Haberler

Derneklerimiz Proje Fakiri Çıktı!

Güncelleme:

952 derneğin bulunduğu Urfa'da, toplam 32 derneğin hibe alabilmek için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'na proje sunduğu ortaya çıktı.

Sivil inisiyatifin en önemli ayaklarından birini oluşturan derneklerin sayısı son yıllarda tüm Türkiye'de olduğu gibi Şanlıurfa'da da arttı. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa'da 883 olan dernek sayısı bu yıl Eylül ayı itibariyle 952'ye yükseldi. Zaman zaman Urfa'daki derneklerin tabela ve isim ötesine geçemediği eleştirilerinin yanında, Urfa'daki derneklerin proje sunma konusunda da kısır bir döngü yaşadıkları ortaya çıktı.

Türkiye'de örgütlenme bilincinin ve sivil girişimlerin katılımcı, demokrasinin gelişiminde aktif rol almaları prensibinden yola çıkan Dernekler Dairesi Başkanlığı; çağdaş dünya ile bütünleşmiş güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunmak, mevzuatın etkin ve doğru kullanımını sağlamak, sivil toplum kuruluşları ve diğer muhataplara güler yüzlü, kaliteli ve adil hizmet vermek, değişen ve gelişen koşullara uyum sağlayarak, sürekli öğrenen ve paylaşan bir kuruluş haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da proje karşılığı finansman desteğinde bulunacak. Ancak geçen yıl dört derneğin projelerinin kabul edildiği Urfa'da, bu yılki sayı sadece altıya yükselebildi. Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın geçen yıl sunduğu destek programına Şanlıurfa'dan Eyvan Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği, Şanlıurfa Yağmur Eğitim ve Kültür Derneği, Damla Kadın Aile ve Çocuk Derneği ile İlim Kültür Derneği'nin proje sunup toplamda 180 bin TL'lik bir destek almıştı.

BU YIL DESTEK MİKTARI ARTTI

952 derneğin bulunduğu Urfa'da, bu yıl destek programlarına daha fazla proje sunulması bekleniyordu. Yapılan toplam maddi destek miktarı artmasına rağmen başvurusu kabul edilen dernek sayısındaki artış istenen düzeyde olmadı. Bu yılki destek programına toplam 32 derneğin proje sunduğu Urfa'da toplam altı derneğin projeleri kabul edildi. Bu yıl Şanlıurfa'dan Birecik Fırat Kültür ve Eğitim Derneği, Haliliye Toplumsal Dayanışma Derneği, Karaköprü İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Ruha Kadın Dayanışma Derneği, Siverek Bendi Eğitim ve Öğretim Destekleme Yardımlaşma ve Dayanışma Yaşatma ve Koruma Derneği, Şanlıurfa Zihinsel Engeliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği projeleri kabul edilen dernekler oldu. Bu derneklere İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından toplam 435 bin 175 TL destek sağlanacak.

NEDEN YARDIM YAPILIYOR?

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı, kapasitelerinin geliştirilmesi, kamu kurumları ile olan ilişkilerinin arttırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması gibi çeşitli amaçlarla derneklerin faaliyetlerini destekliyor. Bu kapsamda başkanlık, her yıl bütçe imkânları doğrultusunda derneklerce hazırlanan projelere yardım ediyor. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 'Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik'in 10'uncu maddesine dayanılarak hazırlanan, "İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge" kapsamında derneklere hazırladıkları projeleri gerçekleştirmek üzere mali yardım yapılıyor.

YARDIM MİKTARI

2014 yılı proje yardımları için İçişleri Bakanlığı bütçesinde öngörülen kaynak miktarı 20 milyon TL.
Bakanlık, bütçesinde öngördüğü kaynağı kısmen ya da tamamen kullandırmama hakkını saklı tutuyor. Başvuru yapılacak projeler için her hangi bir bütçe sınırlaması bulunmuyor. Ancak, bakanlık tarafından proje bütçesine yapılacak katkı, en az 5 bin TL ve en çok 150 bin TL tutarlar arasında değişebiliyor.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Dernekler Kanunu'nun kapsamına giren ve tüzel kişiliği bulunan dernekler ile derneklerin oluşturduğu federasyon ve konfederasyonlar başvuru yapabiliyor. İlk genel kurulunu yapmayan ve organlarını oluşturamayan dernekler ile derneklerin şube ve temsilcilikleri ise yardım başvurusunda bulunamıyor. Ayrıca proje başvurusu ve uygulamasında şube ve temsilcilikler, genel merkezlerinden bağımsız hareket edemiyor ancak verdikleri yetkilerle hareket edebiliyor. Söz konusu projelerle ilgili başvuru 30 Nisan 2014 tarihinde sona ermişti.

'PARALEL' DERNEKLERE DESTEK ÇIKMADI

Bu yıl Şanlıurfa'da toplam 32 dernek başvururken gerek Şanlıurfa'daki incelemede gerekse de İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'ndaki incelemede, Gülen Cemaatine yakın olduğu bilinen veya onların referans olduğu dernekler için çok titiz bir incelemenin yapıldığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıllarda 'paralel yapı'ya yakın olduğu bilinen derneklerin projelerinin bu yıl hem Urfa'da hem de tüm Türkiye'de kabul edilmediği iddia ediliyor.

URFA'DA DESTEK ALMAYA HAK KAZANAN PROJELER

Yetenek geliştirme ve sosyal gelişim merkezi
Şiddetten uzak duralım, Suruç'u güzel yaşatalım
İzci çocuklar kültür sanat ve spor akademisi,
Mutlu kadınlar huzurlu aileler
Gelin tanış olalım
Engelliler hobi bahçesi
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

İçişleri Bakanlığı Türkiye Eylül Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title