Haberler

Fatih Projesi İçin Ücretsiz Dağıtılan Tabletleri Sattılar

Güncelleme:

Rögar kapağı, trafik ışıkları ve yol tabelalarının çalınıp satıldığı Türkiye'de, bazı öğrenciler devletin eğitim için dağıttığı tabletleri 'bir işe yaramadığını' iddia ederek internetten satıyor.

Yeni Yüzyıl Gazetesi'nden Sultan Uçar ve Selvi Çelik'in haberine göre MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce okullarda ücretsiz dağıtılan tablet bilgisayarlar, İstanbul'dan Diyarbakır'a yurdun dört bir yanında satışa çıktı. Öğrenciler, "MEB'in dağıttığı tablet. Logoyu silin. Çok güzel. Alana hayırlı olsun" diye internette pazarlıyor. Tabletler, 199 TL ile 500 TL arasında satılıyor. Bakanlık, emniyetle işbirliği yaptı. Tabletlerin, IP'leri yakın takibe alındı.

Öğrenci satıyorsa disiplin, velisi satıyorsa adli soruşturma açılacak. Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) kapsamında öğrenci ve öğretmenlere şimdiye kadar 1 milyon 438 bin 700 adet tablet bilgisar dağıtıldı. 'sahibinden. com' ve 'gittigidiyor' gibi sitelerde satılan tabletler, alıcılardan yoğun ilgi görüyor. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Sakarya, Batman, Kocaeli başta olmak üzere birçok ilde tablet satışları sürüyor.

ALANA HAYIRLI OLSUN

Öğrenciler, tabletleri internetteki satış sitelerinde birçok yönden çekilmiş fotoğrafı ve özelliklerini anlatan notlarla satıyor. Markası, modeli, ekran boyutu, dahili hafızası, işletim sistemi gibi özellikleriyle ilgili bilgilendirme de yapıyorlar. Öğrencilerin alıcılara, 'Garantisi yok, ama temiz' uyarısı yaptığı da görüldü. Öğrencilerden, tabletleri alan ikinci el bilgisayar dükkanlanları ise MEB logosunu siliyor. İstanbul'dan M.O, "Yenidir. İstediğini yükle, oyna, sıfır" derken, Sakarya'dan E.K, "Hiç kullanmadım. 1.5 senedir çekmecede duruyor. Hiçbir çizik falan yok. Kalemi ve kılıfı tertemiz. Rootu yapılmış. Ön kamerası var. Her türlü uygulama yüklenebilir. Güzel bir tablet, alana şimdiden hayırlı olsun" diyor. Diyarbakır'dan V.K ise, "MEB'in dağıttığı General Mobile e-5 tablet. Daha bir yılı bile dolmadı. Tabletin, MEB'le hiçbir bağlantısı kalmadı. 32 GB hafızalı. Herşeyi indirebilirsiniz. Gorilla Glass çizilmez ekrana sahip. Android 4.4.2 sürümlü. Tabletteki, MEB ve FATİH yazısını, silebilirsiniz. Sadece elden ve Diyarbakır içi satılıktır"dedi.

AÇMAK İÇİN FORMAT ATILMALI

Öte yandan, öğrencilerden tabletleri alan ikinci el bilgisayar dükkanları da yeniden satışa çıkarıyor. Ankara'da P. Teknik adlı firma, bakanlık tabletini 199 TL' ye satıyor. Bakanlığın olduğunu ilanda gizlemeyerek, "FATİH projesinden okullara verilen tablettir. Kesinlikle, sorunsuz çalışmaktadır. Açılınca, öğrenci numarası isteniyor. Format atılması gerekiyor. Formatı bilen varsa alıp, kullansın" diyor.
Yeniyüzyıl'a konuştular:

ZATEN İŞE YARAMIYORDU

TABLETINI kılıfı ve kalemiyle 300 TL'ye satan Sakarya'dan E.K adlı bir öğrenci, "Lazım değildi zaten. Telefonum da aynı işlevi görüyor. Bir arızası yok. Acil olmadığı için fiyatı 300 TL" derken, öğrenci tableti satan Ankara'daki P.Teknik adlı firmanın yetkilisi ise "Tableti açmak için öğrenci numarası gerekiyor. Format atılması şart. Biz de, bir öğrenciden aldık" dedi.

BAKANLIK ADLİ TAKİP BAŞLATTI

MEB'den üst düzey bir yetkili tablet satışlarıyla ilgili; "Okullarımızda, 1 milyon 438 bin 700 tablet dağıttık. 900 bin uç takıldı. 432 bin etkileşimli tahta sınıflara takıldı. Ortaya çıkan sorunlar, kişisel ve istisna. Tabletler, öğrencilere devlet tarafından kullanması için verildi. Okulun sırası gibi görülmeli. Öğrenci, satamaz. Satarsa, Disiplin Yönetmeliği'ne göre cezalandırılır.
Kişiler, araçları iyi niyetle veya kötü niyetle kullanılabilir. Kötüye kullanımın, Fatih Projesi'yle ilgisi yok. Bakanlık olarak, emniyet üzerinden takip ediyoruz.Cihazların, hangisine ne yapıldığını görüyoruz. Bu işin sivillerle ilgili adli boyutları da olabilir. Adli makamlarla ilişki içerisinde takipteyiz" diye konuştu. (Kaynak:Yeni Yüzyıl)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Diyarbakır Sakarya Eğitim Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

böte:

Fatih Projesi...Fatih Projesi dendi milletin gözü boyandi.. Sonuç bilinçsiz teknoloji kullanimi.. Yazik olan yine milletin cebine oluyor..

9
3
yanıtYanıtla
mayk:

Akpnin reklam kokan ayakları bunlar mayk

6
5
yanıtYanıtla
Arda2114:

Devlet ne yapsın yuh size

5
4
yanıtYanıtla
farklı duyarlıMobil-IOS:

Devlet bunları dağıtırken bi plan program yapmazsa,tek adamın şovenist sözü yüzünden bu şekilde milyarlarca doları çöpe atarsa bunlar da normaldir! Eğitimciyim ama hiç bi işe yaramadığı kısmına kesinlikle katılıyorum!

7
2
yanıtYanıtla
ArabacıMobil-IOS:

Gerçekten hiçbir işe yaramıyor göz boyamak için yapılmış ben tableti satmadım ama hiçbir siteye girmiyor kasıttır derslerde kullanınca disiplin işlemi başlatıyorlar bizim okulda sadece teneffüslerde kullanabiliyorsun yüklediğin uyugulamaları milli eğitim devre dışı bırakıyor geçen internete girdim kendi kendine bir program indirdi dahada silinmiyor durmadan ekrana çıplak kadın resimleri çıkıp duruyor madem bukadar önem veriyorsunuz güvenliğe bu Nasıl oluyo bişeyi yapıyosanız tam yapın

4
3
yanıtYanıtla
akp.nin çorumdaki besili danası:

yazık yaavvv. . . devlat belaş verıyor bunlar satıyor yaavv. .

1
5
yanıtYanıtla
e ne olmuş:

ne olmuş yani siz de devletin arsalarını satıyorsunuz biz bişey diyor muyuz

5
1
yanıtYanıtla
Krk aydMobil-ANDROID:

Size sunulan tanıtım amaçlı olan cihazdan ne bekliyorsnuz bir araştırın bakın dünyada da nasıloluyor bu işler tabi bu işlerden anlamak için bilmek lazım.

3
0
yanıtYanıtla
kilic:

Hadi root attın kullanın satmak bence saçma

0
0
yanıtYanıtla
Malatya:

Bugüne kadar ki en saçma uygulamasıydı devletin. Kesinlikle vazgeçilmeli zararın neresinden dönsen kardır. Mümkünse çocuklarımızı internetten uzak tutmalıyız. Çocuklar internette matematik öğrenmez. Onlar ancak oyun oynar sosyal medyaya takılır. Nasıl yapıyorlarsa her şekilde internete bağlanıyorlar yeni esil çok hızlı.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title