Haberler

Elazığ'ın İsmi "Elaziz" Olacak

Güncelleme:

Davutoğlu'nun grup toplantısındaki konuşmasının ardından Elazığ milletvekilleri şehirlerinin adının tekrar Elaziz olarak değiştirilmesi için harekete geçti.

Cumhuriyetin ilanından sonra değiştirilen bazı yerleşim yerlerinin isimleri, hükümetin başlatmış olduğu demokratikleşme paketiyle eskileriyle değişmeye başladı.

Ancak çoğunluğu mezra ve köy isimleriyle sınırlı kalan eski isimlerin iadelerinde en büyük beklenti Tunceli'nin adının Dersim olarak yeniden değiştirilmesi.

Hükümetin Alevi açılımıyla gündeme gelen Tunceli'nin adının Dersim olarak değiştirilmesi planlamasının ardından bir ilin daha eski ismini alması için teklif sunulacak.

DAVUTOĞLU YASAKLI ŞEHİR İSİMLERİNE DEĞİNDİ

Başbakan Davutoğlu da dün yapılan AK Parti grup toplantısında, Bahçeli'nin Tunceli isminin değiştirilmesine yönelik eleştirisinde bu konuya değinmiş şunları söylemişti; "Dersim'e Dersim dememize hazret kızmış. Ben Toroslarda Konya'nın Taşkenti'nde doğdum. Taşkent'in adı 30'lu yıllara kadar adı Pirlerkondu idi. Adında pir geçtiği için ismi değiştirildi. Çünkü pir, İslami anlam taşıyor diye. Aynı yıllar... Elaziz nasıl Elazığ oldu? Elaziz, Esma-ı Hüsna'dır. Sultan Abdülaziz'i temsil ettiği için değiştirildi. Diyarbekir, niye Diyarbakır oldu? Çünkü Bekir, Bin Vail ile atıftır. Hz. Ebubekir döneminde Müslüman olan Bekir Bin Vail'in torunlarının Diyarbakır'a gelip orayı İslamlaştırdığı için Diyarbekir'dir. Bütün tarih boyunca Diyarbekir olmuştur, bir anda Diyarbakır oldu. Tunceli, Diyarbakır... Şimdi bunların hepsini savunacak mısınız sayın Bahçeli? İçinde pir geçti diye isimlerinin yasaklanmasını savunacak mısınız? Biraz tarih okuyunuz"

ELAZIĞ 'ELAZİZ' OLACAK

Konuyla ilgili AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK üyesi Şuay Alpay ile Zülfü Demirbağ, Elazığ milletvekilleri olarak şehirlerinin adının tekrar Elaziz olarak değiştirilmesi teklifini Meclis'e sunacaklarını söyledi.

"ŞİMDİ ZEMİN ÖNCEYE GÖRE DAHA CANLI"

Şuay Alpay "Daha önceki yasama yılında da bu yönde teklifim olmuştu. O zaman grup başkanvekilimiz Nurettin Canikli, bu konuyu gündeme almak için şuan zeminin hazır olmadığını söylemişti. Hatta ben sadece Elazığ'ın adının Elaziz olması için değil Diyarbakır'ın Diyarbekir, Tunceli'nin de Dersim olarak isimlerinin değiştirilmesi teklifini sunmuştum. Ancak şuan siyasi zemin bunun için canlı. Hiçbir karşılığı ve anlamı olmayan şehir isimlerini hemşerilerimiz de kabullenmiyor. Diğer vekil arkadaşlarımızla bu konuda tekrardan bir teklif sunacağız" dedi.

"GECİKMİŞ BİR DÜZENLEME OLACAK"

Zülfü Demirbağ ise "Zaten bilinçli bir şekilde Elaziz ismi Başbakanımızın da söylediği gibi değiştirildi ve Elazığ yapıldı. Günümüzde de hemşehrilerimizin büyük bir bölümü memleketlerini Elaziz olarak tanıtırlar. Baştan yanlış bir uygulamaydı ve bu konuda geç bile kalındı. Sadece Elazığ değil, komşu illerimiz Tunceli ve Diyarbakır milletvekilleriyle de konuşup grup başkanlarımızla istişarelerimizi yapacağız ve başbakanımıza gerekirse Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz" dedi.

BAKANLAR KURULU 'NURS' İSMİNİ İADE ETMİŞTİ

Said-i Nursi'nin doğduğu köy olduğu için 'Nurs' olarak adlandırılan ancak, 1960 yılında değiştirilerek 'Kepirli' yapılan köyün ismi 28.6.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak iade edilmişti.

CUMHURİYET TARİHİNDE HANGİ İLDE KAÇ KÖY İSMİ DEĞİŞTİ?

Adana'da 169, Erzincan 366, Mardin 647, Adıyaman 224, Erzurum 653, Muğla 70, Afyon 88, Eskişehir 70, Muş 297, Ağrı 374, Gaziantep 279, Nevşehir 24, Amasya 99, Giresun 167, Niğde 48, Ankara 193, Gümüşhane 343, Ordu 134, Antalya 168, Hakkâri 128, Rize 105, Artvin 101, Hatay 117, Sakarya 117, Aydın 69, Isparta 46, Samsun 185, Balıkesir 110, İçel 112, Siirt 392, Bilecik 32, İstanbul 21, Sinop 59, Bingöl 247, İzmir 68, Sivas 406, Bitlis 236, Kars 398, Tekirdağ 19, Bolu 182, Kastamonu 295, Tokat 245, Burdur 49, Kayseri 86, Trabzon 390, Bursa 136, Kırklareli 35, Tunceli (Dersim) 273, Çanakkale 53, Kırşehir 39, Ş. Urfa 389, Çankırı 76, Kocaeli 26, Uşak 47, Çorum 103, Konya 236, Van 415, Denizli 53, Kütahya 93, Yozgat 90, Diyarbakır 555, Malatya 217, Zonguldak 156, Edirne 20, Manisa 83, Elazığ 383, Kahramanmaraş 105, Erzurum 653, Mardin 647, Sivas 406, Van, 415, Kars 398, Şanlı Urfa 389, Ağrı 374 Muş 297, Antep 279, Bingöl 247, Bitlis 236, Adıyaman 224 ve Bilecik'te 32, yeni birçok ilde olduğu gibi Batman ve Şırnak'ta hemen hemen tamamı köy ve yerleşim biriminin ismi değiştirildi.

(Kaynak: Haber7)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Tunceli Elazığ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (195)

trabzonlu:

elazığ ın ismi elazız olmasında herhangi bir sıkıtı yok elazığ halkı türkiye için ölür pk yandaşlarına geçit vermez elazığ halkına selam olsun

42
35
yanıtYanıtla
MAMURAT-ÜL EL-AZİZ:

ELAZİZ İSMİNE KARŞI ÇIKAN YA RUM YA ERMENİ YADA İSRAİLLİDİR

16
31
yanıtYanıtla
BERİTAN AŞİRETLİ:

ELAZİZ 10 NUMARA 5 YILDIZ OLMUŞ

29
15
yanıtYanıtla
FATİHİN YOLUNDAYIZ:

ELAZİZ İSMİNE TAHAMÜL EDEMEYEN VARSA BU ÜLKEYİ HEMEN TERKETSİN

15
26
yanıtYanıtla
CAN DERSİMLİ:

İŞSİZLİĞE AÇLIĞA YOKSULLUĞA BİR ÇARE YOK NEYMİŞ TUNCELİ DEĞİLDE DERSİM OLACAKMIŞ ELAZIĞ ELAZİZ OLUNCA HERKESİN KARNI DOYACAKMIŞ. NE GÜZEL SİYASET NE GÜZEL DEVLET!!!

34
5
yanıtYanıtla
İNGİLİZE GEREK KALDIMI:

ingilizlere sormuşlar türkler sizin manganız olsaydı neler yapardınız CEVAP alfabesini deyişirdik şapka kanunu getirirdik yüzünü batıya dönderirdik halifeliyi kaldırırdık başörtüsüne izin vermezdik

13
26
yanıtYanıtla
GAKGOSTURK:

Yahu ne gerek var buna? Bu vekillerin Elazığ için yaptığı hiçbir şey yok anca böyle saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar görünen o ki. . Birkere şehrin asıl ismi Harput''tur. Daha sonra Mamüratül''Aziz olmuştur. İllaha dönceksek Harput''a dönelim ve atamız Türkmen Beyi Balak Gazi''ye atıfta olan bir isimde olabilir. Onun haricinde saçma sapan şeylere gerek yoktur ve tasvipte edilmez.

16
21
yanıtYanıtla
cem tuna:

Ben şahsen bu tür girişimleri iyi niyetli girişimler olarak görmüyorum. Türkiye''nin resmi dil''i Türkçedir. Dil bir ülkenin kültürünün en önemli unsurlardan bir tanesidir ve bir milleti millet yapan etkenlerdendir. Dolayısı ile Türkçe''nin korunması ve her alanda tam ve doğru kullanılması ve yabancı kelimelerden arındırılması önemlidir. Elbette Elazığ''da veya Tunceli''de yaşayan insanlar bu değişiklikleri arzı ediyorlarsa olabilir ancak temelde ve düşünce anlamında ben bu taleplerin o kadar masum ve iyi niyetli olduğu kanısında değilim. Bu benim kişisel düşüncem. Hangi dil''i konuşuyorsanız konuşun ama güzel konuşun. Dilleri bir birine katıp çorba yapmayın.

24
11
yanıtYanıtla
heval:

madem isimler iade ediliyor, istanbulda konstantinapolis olsun

17
18
yanıtYanıtla
ELAZIĞLI:

MALATYANIN ADINIDA KOFİK MALATYA DİYE DEĞİŞTİRSİNLER

18
15
yanıtYanıtla
Tüm 195 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title