Haberler

Filistinli Gruplarla İsrail Arasındaki Ateşkes

Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkesin sağlanması için görüşmeleri yürüten İsrail heyetinin Tel Aviv'e döndüğü bildirildi.

Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkesin sağlanması için görüşmeleri yürüten İsrail heyetinin Kahire'den ayrılarak Tel Aviv'e döndüğü belirtildi.

İsrail Radyosu'nda yayımlanan habere göre, Gazze'de kalıcı barışın sağlanması çerçevesinde Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen görüşmelere katılan İsrail heyeti, dün akşam saatlerinde Tel Aviv'e döndü. Görüşmelerin son durumunu İsrailli üst düzey yetkililerle paylaşmak üzere Tel Aviv'e dönen heyetin, bugün Mısır tarafıyla görüşmelere devam etmek için yeniden Kahire'ye dönmesi bekleniyor.

Öte yandan İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi ise üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, güvenlik kabinesinin bugün Kahire'deki görüşmelerin son durumunun ele alınacağı toplantıyı iptal ettiği belirtildi.

Ayrıca, İsrail radyosunun ismini vermek istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Kahire'deki görüşmelerin devam ettiği ancak İsrail ve Filistin taraflarının tutumlarının birbirinden uzak olduğu kaydedildi. İsrailli yetkili, 72 saatlik ateşkes süresinin kalıcı ateşkesin şartlarının tam anlamıyla belirlenmesi için uzatılması gerektiğini söyledi.

İsrail ve Filistinli gruplar arasında dün gece yarısından itibaren 72 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmişti.

Geçen hafta başından itibaren, Mısır'ın arabuluculuğuyla Kahire'de Filistin ve İsrail heyetleri arasında kalıcı ateşkes sağlanması için dolaylı görüşmeler yürütülüyor.

İsrail tarafı, kalıcı ateşkes sağlanması için Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların silahsızlandırılması, Gazze limanı ve havaalanının inşa edilmemesi talebinde ısrar ederken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria arasında geçişleri kolaylaştırmayı vadediyor.

Filistin tarafı ise Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılması, havaalanı ve Gazze limanının inşa edilmesi, balıkçılık için belirlenen alanın 12 mile genişletilmesi, İsrail hapishanelerindeki tutuklu ve mahkum Filistinlilerin serbest bırakılması ve ürün geçişi sınırlandırılmadan, sınır kapılarının tekrar açılması taleplerinde ısrar ediyor.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan, 17 Temmuz'da da karadan saldırılara başlamıştı. - Kudüs

Kaynak: AA / Güncel

Tel Aviv Kahire İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title