Haberler

Dersim Müzesi Olacak Kışla Harabe Durumda

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müze olacak dediği ve 1936-37 Dersim olaylarında üs olarak kullanılan kışla harabe durumda ve içinde yoksul vatandaşlar ikamet ediyor.

Bugün Tunceli'de konuşan ve Tunceli'nin üniversitesi'nin isminin Munzur üniversitesi olarak değişeceği müjdesini veren Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı da Dersim Müzesi olacak. Bunun için 10 milyon Türk liralık ödeneğin talimatını verdik" dedi ve bir müjde daha verdi ancak Başbakan'ın sözünü ettiği eski kışla binası, şu anda harebe durumunda bulunuyor. Ve içinde yoksul vatandaşlar yaşıyor.

ALMAN TARZINDA İNŞA EDİLDİ

Tunceli'de 1936-37 yıllarında Alman mühendislerin öncülüğünde Alman mimarisi tarzında inşa edilen Kışla binası, 1938 Dersim Harekatı sırasında üs binası olarak kullanılmıştı. Tunceli il merkezindeki iki kışla binasından biri olan ve Seyit Rıza Meydanı'nda bulunan Kışla binası 1938 yılından 1950 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılıyordu.

YOKSUL VATANDAŞLAR İKAMET EDİYOR

Daha sonra Milli emlak'a devredilen bina memur ve yoksul vatandaşlara lojman olarak kullanılmaya başlandı. 1990'yılından sonra sadece yoksul vatandaşların kaldığı binada 80 aile ikamet ederken 2 yıl önce çıkan yangında binanın bazı bölümleri yanmış ve 10 aile binadan tahliye edilmişti. Perişan halde bulunan kışla binasının içinde şu an yoksul vatandaşlar çok zor şartlarda ikamet ediyor.

TARİHİ ESERLERE EV SAHİBLİĞİ YAPACAK

Önümüzdeki yıl nisan ayından itibaren içindekiler tahliye edildikten sonraı binada gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra Dersim Müzesi olarak faaliyete geçecek. Müzede 1938 Dersim olayları sırasında hayatını kaybedenlere ait eşyaı, belgeler ve yöreye ait tarihi eserler ve Alevi ocaklarının belgeleri sergilenecek.

ÜNİVERSİTEDE 'BAŞBAKAN'A MEKTUP' YAZILI ZARF

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi'nde konuşma yaptığı sırada akademik personelin sorunlarını içeren 'Başbakan'a mektup' yazılı zarflar, basın mensuplarına dağıtıldı.

Mektupta, şöyle denildi:

"Sayın Başbakanımız, öncelikle bir akademisyen olarak bizi daha iyi anlayacağınız ümit ve beklentisi ile duygularınıza seslenmek istiyoruz. 1-2 toplantıda akademik yaşantınız sürecinde yaşadığınız mobbingden bahsetmiştiniz. Sizi iyi anlıyoruz sayın başbakanımız. Ancak siz bizden daha şanslınısınız. Çünkü biz Tunceli Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler, memurlar olarak hala mobbing uygulamalarına maruz kalmaya devam ediyoruz. Üniversite içindeki yapılanmanın Dersimlileri, Alevileri ötekileştiren bir yapılanma olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun için üniversitede Dersimli akademisyen sayısan ve yöneticilerin kimlerden oluştuğuna bakmanız yeterli olacaktır. Üniversitemizimin ofis, derslik, labaratuvar, kütüphane internet ,sosyal mekanlar mediko-sosyal gibi önemli sorunları bulunmaktadır. üniversiteye ayrılan büteçinin akılcı yönetilmesini beklemekteyiz. Dersimli akademisyenler, çalışanlar olarak Dersim katliamının gündelik siyasetin polemik konusu olmasından rahatsızlık duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz. 1937-38 katliamında rol almış bazı kimselerin isimlerinin caddelerden, okullardan, hava meydanlarından kaldırılmasını istiyoruz."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tunceli Üniversitesi Ahmet Davutoğlu Dersim Müzesi Munzur Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500

Yorumlar (18)

hasan:

Bunuda sömürüp kullanacaklar yuh be, ayrıca dersim Devlete isyandır, bugün aynı şey olsa yine aynısı yapılır, bunu abd ded yapar diğer devletlerde, onlarda tek fark olur adamlar daha isyan olmadan yapacakların canına okur, şimdi akıllı olunda oyuna gelmeyin millet.

10
0
yanıtYanıtla
gariban:

satinin orayida bir yandas yalakaciya nasil olsa isiniz gucunuz satmakla calmakla mesgulsunuz

5
3
yanıtYanıtla
tck61:

1000 ODALI AKSARAY DA YOLSUZLUKLAR MÜZESİ Mİ OLACAK ACABA. . . UKRAYNA DA Kİ GİBİ. .

7
0
yanıtYanıtla
...Mobil-ANDROID:

KacAKsaray in gazini alma hareketleri bunlar....

7
0
yanıtYanıtla
DERSIM liMobil-ANDROID:

tavukoglu sen kimsinki bize mujde veresin laa

5
1
yanıtYanıtla
KILIÇ:

KİM GÖRECEK KİM GİDECEK ORADA TERÖR VAR, HA BU GÜN SAN GİTMİŞSİN ETRAFIN KORUMA VE ZIRHLI ARAÇLA BAŞKA VATANDAŞ GİDİPTE ORADA MÜZENİ VAR DEMEZLER BAK PEŞİN HATIRLATIYORUM YARIN ORASIDA YANAR VE TUVALETİNİ YAPARLAR . ANLADINMI ,

3
2
yanıtYanıtla
b.aMobil-ANDROID:

kaşıyın bakalım başka nereler kaldı bir gün kaşıyacak bi vatan kalmıyacak o zaman ne olacak bu halklar.

5
0
yanıtYanıtla
isyan isyamMobil-ANDROID:

Nazilerden esinlenen sadece mimari yapımı değil uygulamalar işkenceler vs de nazileri örnek alınarak yapılmış...

1
4
yanıtYanıtla
HOZATLI:

10 TRİLYONU BURAYA BAĞLASANDA KİMSE GİTMEYECEK AMA 10 TRİLYONA İSTİHDAMA YÖNELİK BİR GİRİŞİMDE KULLANSAYDIN YÜZLERCE İNSAN EVİNE EKMEK GÖTÜREBİLECEKTİ. İŞKURUN GEÇİCİ İŞLERİNE GİRMEK İÇİN MİLLET BİRBİRİNİ BOĞAZLIYOR. MÜZE YAPSAN NE OLUR YAPMASAN NE OLUR. YARALARI DEŞİP BURDAN ALEVİLERİ ATATÜRKE DÜŞMAN ETMEK İSTİYOR. MÜZE AYAĞIYLADA BUNLARI SÜREKLİ DİRİ TUTMAYA ÇALIŞIYORLAR BAŞKA BİŞEY DEĞİL.

4
0
yanıtYanıtla
zirtellomobilWeb@haberler.com:

Tüm pencerelerinde cift canak anten olan Yoksullar

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title