Haberler

Endemik Sığır Kuyruğu Bitkisi Koruma Altına Alındı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Pamuklu Barajı’nın göl suyu altında kalacak bölgenin endemik türlerinden, özellikle arıcılıkla uğraşanlar için önemli olan Sığır Kuyruğu bitkisini fidanlıkta üreterek, Çamlıyayla ilçesinde dikimini gerçekleştirdi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Pamuklu Barajı'nın göl suyu altında kalacak bölgenin endemik türlerinden, özellikle arıcılıkla uğraşanlar için önemli olan Sığır Kuyruğu bitkisini fidanlıkta üreterek, Çamlıyayla ilçesinde dikimini gerçekleştirdi.

Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, endemik bitkiler listesinde olan Sığır Kuyruğu bitkisinin, Mersin'in Tarsus ilçesinde yapımı devam eden Pamukluk Barajı'nın göl aynası altında kalacağı belirlendi. Bunun üzerine, Tarsus Orman İşletme Şefliği tarafından özellikle arıcılar için önemli bir bitki olan sığır kuyruğunu koruma altına almak amacıyla tohumları toplatılarak Tarsus fidanlığında üretimi yapıldı.

Akademik kadronun da konuyla ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda, Çamlıyayla Şefliği Korucak Köyü, bu türün yaşam alanı olarak tespit edildi. "Pamukluk Barajı Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti ve Taşınması Projesi" çalışmalarıyla gündeme gelen bu türle ilgili, projenin tür tespitinin yapılmasından ve koordinasyonundan sorumlu Prof. Dr. Ayşe Everest tarafından da çalışma yapıldı. Çalışma sonucunda, baraj havzasında 4 farklı vejetasyon yapısının mevcut olduğu belirlenirken, baraj bölgesinde yapılan çalışmada 100 adet bitki, 1 adet mantar ve 1 adet liken türü tespiti yapıldı. Tespiti yapılanlardan özellikli bitki türlerinin, tıbbi-aromatik, ekonomik, süs bitkisi, besin bitkisi gibi türler ortaya çıkartılırken, projede tespit edilen özellikli bitkilerden taşınmaya/nakledilmeye ve yaşam alanı dışında korumaya uygun türlerin 'Verbascum pseudoholotrichum' ve 'Centaurea ptosimopappoides' türlerinin olduğu tespit edildi.

Sığır kuyruğunun bu endemik türünün dikimi için Korucak Köyü'nde tören düzenlendi. Törene, Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Abit Baca, yapılan çalışmayla endemik olan bu türün hem devamının sağlanacağını hem de biyo çeşitliliğe katkı sağlanacağını söyledi. Sığır kuyruğu bitkisinin bol miktarda nektar içeren çiçeklerinin bal arılarını bitkiye çektiğini belirten Baca, bu yönüyle arıcılıkla uğraşan vatandaşlara da katkıda bulunmuş olacaklarını kaydetti.

Çamlıyayla Kaymakamı Sarı ise Orman Bölge Müdürlüğü'nün vatandaşlarla bu tür faaliyetleri beraberce yürütmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 5 hektar alana 850 adet sığır kuyruğu dikimi yapıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çamlıyayla Tarsus Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title