Haberler

Erdoğan, AK Saray'ın İlk Konuğu Papa'yı Dakikalarca Kapıda Bekledi

Güncelleme:

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco Türkiye'ye geldi. Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa'nın bir sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Francesco'yu karşılamak üzere Saray'ın önüne çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuk edilen ilk devlet başkanı olurken, tören kıtasını da Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

PAPA'NIN GELİŞİ UZAYINCA ERDOĞAN AYAKTA KALDI

TÖREN ALANINA İNDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti.

Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "Hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı.

"Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Francesco'nun yerleşkeye gelişini bekledi. Ancak Francesco'nun gelişi uzun sürünce, Erdoğan dakikalarca ayakta beklemek zorunda kaldı.

Erdoğan, Papa Franceco'nun aracının görülmesinden sonra karşılama alanına geçti ve Papa ile tokaşıp askerleri selamlayarak içeri giriş yaptı.

PAPA'NIN GELİŞİNDEN NOTLAR

Papa Francesco ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa Francesco'yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.

PAPA'NIN ÇEVİRMENİ OYUNCU SERRA YILMAZ

Papa'yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı. Yılmaz, Erdoğan'ın 2005 yılında Başbakan olarak İtalya'ya yaptığı ziyarette ve bir önceki papa olan 16'ncı Benedikt'in 2006'daki Türkiye ziyaretinde de tercümanlık yapmıştı. Yılmaz, oyunculuğun yanı sıra yaklaşık 30 yıldır Fransızca ve İtalyanca çevirmenlik yapıyor.

İlgili Haberler

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Papa'nın konvoyunun geçeceği yol güzergahlarında üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Üst geçitlerde polisler bulunurken, polis helikopterleriyle de havadan denetim yapıldı.

PAPA'NIN YANINDA İSTEDİĞİ SÜRPRİZ BDP'Lİ

Papa, İstanbul'daki etkinliklerine, bir süre önce kendisini Vatikan'da ziyaret eden Kırklar Meclisi üyesi, Diyarbakır Sur İlçesi Belediye eski Başkanı Abdullah Demirbaş'ı da davet etti. Davetin kendisini memnun ettiğini belirten Demirbaş, "Kendisini tekrar Diyarbakır'a davet edeceğim. Ayrıca, bölgemizdeki durumla ilgili kendisine bir mektup vereceğim" dedi.

İLK AÇIKLAMA UÇAKTA

Uçakta DHA muhabiri Esma Çakır'ın da aralarında bulunduğu gazetecilere konuşan Papa Francesco, "Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Papa ayrıca Türkiye'den dönüş yolunda uçakta basın toplantısı yapmak üzere tekrar gazetecilerle bir araya geleceğini belirterek, "Çok teşekkürler. İyi konaklamalar diliyorum size" diye sözlerini noktaladı.

İLK DURAK ANITKABİR

Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Francesco, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol'dan yürümeden Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Papa Anıtkabir'e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce "Pope Francis" yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti.

Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Françesko, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."

PAPA AK SARAY'DA

Papa Francesco'nun Anıtkabir'den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'ın kapısında karşıladı. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa'nın aracına Saray'ın girişine kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'yu aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

PAPA'DAN TÜRKÇE SELAM

Papa Francesco, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francesco Saray'ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francesco daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

RESMİ KARŞILAMADA YENİ DÜZEN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Francesco için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

BASINDAN YOĞUN İLGİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Francesco'nun ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde Saray'a geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı. Yerleşkenin 1 no'lu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı.

Görüşmenin ardından Papa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerden soru almayacak ancak kısa bir basın açıklaması yapacak.

Papa sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek ve ikili ortak basın toplantısı düzenleyecek.


Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Serra Yılmaz Ak Saray Türkiye Komik - İlginç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (127)

ŞARKLI:

papa saray görsün de türkiyenin büyüklüğünü hissetsin. benim ülkeme yakışır

12
62
yanıtYanıtla
..............:

bir dahada akp ye oy vermem

35
25
yanıtYanıtla
cem:

papa yı günah çıkartmak için çağırtmıştır :D

39
8
yanıtYanıtla
kerem can:

kimlere hizmet ettiği aşikar oldu

33
12
yanıtYanıtla
çelik tekin:

hazmedemiyormusunuz

10
33
yanıtYanıtla
lalezar_61:

hocaefendi papa ile el sıkışınca olay oldu, rte kapıda karşıladı nezaket oldu vayyyyyyyyyyyyyyy bee

35
8
yanıtYanıtla
hannibal:

Çocuklarımı burada, Amerika''da okutuyor olmam bu medeniyete duyduğum inancımı gösterir. receptayyipsabetayyistdoğan

21
22
yanıtYanıtla
İlk konuğa bak.:

Sarayı kutsamaya mı geldi ? İlk konuk olarak büyük bir stratejik hata.

38
4
yanıtYanıtla
NEVŞEHİRLİ:

ÖYLE YA SARAYI KUTSAYACAK. TABİ Kİ BEKLER. RABBİM AKIL FİKİR VERSİN.

27
15
yanıtYanıtla
TURAN BOZKURT:

KESKE ILK KONUKLARINIZ TURK DUNYASININ CUMHUR BASKANLARI OLSAYDI. OZAMAN DUNYAYA ANLARDI. . AMA YAZIK SIZLERE MASONLUK RUHUNUZDA VAR//

33
8
yanıtYanıtla
Tüm 127 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title