Haberler

Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, açıklanan cari açık verisinin beklentilerle uyumlu geldiğini ve iyileşmenin devam ettiğine işaret ettiğini söyledi.

Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Konferans Salonu'nda Merkez Bankası, KATSO ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen "Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" konulu sunumda yaptığı konuşmada, tüketici kredilerinin yapılan düzenlemelerle daha makul seviyelerde büyüdüğünü belirtti.

Tüketici kredilerinde yüzde 15'e yakın büyüme hızı olduğuna dikkati çeken Başçı, "Ticari kredilerin büyüme hızında yüzde 20'ye yakın seyir var. Hem geçmiş yılların ortalamasına yakın, hem de ticari kredilerin büyümesinde daha fazla hız var. Bunu net şekilde görebiliyoruz. Şu anda ağırlıklı ortalama kredi büyümesi yüzde 15-16 bandında, biz bunu sağlıklı görüyoruz" diye konuştu.

Başçı, cari işlemler dengesinde kademeli, ılımlı ama sürekli bir iyileşmenin devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün açıklanan cari açık verisi de aşağı yukarı beklentilerle uyumlu, iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor. Finansman tarafında baktığımda son 1 yılda portföy ve kısa vadenin payı iyice düştü. Biliyorsunuz, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika belirsizliği geçen yıl mayıs ayında başlamıştı ve onun tetiklediği portföy çıkışları yaklaşık 8-10 ay boyunca sadece Türkiye'de değil, bütün ülkelerde devam etmişti. Onun etkisiyle portföy ve kısa vadenin payı azaldı ama cari açığın finansmanında şu anda uzun vadelinin ve doğrudan yatırımların payı artıyor, neredeyse tamamına yakınını doğrudan ve uzun vadeli yatırımlarla finanse edebiliyoruz. Bu kadar uzun süreli portföy çıkışı döneminde Türkiye bunu başarıyla yönetti."

Enflasyonun Türkiye'nin çözmesi gereken ve çözdüğünde de ciddi avantaj sağlayacağı bir problemi olduğuna işaret eden Başçı, enflasyonun, önemli yapısal reformlar sayesinde çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara düştüğünü kaydetti.

Erdem Başçı, enflasyonun yüzde 6 ila 12 bandında dalgalandığına işaret ederek, "Burada son bir çabayla bunun 5'li seviyelere doğru indiğini herkese gösterebilmemiz lazım. O yönde bir irade var. Kalkınma Planı'nda 2018 yılında enflasyonun 4,5 olarak hedeflendiği söyleniyor. Yani '5'i yapacağız, ondan sonra 4,5'u hedefleyeceğiz' şeklinde bir ifade var. Fakat özelikle son aylarda vatandaşlarımızda ve yurt dışında bunun yapılabileceğine dair inanç bir miktar zayıfladı. Şimdi o inancı tekrar kuvvetlendirerek bunu mutlaka indirmemiz gerekecek" ifadelerini kullandı.

Enflasyon inerse hem tasarrufları artırıcı yönde fayda sağlayacağını, büyümeyi destekleyeceğini hem de uzun vadeli reel, denge ve nominal faizlerin bugünkünden daha düşük olabileceğine işaret eden Başçı, şöyle devam etti:

"(Bugün ne bekleniyor?) diye baktığımızda, yurt içi ve dışı sorduğumuzda 6,5-7 arası cevap veriyor. Yani '6,5-7'yi yaparsınız, 5'i yapamazsınız' diyorlar. 'Alınacak tedbirler gerçekten işe yarayacak' duygusunu uyandırırsak, o beklentiler 6,5'tan 6'ya, 5,5'e ve 5'e doğru inerse, inanın nominal faizler hiç kimsenin hayal edemeyeceği kadar düşük seviyelere gelebilir."

Gıda enflasyonu

Başçı, hükümetin gıda enflasyonu konusunda ciddi irade gösterdiğini vurgulayarak, gıdayla ilgili alınması gereken hem yapısal hem de konjonktürel çok sayıda tedbir olduğunu söyledi.

Döviz kurundan gelen etkinin azalmaya başladığını, fakat kuraklık bağlantılı gıda fiyatlarında geçici artış olduğunu ifade eden Başçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu arada gıda ve yemek hizmetlerinin toplamda artış hızı yüzde 14,6, diğer kredilerin artış hızı yüzde 7,4. Bu şekilde baktığımızda TCMB kendisiyle ilgili kısmı kontrol altına almış, düşmesini izlememiz gerekecek. Bu aydan itibaren tahmin ediyorum enflasyonda daha belirgin düşüş görülecek. Yani gıda ve yemek hizmetleri hariç 7,4'ün altına gelme ihtimalimiz var."

- Kastamonu

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Erdem Başçı Kastamonu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title