Haberler

Fransız Polisi Yanlış Yerde Bekledi, Şüpheliler Kaçtı

Fransa İçişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından Suriye'de savaşa katıldığı şüphesiyle Fransa'ya gönderilen 3 kişinin Orly havalimanında yakalandığını açıklamasına rağmen şüphelilerin aslında Marsilya'ya indiği ve güvenlik aramasına takılmadan havalimanından çıktıkları ortaya çıktı.

Fransız yetkililer, şüphelilerin Türkiye tarafından Paris uçağına değil Marsilya uçağıyla gönderildiğini ve yapılan değişikliğin kendilerine bildirilmediğini iddia ediyor. Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, 2 ülke arasında iletişim eksikliği olduğunu ve durumun yanlış anlaşıldığını belirtti. Le Drian, Türkiye'nin şüphelileri Paris yerine Marsilya'ya göndermesini "talihsiz bir girişim" olarak nitelerken Fransa'nın Türkiye ile olan işbirliği ve koordinasyonunu geliştirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Ancak Fransız basınında çıkan yorumlarda 3 şüphelinin Marsilya havalimanında polis kontrolüne takılmadan çıkabilmesinin "güvenlik fiyaskosu" olduğu ve Fransa'nın Suriye'ye giden savaşçılar konusunda aldığı güvenlik önlemlerinin ne denli zayıf olduğunun ortaya çıktığı ifade edildi.

Polis yanlış havalimanında bekledi

Dün öğle saatlerinde Fransız televizyon kanalı İtele, söz konusu 3 kişinin Paris'in güneyinde Orly havalimanında yakalandığını duyurmuştu.

Akşam saatlerinde İçişleri Bakanlığı da Türkiye'den gelen 3 şüphelinin Orly'de yakalandığını açıklamıştı. Ancak bazı medya kaynakları 3 kişinin İstanbul'u hiç terketmediği iddiasında bulunurken, Fransız Le Monde gazetesi, Orly'de yakalandığı açıklanan 3 kişinin aslında Marsilya'da dün öğleden sonra özgürce sokaklarda dolaştığını ileri sürmüştü.

Fransız yetkililer de daha sonra 3 şüphelinin Paris uçağı yerine Marsilya uçağına bindirildiğini ve durumdan kendilerinin haberdar edilmediğini ileri sürerek, şüphelilerin ortadan kaybolduğunu doğruladı. Fransız polisinin, Marsilya yerine Paris'te beklemesi nedeniyle, uzun süredir aranan 3 şüpheli hakkında hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Nerede oldukları bilinmiyor

Fransız İstihbarat servisinin uzun süredir izlemeye aldığı Imad Djebali, Abdelouahed Baghdali ve Gael Maurize'in geçen yıl şubatta Suriye'deki muhaliflerin saflarında savaştıkları tahmin ediliyordu.

Şu an nerede oldukları bilinmeyen 3 şüphelinin avukatları ise müvekkillerinin teknik olarak "kaçak" durumda olmadığını zira polis tarafından hiçbir yakalama girişiminde bulunulmadığını söylüyor. Avukat Legros-Gimbert, müvekkillerinin gün içinde, Fransa'nın güneyinde yer alan, Marsilya'yı da kapsayan Herault bölgesinde Caylar jandarmasına giderek teslim olacağını kaydetti.

Şüpheliler arasında yer alan Abdelouahed Baghdali'nin, 2012 yılında Toulouse kentinde düzenlediği farklı saldırılarda yedi kişiyi öldürdükten sonra polis operasyonu sonucu ele geçirilen Muhammed Merah'ın kız kardeşinin eşi olduğu bildirilmişti.

Daha geçen hafta önlemler artılmıştı

Meclis geçen hafta, Fransız gençlerinin, Suriye ve Irak gibi ülkelere savaşmaya gitmesini engellemeyi amaçlayan yeni terörle mücadele yasa tasarısını kabul etmişti.

Yürürlüğe girmesi için senatonun da onayı gereken tasarıya göre, savaş bölgelerine gitmek isteyenlerin yurt dışına çıkışlarına geçici yasak getirilebilecek. Gerektiği hallerde, Irak ve Suriye gibi iç savaşların sürdüğü yerlere çatışmaya gitmek isteyenlerin ülkeden çıkışına 6 ay süreyle yasak konulacak ve bu sürenin uzatılması gündeme gelebilecek.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, geçen hafta yaptığı açıklamada, Irak ve Suriye'deki savaşlara giden, gitmek isteyen veya buralardan dönen Fransız vatandaşı ve bu ülkede oturma izni olan kişilerin sayısının 930 civarında olduğunu ifade etmişti.

Cazeneuve, gelen ihbarlar sonucu 70 kişinin ise yurt dışına savaşmak için gitmesinin engellendiğini belirtmişti. - Arkansas

Kaynak: AA / Güncel

Marsilya Suriye Fransa Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title