Haberler

Ekrem Demirtaş: "Ege'de Öncelik Artık Ekonomi Olacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla Atina’da gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu’na katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İki başbakan da bizim yıllardır söylediğimiz gibi Ege’de ekonominin ön plana çıkması gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla Atina'da gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu'na katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "İki başbakan da bizim yıllardır söylediğimiz gibi Ege'de ekonominin ön plana çıkması gerektiğini söyledi. Aynı şekilde Kıbrıs sorununun çözümü için de ekonomik işbirliği öne çıkıyor" dedi. Demirtaş, ayrıca görüştüğü Yunanistan Başbakanı Samaras'ı da İzmir'e davet etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında bakanlar ve iş adamlarının yer aldığı geniş bir heyetin katılımıyla Yunanistan'ın Başkenti Atina'da 5-6 Aralık tarihlerinde düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu'nda, "ekonomi" mesajları çıktı. Foruma katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, forumu değerlendirerek, iki ülke Başbakanının ekonomiye vurgu yaptığını söyledi. Demirtaş, "Sayın Başbakanımız toplantıların dostane bir atmosfer içinde geçtiğini ifade ederek, 'Sadece dilde anlaşmak değil gönüllerde de anlaşmak önemli' dedi. Bizim yıllarca söylediğimiz gibi sayın Başbakanımz iki ülke ekonomisinin tamamlayıcı ekonomi olduğu, Ege'de denizde, havada, karada havada ulaşım için işbirlikleri yapılması gerektiğini, enerjide beraber çalışılması ve ekonomik işbirliklerinin arttırılması gerektiğini, görüş ayrılıklarının olabileceğini müzakerelere devam edilmesi gerektiğini söyledi. Yunanistan Başbakanı Samaras da 'sorunları bırakıp işbirliğine devam edelim'. Bizim yıllar boyunca söylediğimiz, 'Siyasetçiler görüşsün ama ekonomik işbirliğine de devam edelim, güçlendirelim' söyleminin iki ülke Başbakanı tarafından teyit edildiği önemli bir toplantı oldu. Hatta Samaras konuşmalarda 'Sorun çıktığı anda bir parantez açalım, sonra parantezi kapatıp işbirliğine devam edelim' dedi. Bunlar çok önemli mesajlar. Ege'de artık öncelik ekonomi olacak" diye konuştu.

KIBRIS'A GİDECEĞİM

Bu mesajlarla birlikte, bugünkü basın toplantısında Kıbrıs'taki görüşmelere de devam mesajının çıktığını belirten Demirtaş, "O nedenle görüşmeler sırasında masadan kalkan Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, tedavisinden sonra yine masaya oturacak. Bu görüşmeler sonra Kıbrıs sorunun çözümüne de ekonomik işbirliği perspektifinden bakılacak. Bende en kısa sürede KKTC'ye gideceğim, ekonomik işbirliği, ada ekonomisinin bütünlüğü konusunda görüşmeler yapacağım" dedi.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI SAMARAS'A İZMİR DAVETİ

Forum sırasında Demirtaş, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı İzmir'e davet etti. Demirtaş, İzmir Ticaret Odası olarak Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi konusunda 22 yıldır yoğun bir çaba sarfettiklerini, İzmir'de Yunanlı iş adamlarına her zaman büyük ilgi olduğunu belirtti. "İzmir'e gelmeyi ben de isterim diyen Samaras da, davet nedeniyle Ekrem Demirtaş'a teşekkür ederek, değerlendireceğini söyledi. Demirtaş forumda ayrıca, Yeni Demokrasi Partisi Midilli Milletvekili Pavlos Vogiatzis ile de görüştüklerini belirterek, "Dostumuz Pavlos da Şubat ayında çok sayıda Milletvekili ile İzmir'e gelecek" dedi.

YUNANLILAR DAHA KARARLI OLMALI

Atina'da Yunanistan'da yayın yapan Eleftheros Typos gazetesinin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaretin 20 yılda 200 milyon dolardan 5 milyar dolara geldiğini; ama bunun yeterli olmadığını söyledi. Demirtaş, "Bu ticaretin 10 milyar doların olması işten bile değil ama Yunan tarafı bazı konularda tutuculuğu bırakmalı. Türkiye'de bir Yunanlı hiçbir sorun yaşamadan 1 günde şirket kurarken, Türk şirketleri Yunanistan'da büyük sorunlar yaşıyor. Sadece Odamız kayıtlı 68 Yunanlı firma var ama Tüm Yunanistan'daki Türk firma sayısı ise sadece 46. Yunanistan, ülkesinde yatırım istiyor mu istemiyor mu karar vermeli?" dedi.

Demirtaş, Ege Denizi'ni mutlu insanlar denizi yapmak istediklerini belirterek, "Ama Ege'nin Kuzeyinde Güneyinde, Doğusunda Batısında insanların arasında gelişmişlik farkı olursa, mutluluk olmaz, istikrar olmazsa da güven ortamı olmaz. 2 Başbakan da istikrardan, güvenden bahsetti. Ama öyle sorunlar çıkıyor ki sürekli savaş uçakları var. Biz artık Ege'nin üzerinde savaş uçağı istemiyoruz. Ekonomik değil, gerekli değil ama herkes birbirine güç gösterisi yapıyor. Yolcu uçaklarının, martıların sesi olsun istiyoruz" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Davutoğlu Antonis Samaras Yunanistan İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title