Haberler

Dünya Ekonomisi IFO Ekonomi İklimi Endeksi Arttı

Güncelleme:

Dünya ekonomisi IFO Ekonomi İklimi Endeksi yılın üçüncü çeyreğinde 102,3 puandan 105 puana çıktı.

Dünya ekonomisi IFO Ekonomi İklimi Endeksi yılın üçüncü çeyreğinde 102,3 puandan 105 puana yükseldi.

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) dünya ekonomisine ilişkin anketin sonuçlarını yayımladı. Enstitüden yapılan açıklamada, dünya genelinde mevcut ekonomik durumun ve ekonomik görünümün nisan ayına göre kısmen düzeldiği vurgulandı.

Dünya ekonomi faaliyetlerinin artmasına rağmen ekonomiyi etkileyen risklerin de artış kaydettiğine dikkatin çekildiği açıklamada, "Neredeyse uzmanların dörtte üçü artan enerji fiyatları ve arz sıkıntısının dünya ekonomisine yüksek potansiyel bir tehdit oluşturduğuna inanıyor" denildi.

IFO Ekonomi İklimi Endeksi'ndeki artışın Kuzey Amerika ve Asya'daki gelişmelerden kaynaklandığı belirtilen raporda, "Avrupa, Yakın Doğu ve Latin Amerika'da ise ekonomi iklimi endekslerinde keskin düşüşler yaşanıyor. Ukrayna krizi özellikle doğrudan komşu ülkelerde ticaret kanalları, enerji fiyatları ve bunun yanı sıra enerji tedariki açısında olumsuz etkilerini gösterdi. Latin Amerika, Okyanusya, Asya ve Pasifik gibi coğrafi açıdan uzak ülkelerde ise krizin etkileri nispeten az gerçekleşti" ifadelerine yer verildi.



-"Uzmanlar, doların gelecek altı ay içinde güçlenmesini bekliyor"



Açıklamada, dünya geneli enflasyon beklentilerine de yer verildi. Enflasyon beklentilerinin dünya ortalaması olan yüzde 3,2'de sabit kaldığı aktarılan açıklamada, beklenen fiyat artışının Avrupa'da bir yıldır sürekli azaldığı, Kuzey Amerika ve Asya'da ise fiyat beklentilerinin yukarı yönlü revize edildiği bildirildi.

Faiz oranlarına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Anket uzmanları gelecek 6 ay içinde uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesini bekliyor. Uzmanların görüşüne göre, kısa vadeli faiz oranları ise 6 ay boyunca büyük ölçüde değişmeyecek. Avro ve İngiliz Sterlini aşırı değerli görünürken, ABD Doları ve Japon Yeni eksik değerlendirilmiş olarak algılanıyor. Genel olarak uzmanlar, ABD Doları'nın gelecek altı ay içinde güçlenmesini bekliyor." - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuzey Amerika Münih Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title