Haberler

Ecb Başkanı Draghi Açıklaması

"Avro Bölgesi'nde deflasyon riskine karşı daha kararlı adımlar atmaya hazırız"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde deflasyon riskinin "oldukça sınırlı" olduğunu belirterek "Ancak enflasyon düşük kaldığı sürece, bu tür risklerin ortaya çıkma olasılığı da artacaktır. ECB'nin bu tür durumlarda ek standart dışı para politikası önlemleri hazırlamasının ve gerektiğinde daha kararlı adımlar atmaya hazır olmasının sebebi budur" dedi.

ECB'nin Viyana'da düzenlediği ödül töreninde konuşan Draghi, " Bölgedeki toparlanma, büyümeye destek veren mali konsolidasyon, yapısal reformlar ve kalıcı para politikası uygulama gibi politikalar yapma gibi koşullara bağlı olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Draghi, 5 yıllık kriz ve belirsizlik ortamından sonra 2012 ve 2013 yıllarının Avro Bölgesi için istikrar yılları olduğunu ve Avupa Birliği'nin (AB) beklentileri doğrultusunda güven ortamının sağlandığını söyledi.

2014 ve 2015 yıllarını ise iki yıllık istikrar döneminden sonra "toparlanma ve Avro Bölgesi'ne güveni geri kazanma" dönemi olacağını belirten Draghi, ancak bölgedeki toparlanmanın, büyümeye destek veren mali konsolidasyon, yapısal reformlar ve kalıcı para politikasını uygulama gibi politikalara bağlı olmaya devam ettiğine işaret etti.

ECB'nin kapsamlı değerlendirmesinin, bankaların bilançolarını temizleme ve onarma yoluyla, üretken bir ekonomiye kaynakları tekrar aktarmak için gerekli şartların oluşmasına yardımcı olduğunu aktaran Draghi,  bankacılık sektöründe yaratıcı tahribatları teşvik ederek, yaratıcı tahribatı daha geniş ekonomiye yayabileceklerini ve böylece toparlanmayı destekleyebileceklerini kaydetti.

Draghi, "Devam eden ekonomik iyileşmeden elde edilen kazançlar tahminlerimiz doğrultusunda gerçekleştiği için ekonomideki önemli aksaklıklar önlenecek ve enflasyon yüzde 2 seviyelerine doğru artacak. Bu sebepten dolayı sözlü yönlendirme parasal politikada fiili olarak genişleme etkisi yarattı. Faiz oranları da daha aşağıya çekilmek için hazır durumda" diye konuştu.

"Aynı zamanda reel faiz oranın Avro Bölgesi ve dünyanın geri kalan kısmında yaygınlığı azalacak, böylece döviz kurlarındaki aşağı yönlü etki azalacak ve herşey eşit olacak" diyen Draghi, son bir buçuk yılda avronun etkili şekilde güçlendirilmesinin, enflasyonun düşük olmasında önemli bir etkiye sahip olduğuna dikakti çekti.

Bölgede deflasyon riskinin "oldukça sınırlı" olduğunu aktaran Draghi, "Ancak enflasyon düşük kaldığı sürece, bu tür risklerin ortaya çıkma olasılığı da artacaktır. ECB'nin bu tür durumlarda ek standart dışı para politikası önlemleri hazırlamasının ve gerektiğinde daha kararlı adımlar atmaya hazır olmasının sebebi budur" şeklinde konuştu. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Mario Draghi Viyana Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title