Haberler

Teknolojiye Meydan Okuyan Deprem Terazileri 429 Yıldır Dönüyor

Güncelleme:

Günümüzde inşaatlarda depremin zararını 10 gün süren testlerden sonra belirlenirken 429 yıl önce yapılan Muradiye Camii'sinde depremin zararı tek bir hareketle anlaşılıyor.

Günümüz inşaat teknolojisinde binaların hasar görüp görmedikleri en az 10 gün süren bir laboratuvar testinin ardından ortaya çıkarken, 1585 yılında ibadete açılan Manisa Muradiye Camisindeki sistem sayesinde binanın hasar görüp görmediği tek bir hareketle anlaşılıyor.

Caminin mihrabındaki iki oluk içine dikine yerleştirilen mermer silindirlerin oyuğun içinde dönmemesi binanın hasar gördüğü anlamına gelirken, Muradiye Camisindeki deprem terazileri 429 yıldır hiç zorlanmadan dönmeye devam ediyor.

429 YILDIR DÖNÜYOR

Osmanlı Devletinin baş mimarı olan ve eserleri hâla ayakta duran Mimar Sinan'ın Ege Bölgesindeki tek eseri Manisa Muradiye Camisi yıllara meydan okurken hergün yüzlerce misafirini de ağırlamaya devam ediyor. Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği Edirne Selimiye Camisinin küçültülmüş bir hali olan Muradiye Camisi mihrabının her iki köşesinde duran ve 429 yıldır dönen deprem terazileri ile de dikkat çekiyor.

"TAŞ DÖNMEZSE BİNADA SIKINTI VAR DEMEKTİR"

20 yıldır Muradiye Camisi imamlığını yapan Mehmet Turgut, caminin temellerinde bir sarsılma, çökme, bir sıkıntı bir problem olduğunda onu işaret eden ona haber veren iki silindir şeklinde döner mermer taşlar olduğunu belirterek "Bu taşlar döndüğü müddetçe caminin sağlamlığı konusunda herhangi bir sıkıntı yok demektir. Bu taşlar başka camilerde de var Bursa Yeşil Cami'de, Süleymaniye Camisinde de var. Başka bölgelerde de var bu taşlar. Bunlar dönmediğinde, demek ki cami veya tarihi eser, bir problem yaşamış demektir. Yani gereğini yapın anlamında bir işarettir. Bunlara mizan taşı denir. Ölçü taşıdır. Herhangi bir sıkıntıda, deprem, yangın ve savaşta felaketlerde bunlar sıkışır dönmezmiş. Bunlar döndüğü müddetçe camide bir problem yok anlamına geliyor. Ben 20 küsur yıldır bu camideyim. Misafirlerimize hep bu taşı gösteririz" dedi.

EDİRNE SELİMİYE CAMİSİNİN MİNYATÜRÜ

Cami hakkında da bilgi veren İmam Turgut, "Ayrıca, bizim bu camimiz Edirne Selimiye Camisinin bir küçültülmüşü, bir minyatürüdür. Aynı mimar rahmetli Koca Sinan'ın son eserlerindendir Manisa Muradiye Camisi. Selimiye'nin bir küçültülmüşüdür derler. Orada pencere sayısı 999, burada 99. Bu cami 429 yıllık bir cami. Zaman içinde çok sayıda restorasyon geçirdi ama camimizde herhangi bir göçük meydana gelmedi. Minarelerde 1950'li yıllarda problem olmuş restore edilmiş. Böyle ufak tefek yerleri restore edildi. Kalem işçilikleri elden geçirildi. Bunun gibi restorasyon çalışmaları yapıldı" şeklinde konuştu.

MURADİYE CAMİSİNİN TARİHÇESİ

Muradiye Camisi ve Külliyesi, Saruhan Sancağı'nda 13 yıl şehzade olarak bulunduktan sonra Osmanlı tahtına çıkan 3. Murat tarafından yaptırıldı. Caminin proje tasarımı Osmanlı Devletinin baş mimarı Koca Sinan olarak da bilinen Mimar Sinan'a ait. Yapımına 1583 yılında başlanan cami Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır. 1585 yılında ibadete açılan Muradiye Camisi, Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'ndeki bilinen tek eseridir. İki minareli, kesme taştan yapılmış ters T planlı cami, klasik Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerinden biri.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selimiye Muradiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli? MEHMET ALİ YILMAZ ÖLDÜ MÜ? Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü mü bulundu, ne oldu?
500

Yorumlar (36)

Ahmedinov tikarovMobil-IOS:

MIMAR SIMONUN ERMENI OLDUGUNU BILEN KAC KISI VAR ACABA....... SIMDI GERCEGI OGRENDIKTEN SONRA DA AYNI METIYELERI DIZECEK MISINIZ ACABA YOKSA KUFUR MU EDECEKSINIZ !!!!!!!!!!!

4
29
yanıtYanıtla
...:

hala Osmanlıya geri diyen var, Osmanlı şu zamanın bile en ileri devleti, o zamanlarda fransada insanlar pisliklerini torbalara koyup sokağa atıyorlardı.

25
5
yanıtYanıtla
sungur:

mimar sinan şu zamanda Türkiye de olsaydı büyük ihtimal iş bulamazdı yada kpss yi kazanmakla uğraşacaktı.

24
3
yanıtYanıtla
kayserili:

bütün eserlerini 4x4 lük yapmıştır ben hepsini gördüm gurur duydum akustik rustik günümüzde ne varsa hepsini o dönemde yapmıştır esrleriyle ne kadar övünsek azdır günümüz mimarlarınada asırlar önce koyduğu taşın 400 yıl sonra çürüyeceğini bunun ne şekilde tamir olacağını dahi şişenin içerisine koyduğu mektupla belirtmiştir kemerlerin tamiratında ustalar bulmş uygulaMIŞLAR

23
3
yanıtYanıtla
ASLAN:

OLUMSUZ YORUMLAR YAPANLARA SESLENİYORUM SİZLER NE YAPTINIZ BU GÜNE KADAR NEYİ ELEŞTİRİYORSUNUZ ESERİNİZİ GÖRELİM HADİ

22
3
yanıtYanıtla
sefaAdınız Yazın:

şimdiki mütahitler gibi kar gayesi ile yapmadı bu eserleri. allah için millet için yaptı. nur içinde yatsın. Bu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazın

24
1
yanıtYanıtla
tarihçi:

osmanlıdaki güzelim bu camileri inşaa eden ermeni taş ustalarıdır. . en ünlüsü kayserinin ermeni ağırnas köyünden getirilen mimar sinandır. müslüman olarak ölmüş denilsede bazı kaynaklara göre kendisi gizliden inancını devam ettirmiştir.

9
15
yanıtYanıtla
bence:

tüfek icad oldu mertlik bozuldu ; müteahhitlik icad oldu bina bozuldu. . .

22
0
yanıtYanıtla
ilkemir:

üniversitelerimizde mimar sinan ı anlatmak lazım. üniversite rektörleri ve profosörler üstüne vazife olmayan işlerle (siyaset gibi, başörtü gibi vs. ) uğraşacağına mimar sinan gibi öğrenciler yetişirsinler

20
2
yanıtYanıtla
hayri:

türklerin yapamayacağı hiçbirşey yok. .

14
7
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title