Haberler

Ecb, "Stres Testi" Sonuçlarını Açıkladı

Güncelleme:

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa bankalarının "aktif kalitesinin" inceleme ve bankalara ilişkin "stres testi"ni kapsayan kapsamlı değerlendirmesini açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi bankalarının "aktif kalitesinin" incelendiği ve bankalara ilişkin "stres testi"ni kapsayan kapsamlı değerlendirmesinde, 25 bankada 25 milyar avroluk sermaye açığının tespit edildiğini açıkladı.

ECB, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlen basın toplantısında Avro Bölgesi'nde 31 aralık 2013 itibariyle 130 büyük bankanın pozisyonunu ve dayanıklılığını incelediği araştırmaların sonuçlarını aktardı.

Açıklamada, bankaların "aktif kalitesinin" incelendiği ve bankalara ilişkin "stres testi"ni kapsayan kapsamlı değerlendirmede 25 bankanın stres testinden geçemediği ve bankalarda 25 milyar avroluk sermaye açığının tespit edildiği ifade edildi.

Söz konusu 25 bankanın 12'sinin sermayelerini 2014 yılında 15 milyar avro artırarak sermaye açığının bir bölümünü kapattığı belirtilen açıklamada, "Sermaye açığı olan bankalar ise sermaye planlarını iki hafta içerisinde açıklamak zorunda. Ayrıca bankalar 9 aylık sürede sermaye açığını kapatmakla yükümlü" denildi.

2013 yılının temmuz ayından bu yana bankaların konuya ilişkin bazı tedbirler aldığı belirtilen açıklamada, "En büyük katılımcı 30 banka, sermayesini 60 milyar avro artırarak, toplamda bilançolarını 200 milyar avrodan fazla güçlendirmek için çeşitli önlemler aldı. Bu öncü tedbirler, uygulamanın genel başarılı sonuçlarının bir parçasıdır. Geçen yıl alınan tedbirlerin bazıları, kapsamlı değerlendirme ile tespit edilen yetersizlikleri azalttı. Bu yıl alınan bazı tedbirler ise sermaye açığının kapanmasına ilişkin adımlar olarak görülebilir" ifadelerine yer verildi.

Raporun açıklanmasının ardından basın toplantısında konuşan ECB Başkan Yardımcısı Vítor Constancio, söz konusu araştırmaların kasım ayında tam olarak faaliyete geçecek "Tek Denetim Mekanizması"nın hazırlanmasında önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Bankaların pozisyonlarını derinlemesine değerlendiren incelemenin, bankacılık sektöründe kamu güvenini artıracağına işaret eden Constancio, "Araştırmalar, sorunları ve riskleri belirleyerek bankaların bilançolarını onarmasına ve bankaların daha esnek ve sağlam olmasına yardımcı olacaktır. Bu sonuçlar Avrupa'da ekonomik büyümeye destek olacak daha fazla krediyi kolaylaştıracaktır" dedi.

ECB Teftiş Kurulu Başkanı Daniele Nouy ise söz konusu araştırmaların doğru yönde mükemmel bir başlangıç olduğunu ve Avro Bölgesi ülkelerinin ulusal otoritelerinin ve ECB'nin de dahil olduğu tüm katılımcıların olağanüstü çabalarını yansıttığını ifade eti.

Nouy, açıklanan sonuçların bankacılık sektöründe şeffaflığın önemini desteklediğini ve bankalar ve sistemde iyileştirilmesi gereken alanları gözler önüne serdiğini vurguladı.

TESTTEKİ EN BAŞARISIZ ÜLKE 9 BANKAYLA İTALYA OLDU

Avro Bölgesi bankalarını kapsayan incelemeler temelde, "kapsamlı değerlendirme, aktif kalitesi incelemesi ve stres testi" gibi 3 bölümden oluşuyor.

"Aktif kalitesi incelemesi" ve "stres testinin" dahil olduğu kapsamlı değerlendirme, bankaların bilançolarının güçlendirmesini, şeffaflığını artırmasını ve güven oluşturmasını amaçlıyor. İncelenen 130 banka, Avro Bölgesi'nde toplam bankacılık aktiflerinin 22 trilyon avroluk tutarını yani yüzde 82'sini temsil ediyor.

ECB ve ulusal yetkili makamlar tarafından yapılan "aktif kalitesi incelemesi", 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle varlıkların bankaların bilançosunda düzgün şekilde değerlenip değerlenmediğini, stres testi ise, katılımcı bankalar, ECB ve Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) iş birliğiyle yapılan araştırmada bankaların dayanıklılığını ölçüyor.

Öte yandan yayınlanan rapora göre, Avrupa'daki büyük bankalar testi geçti. Testi geçemeyen bankaların ağırlıklı olduğu ülke İtalya oldu. İtalya'da 9 banka testi geçemezken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de 3 banka stres testinde başarısız oldu. Ayrıca, Fransa'da da 1 banka testi geçemedi. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Almanya İtalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Sarıyer'de taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title