Haberler

Davutoğu Çiftçiden Özür Dilemezse CHP Gensoru Önergesi Verecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçinin borcunun devletten alacağı primden kesilerek ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçinin borcunun devletten alacağı primden kesilerek ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesini istedi. Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun çiftçiden özür dilememesi durumunda hakkında gensoru önergesi vereceklerini söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçlarının ödenmesi için 15 Eylül 2014 tarihine kadar süre verildiğini, borcun ödenmemesi durumunda çiftçilerin tarımsal teşvik nedeniyle devletten alacağı primin ödenmeyeceği ve özel sektöre olan elektrik borcunun ödeneceği yönünde bir Bakanlar Kurulu kararı olduğunu belirten Akif Hamzaçebi, bu kararın kaldırılmasını ve Başbakan Davutoğlu'nun çiftçilerden özür dilemesini istedi. Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu çiftçilerden özür dilemezse hakkında gensoru önergesi vereceklerini belirtti. Davutoğlu'na çağrıda bulunan ve hukuksuz olduğunu söylediği Bakanlar Kurulu kararını yürürlükten kaldırmasını isteyen Hamzaçebi, "Başbakan olarak sizin göreviniz elektrik patronlarının çiftçiden olan alacağını tahsil etmek değildir. Kendisini elektrik patronlarından yana konumlandıran Başbakanı Türkiye Cumhuriyeti ilk kez görmektedir. Bu kararı iptal etmediği taktirde, 'ben yanlış yapmışım, yeterince inceleme fırsatını bulamadım' diyerek çiftçiden özür dilemediği taktirde TBMM açıldığında Başbakan hakkında gensoru önergemizi TBMM Başkanlığı'na vereceğiz" dedi.

"DAVUTOĞLU HENÜZ RÜŞTÜNÜ İSPAT ETMEDİ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik sözlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Akif Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun bugüne kadarki uygulamalarının emanetçi bir Başbakan uygulamaları niteliğinde olduğunu iddia etti. Başbakan Davutoğlu'nun "Muhalefet artık beni muhatap alsın, Recep Tayyip Erdoğan'ı bıraksın, çünkü Başbakan benim" şeklinde bir açıklama yaptığını, buna karşın Kılıçdaroğlu'nun ise "Elbette bizim muhatabımız hükümettir, parlamenter demokrasilerde olması gereken budur. Biz Sayın Davutoğlu'ndan Başbakanlık yapmasını bekliyoruz, emanetçi olmamasını, kukla Başbakan olmamasını istiyoruz" şeklinde cevap verdiğini ifade eden Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun bu açıklamayı başka bir tarafa çektiğini ve Kılıçdaroğlu'nun şart koştuğunu söylediğini belirtti. Kılıçdaroğlu'nun şart koşmadığını kaydeden Hamzaçebi, "Sizi bağımsız bir şekilde Başbakanlık yapmaya davet ediyor. Sayın Davutoğlu'nun bugüne kadar uygulamaları emanetçi bir Başbakan uygulamaları niteliğindedir. Sayın Davutoğlu henüz rüştünü ispat etmedi, oturduğu koltuğun hakkını vermesini istiyoruz. Ancak hangi şekilde davranırsa davransın bizim muhatabımız hükümet olacaktır" diye konuştu.

"SİZ BAŞBAKANLIĞA VE AK PARTİ GENEL BAŞKANLIĞI'NA ATANDINIZ"

"Kılıçdaroğlu'na yönelik 'selam verirse selamını alırız, selam alacaksa selam veririz' diyor. Sayın Davutoğlu Allah'ın selamını şarta mı bağlıyorsunuz? Biz sizi gördüğümüzde sizin selam alıp almayacağına bakmaksızın size selam veririz" diyen Hamzaçebi, demokrasiye soyunduğunu söyleyen bir kişinin şartlı konuşmasının demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi. Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun CHP'nin kongresi ile ilgili yaptığı değerlendirmeye yönelik de, "Siz Başbakanlığa ve AK Parti Genel Başkanlığı'na atandınız. Sayın Kılıçdaroğlu yarışmalı bir kurultayda demokrasiye uygun bir şekilde seçilerek geldi. Siz henüz rüştünüzü ispat etmediniz. Önce rüştünüzü ispat edin" cevabını verdi.

Başbakan Davutoğlu'na kendisini Başbakan olarak gösterme fırsatı bulacağı bir öneride bulunmak istediğini kaydeden Hamzaçebi, "Recep Tayyip Erdoğan bir genelge yayınlamıştı, bu genelgeye göre tüm kamu kurumları sahibi olduğu taşınmazları kiraya vermeden, satmadan önce Başbakanlıktan izin alacaklar. Başbakanlık hukuksuz bir şekilde genelge yayınlayamaz. Sayın Davutoğlu, gerçekten Başbakanlık yapacaksa bunu derhal yürürlükten kaldırmalıdır, kamu kurumlarını serbest bırakmalıdır" şeklinde konuştu.

"BEDELLİ İLE İLGİLİ UYGUN BİR DÜZENLEMEYİ HEP BİRLİKTE YAPALIM"

2011 tarihinde yapılan bedelli askerlik düzenlemesinde yaş ve bedelin yüksek olduğunu ve bu nedenle 400 bin kişinin yasadan yararlanamadığını açıklayan Hamzaçebi, bugün ise bedelli askerlikle ilgili ortada net bir durumun olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Yapacağız, yapabiliriz, henüz konuşmadık ama gündemimizde' gibi açıklamalarla topu orta sahada çevirmeye gerek yok, sorun ortada duruyor. Yapılması gereken şudur; yaş konusunda beklentileri karşılayacak ama TSK'nın da er ve erbaş kaynağına zarar vermeyecek şekilde bir sınırı belirlemek, bedel konusunda da vatandaşlarımızın ödeme gücünü dikkate alan bir düzenlemeye yer vermek. Biz CHP olarak bu konuda en son olarak 2013 tarihinde bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdik, o teklif beklemektedir. Yeni bir teklife gerek yoktur, yeni dönem başladığında bizim teklifimizi ele alalım ve uygun bir düzenlemeyi hep birlikte yapalım" dedi.

"TÜRKİYE İHVAN LİDERLERİNİ KABUL EDEMEZ"

İhvan liderlerinin Türkiye'ye geldiğine dair bilgilerin olduğunun hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yöndeki açıklamalarının vahim olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Katar ve diğer ülkeler İhvan liderlerini kendi ülkelerinden çıkartmanın yollarını arıyor, Erdoğan da diyor ki, 'Bir talep olursa bakarız' diyor. Sayın Davutoğlu'na yine Başbakanlığını göstermesi gereken alan gösteriyorum, Sayın Erdoğan Başbakan gibi açıklama yapıyor. Türkiye İhvan liderlerini kabul edemez. Bütün dünyanın ülkesinde barındırmak istemediği İhvan liderlerini Türkiye'nin kabul etmesi demek, Türkiye'nin terörle iç içe olduğu izlenimini bütün dünyaya vermektir. Türkiye bunu kabul edemez ve yapamaz, buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Sayın Davutoğlu'nu bu konuda göreve çağırıyorum. 'Böyle bir uygulama yoktur' açıklaması ile Türkiye'yi rahatlatmalıdır" diye konuştu.

"ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BANKACILIK SİSTEMİNİ KRİZE SÜRÜKLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankalarla ilgili yaptığı açıklamaların Bankacılık Kanunu'na göre suç olduğunu ve bir siyasetçinin tavır almasının kabul edilemez olduğunu belirten Hamzaçebi, "Bir bankanın itibarını sarsacak şekilde herhangi bir kamu yetkilisinin açıklamada bulunması suçtur. Sayın Erdoğan'ın işlediği bu suçlar zamanı geldiğinde soruşturulacaktır. Bir bankaya bir hükümetin, bir siyasetçinin siyaseten tavır olması kabul edilemez. Bir bankayı hedef alarak yaptığınız açıklamanın etkisinin sadece o banka ile sınırlı olacağını kimse düşünmesin. Bu tip açıklamaların zincirleme etkileri olur. Onun altında çok daha fazla banka yer alır. Erdoğan'ın açıklamaları bankacılık sistemini krize sürükleyecek olan sorumsuz açıklamalardır. Sayın Davutoğlu Başbakan ise gerekli müdahaleyi yapmalıdır" şeklinde konuştu.

AİHM'NİN ZORUNLU DİN DERSİ KARARI

Hamzaçebi, AİHM'nin zorunlu din derslerine yönelik verdiği karara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"AİHM çok yerinde bir karar vermiştir. Din dersinin seçmeli bir ders olarak düzenlenmesi gerekir, özgürlük bunu gerektirir. Dini çocuklar ailesinde öğrenir, devlet böyle bir sorumluluk üstlenmek istiyorsa vatandaşlarını bu konuda serbest bırakır. İsteyen o dersi alır, isteyen almaz. Hükümet AİHM kararını geçiştirecek bir tavır içinde olmamalıdır. Hükümetin yapması gereken bu karara uymaktır."

"DAVUTOĞLU'NUN HEDEFİ BİR İSLAM BİRLİĞİDİR"

Türkiye'nin Batı dünyasından koptuğunu iddia eden ve hedefi evrensel demokrasi olan başbakanların IŞİD'e, El Nusra'ya destek vermek, İhvan liderlerini ülkeye kabul etmek gibi uygulamalara girmeyeceklerini söyleyen Hamzaçebi, "Sayın Davutoğlu Batı'ya karşı Doğu'da İslam dünyasında oluşacak olan bir birliğin liderinin Türkiye olması düşüncesinde. Onun hedefinde demokrasi, insan hakları, özgürlükler, AB'ye tam üyelik yok. Onun hedefinde Osmanlı'yı bile yetersiz bulan bir İslam birliği var. Davutoğlu'nun hedefi bir İslam birliğidir, demokrasi yok onun hedefinde. Neoosmanlıcı yakıştırması Sayın Davutoğlu için iyimser bir yakıştırma olur. Çünkü Osmanlılar yenilikçidir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Akif Hamzaçebi Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title