Haberler

Erdoğan'ın Zaferi Alman Basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde elde ettiği zafer, Alman basınında da geniş yankı buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde elde ettiği zafer, Alman basınında da geniş yankı buldu.

-BİLD: ERDOĞAN'A GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA TERCİH YAPMAK DÜŞÜYOR-

Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesini, "Seçmen iradesini kullandı. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan'ın kendine yol tayin etmesi ve şahsına tevdi edilen sorumluluğu nasıl kullanacağına karar vermesi gerekiyor" sözleri ile değerlendiriyor. Gazete şunları yazıyor:

" Türkiye'yi daha fazla Avrupa'ya yaklaştırıp medeni hakları ve demokrasiyi güçlendirir ve Avrupa ile Asya'nın kesiştiği noktada İslami çehreli modern bir devlet doğmasını sağlayabilir. Akıllı devlet adamının seçeceği ve geleceğe götüren yol bu olabilir. Erdoğan bu gücü kendinde bulabilir mi? Bulamazsa burnu havada bir otokrat olup zamanla despotlaşabilir. Yüzünü doğuya dönüp Türkiye'yi Doğu Akdeniz'in güç merkezi haline getirmeye çalışır. Şimdi ona geçmişle gelecek arasında tercih yapmak düşüyor. Umarız doğru karar verir."

-STUTTGARTER ZEİTUNG: KUTUPLAŞMAYI BERTARAF EDECEĞİNDEN KUŞKU DUYMAK GEREKİR-

Deutsche Welle Türkçe'ye göre, Stuttgarter Zeitung gazetesi, seçim değerlendirmesinde "Erdoğan'ın bizzat önemli rol oynadığı Türk toplumundaki kutuplaşmayı bertaraf edeceğinden kuşku duymak gerektiğini ve güçlü bir devlet başkanına kavuşmuş olmasına rağmen Türkiye'nin belirsiz bir geleceğe doğru yol aldığını" düşünüyor.

-BADİSCHE NEUESTE NACHRİCHTEN: BAŞKANLIK OLURSA YENİ CUMHURBAŞKANININ ÖNÜNÜ SADECE AYM KESEBİLİR-

Başbakan Erdoğan'ın en kısa zamanda anayasa değişikliğiyle başkanlık sisteminin şartlarını hazırlamaya çalışacağını savunan Badische Neueste Nachrichten gazetesine göre, "Problem de işte bu noktada ortaya çıkıyor. Milletvekili sayısı anayasa değişikliğini meclisten geçirmesine yetmiyor. Seçim kampanyalarında ondan mahrum kalacak olan AKP önümüzdeki genel seçimlerde muhtemelen oy kaybedecek." Görülebilir zaman içinde Türkiye'nin başkanlık sistemine kayacağının anlaşıldığını kaydeden gazete, "Erdoğan ABD'deki sistemi emsal gösteriyor ama ABD Başkanı'nın yetkilerinin karşı ağırlıklarla sınırlandığını söylemiyor. Ankara'da böyle bir yapılanma olmadığı için yeni cumhurbaşkanının önünü sadece Anayasa Mahkemesi kesebilir" diyor.

-DER NEUE TAG: ERDOĞAN'IN NE KADAR ÖZGÜVEN SAHİBİ OLDUĞU MÜTTEFİKLERİ YAKINDA HİSSEDECEK-

Der neue Tag gazetesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye'nin çevresindeki krizlerle bağlantısından şu sonucu çıkarıyor:

"Erdoğan'ın ne kadar özgüven sahibi olduğunu savunma paktındaki müttefikleri yakında hissedeceklerdir. Türkiye'nin sınırları adeta yangın yeri gibi. Suriye, İran, Irak ve IŞİD milisinin terör savaşı karşısında Türkiye sakin bir tampon bölgeyi andırıyor. Karşı saldırılara ve ikmal çalışmalarına topraklarını açan, içte daha otoriter davranmasının hoşgörüyle karşılanmasını bekleyebilir."

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Almanya Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title