vermek istediğim bir mesajda var. O da şudur, internet mecrasıyla ilgili düzenlemeyi, yazılı basının pastasından internet mecrasına pasta aktarmak gibi bir noktaya indirgemek son derece sığdır. Eğer, yayıncılık bir kamu görevi alanıysa, ki öyledir. Haber verme işleviyle, denetim  işlevini yerine getiriyoruz. Sivil toplumun hayata geçmesini sağlıyoruz ve çok daha önemlisi yerel demokrasinin hayata geçmesini sağlayan mecra biziz. O zaman yazılı basının zaten kısıtlı olan resmi ilan kaynaklarından bir parçayı internet mecrasına aktarmak gibi bir kolaycılığa gitmek, bunu beklemek, bunu talep etmek son derece yanlıştır.  Yapılması gereken, bu alan da desteklenecekse, yeni bir kaynağın üretilerek bu alanın desteklenmesidir."

-Sütun santim uygulamaları

Arslan, yılbaşı itibariyle sütun santim tanımı üzerinde yeni bir tanımlama yaptıklarını anımsattı.

76 santimetrelik bobinlerin 70 santimetreye inmesiyle gazete ebatlarında değişiklik olduğunu aktaran Arslan, "Dolaylı olarak yüzde 10 zam anlamına gelebilecek 40 milimetrelik 10 puntodaki sütun santim genişliğini 37 milimetreye, 36 milimetrelik 8 puntodaki sütun santim genişliğini de 33 milimetreye indirdik" diye konuştu.

-Gazetecilerin yıpranma payları

Arslan, 2008 yılında eski 212 sayılı kanuna tabi fikir işçisi olarak çalışan gazetecilerin yıpranma haklarının ortadan kalktığını belirterek, 2013 yılındaki yasal düzenlemeyle yıpranma payının iade edildiğine dönük beklenti olduğunu ifade etti.

"Ama, bu beklenti şartlı bir beklentidir" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Eğer, yıpranma payından istifade edecekseniz,  mutlaka sarı basın kartı sahibi olmanız gerekiyor. Ocak 2014'te bu husus, yönetmelikle tekrar düzenlenmiş oldu. Bu, son derece yanlıştır. Fikir işçisiyse eğer, yıpranma payından doğrudan yararlanması lazım. Sarı basın kartı şartına bağlanması, ilk defa müracaat edenler için 24 aylık bir beklenti sürecini beraberinde getiriyor. O 24 ayı doldurmuş olması demek, sarı basın kartını almış olması anlamına da gelmiyor, sarı basın kartı komisyonunun onayından geçmesi gerekiyor. Subjektif bir değerlendirme olduğu zaman, fikir işçisi olan arkadaşımız, yıpranmadan asla istifade edemeyecektir. İkinci olarak, gazetelerin ne kadar sarı basın kartlı elemanının olabileceği Sarı Basın Kartı Yönetmeliği'nde şarta bağlanmış. Eğer, bu yönetmelik hükümleri tam olarak uygulanırsa, diyelim ki 3 tane sarı basın kartı olabilecek bir gazetemiz, 50 tane fikir işçisi çalıştırıyorsa 47 arkadaşımız yıpranma payından yararlanamıyor demektir. Bu da son derece yanlıştır. Bu vesileyle, mevzuattaki bu düzenlemenin düzeltilmesini, gazeteci arkadaşlarımızın, sarı basın kartsız yıpranma haklarından yararlanmaları gerektiğini ifade ediyorum."

Arslan, öte yandan gazetelere getirilen sarı basın kartı sınırlamasının yanlış bir uygulama olduğunu kaydetti.

Soru cevap bölümüyle sona eren toplantının ardından, Arslan, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) tarafından onuruna verilen iftara katıldı.

Toplantıya, Karadeniz Gazeteciler Konfederasyonu (KGF) Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Şevket Erzen, BİK Kastamonu Şube Müdürü Yaşar Kuru, KGC Başkanı Erkan Yılmaz, gazete sahipleri ve gazetelerin yazı işleri müdürleri katıldı. - Kastamonu

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Arslan Kastamonu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title