Haberler

ECB Varlık Alımlarına Ekim Ayında Başlıyor

Güncelleme:

ECB Başkanı Draghi, "Varlığa dayalı menkul kıymet alımına ekim ayında başlıyoruz." dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın finansal olmayan özel sektörden varlık satın alımının yanı sıra ipotekli tahvil alımlarına başlama kararı aldıklarını belirterek "Varlığa dayalı menkul kıymet alımına ekim ayında başlıyoruz" dedi.

ECB, bugün Frankfurt'ta düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısında, yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e düşürdü. Banka, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a düşürürken, yüzde - 0,10 olan mevduat faizini yüzde - 0,20'ye indirdi.

Kararın açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Draghi, düzenli ekonomik ve parasal analizlere dayanarak ECB anahtar faiz oranlarını değiştirme ve finansal olmayan özel sektörden varlık satın alımının yanı sıra ipotekli tahvil alımlarına başlama kararı aldıklarını söyledi.

Varlığa dayalı varlık alımı programına ilişkin girişimlerin ekim ayında başlayacağını belirten Draghi, programın detaylarını 2 Ekim 2014'teki Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklayacaklarını dile getirdi.

Söz konusu programın daha öncekine yenilik katacağına dikkati çeken Draghi, programın gayrimenkul ve reel sektöre verilen kredileri de içereceğini ifade etti.

Yeni alınan kararların ve 2 hafta içinde başlatılacak uzun vadeli refinansman operasyonlarının bilanço üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını anlatan Draghi, "Bu kararlar geçtiğimiz aylarda aldığımız politika kararlarına çeşitlilik katacak. Alınan kararlar özellikle anahtar faiz oranlarıyla ilgili ileriye dönük düşüncelerimizi desteklerken, gelişmiş ekonomiler arasında para politikası döngüsünde önemli ve artan farklılıklar olduğu gerçeğini de yansıtıyor" diye konuştu.

Draghi, yapılan analizlerde enflasyonun genel görünümünü, yakın geçmişte Avro bölgesinin gayri safi yurt içi hasıladaki (GSYH) yavaşlamayı, bastırılmış parasal ve kredi dinamiklerini dikkate aldıklarını kaydetti.

"Tedbirler yolunda giderse enflasyonun yüzde 2 seviyelerine dönmesine katkı sağlayacaktır"

Düşük enflasyonun uzun bir süre daha düşük kalmaya devam etmesi durumunda Yönetim Kurulu'nun yetkisi dahilinde ek geleneksel olmayan enstrümanları kullanma konusunda hem fikir olduğunun altını çizen Draghi, "Bugünün kararları ve alınan diğer tedbirler, enflasyondaki uzun vadeli beklentileri sağlamlaştırmak için alındı. Eğer aldığımız tedbirler yolunda giderse enflasyonun yüzde 2 seviyelerine dönmesine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Avro bölgesinde yüksek işsizliğin ve iç talebin büyümeye aşağı yönlü baskı yaptığını aktaran Draghi, büyüme görünümünü şekillendiren temel faktörler ve varsayımların yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Büyüme ve enflasyon beklentilerinde revizyon

Avro bölgesinde büyüme ve enflasyona ilişkin beklentilerde revizyon yapıldığını söyleyen Draghi, 2014 ve 2015 yılı GSYH büyümesine ilişkin projeksiyonların aşağı yönlü, 2016 yılına ilişkin büyüme projeksiyonunun ise yukarı yönlü revize edildiğini aktardı. Draghi, GSYH artışı beklentisini 2014'te yüzde 1'den yüzde 0,9'a, 2015'te yüzde 1,7'den yüzde 1,6'ya indirdiklerini, 2016 yılı için ise büyüme tahminlerini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çıkardıklarını dile getirdi.

Avro bölgesi dahilindeki ülkelerin yapısal reformlara vermesi gereken öneme dikkati çeken Draghi, "Yönetim Kurulu, Avro bölgesinin ekonomik görünümünü çevreleyen risklerin aşağı yönlü olduğunu düşünüyor. Ancak özellikle, ekonomik ivmede yavaşlama özel yatırımı azaltabilir ve artan jeopolitik riskler iş ortamı ve tüketici güveni açısından olumsuz etkiler yapabilir. Avro bölgesinde diğer bir risk ise yetersiz yapısal reformlar gerçekleştiren ülkeler" değerlendirmesini yaptı.

Yönetim Kurulu'nun orta vadede fiyat gelişmeleri görünümüne ilişkin riskleri yakından izleyeceğini de vurgulayan Draghi,  bu yıl için enflasyon tahminlerini yüzde 1,7'den yüzde 1,6'ya çekerken, gelecek yıl ve 2016 için belirlenen enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıkladı.

"Parasal genişleme Yönetim Kurulu'nda tartışıldı"

Draghi, konuşmasının ardından parasal genişlemenin tartışılıp tartışılmadığı yönündeki bir soruya ise "Parasal genişleme tartışıldı. Bazı Yönetim Kurulu üyeleri benim bugün sunduğumdan daha fazlasını yapmak istiyor, bazıları ise daha az. Yani bizim önerimiz orta yolu bulmaya yönelik" cevabını verdi.

Draghi, söz konusu varlık alımı programının hacmine ilişkin ise "Varlığa dayalı menkul kıymet alımı programının gerçek ekonomiye verilen krediyi genişletmek için kullanılacağını belirtmek isterim. Varlık alım programının büyüklüğüne ilişkin bu aşamada bir şey söylemek zor" bilgisini paylaştı.

Draghi ayrıca politika kararlarının oy birliğiyle alınmadığını, faizlerde alt sınıra gelindiğini ve daha fazla teknik hareket alanlarının kalmadığını ifade etti.

Enflasyon ve para politikalarında hedefler koyulduğunu ancak bunun büyümeyi desteklemesi gerektiğini vurgulayan Draghi, Avro bölgesinde deflasyon görmediklerini de sözlerine ekledi. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Mario Draghi Frankfurt Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title