Haberler

Davutoğlu'nun Adaylığı Dünya Basınında

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu AK Parti Genel Başkan adayı olarak açıklaması, Çin, Rusya ve Azerbaycan basınında da geniş şekilde yer aldı.

Çin

Çin'de Şinhua ajansı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Türkiye'nin yeni başbakanı olacağını vurgularken, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bizim parti başkanlığı için adayımız Ahmet Davutoğlu" sözlerini aktardı.

Başbakan Erdoğan'ın, adayı belirlerken partide her düzeyde yetkiliyle görüştüğü yönündeki ifadelerine yer verilen haberlerde, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı olarak Türk siyasetini 11 yıldır yönettiği ve gelecek perşembe resmi olarak Cumhurbaşkanlığı görevine başlayacağı kaydedildi.

Haberde, Davutoğlu'nun "Güçlü adımlarla yolumuza devam edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmamalı" ifadesine vurgu yapıldı.

Birçok dilde yayın yapan Çin Uluslararası Radyosu da "Yeni Başbakan Davutoğlu olacak" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı ve dolayısıyla başbakan adayının Dışişleri Bakanı Davutoğlu olduğunu yazdı.

Haberde, Davutoğlu'nun siyasi hayatına dair kısa bilgi de verildi.

Rusya

Rus haber ajansı İTAR-TASS da Davutoğlu'nun aday gösterilmesiyle ilgili, "beklenilen adım" yorumunu yaparak, beş yıllık dışişleri bakanlığı döneminde ilkeli ve sert bir politikacı izlenimi bırakan Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın sağ kolu olduğunu belirtti.

Kommersant gazetesine göre, Davutoğlu'nun belirlediği dış politika doktrini sayesinde Erdoğan uluslararası arenada hem kendisi hem de ülkesi için itibar kazandı.

RİA haber ajansı uzmanlarının görüşüne göre Erdoğan, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu, ülkenin siyasi arenasında uzun yıllar birlikte çalıştılar ve bundan sonra da siyasi ve ekonomik istikrarın riske girmemesi için uyum içerisinde çalışmaya devam edecekler.

"İzvestiya" gazetesinin haberinde, Ankara'nın uluslararası stratejisi olan "Yeni Osmanlıcılık" düşüncesinin fikir babasının Davutoğlu olduğuna vurgu yapılarak siyasi görüşleri örtüştüğü için Erdoğan'ın Gül'ün yerine Davutoğlu'nu tercih ettiği fakat Gül'ün göz ardı edilmesinin şimdilik erken olduğu ifade edildi.

Gazeta.ru sitesinde yayımlanan haberde, Davutoğlu'nu zor bir görevin beklediği yorumu yapıldı.

Azerbaycan

Türkiye'deki siyasi gelişmeleri yakından izleyen Azerbaycan medyası da Davutoğlu'nun aday gösterilmesine geniş yer ayırdı.

Haberi "Davutoğlu'nun şanslı günü" başlığıyla manşete çıkaran Telegraf gazetesi, "AK Parti'de yeni dönem başlıyor" başlığıyla hazırladığı tam sayfa haberde, Azerbaycanlı siyaset bilimcilerin Davutoğlu'yla ilgili görüşlerine yer verdi.

Gazeteye konuşan Milli Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Natig Miri, Davutoğlu'nun başarılı bir seçim olduğunu söyleyerek onun güçlü bir siyasetçi ve kişilik olarak Türkiye'ye iyi puan kazandıracağını ve yeni bir nefes getireceğini belirtti.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Fezail Ağamalı da Davutoğlu'nun çok tecrübeli bir politikacı, toplumda büyük nüfuz sahibi olduğunu ifade ederek onun Türk dünyasındaki ilişkilerin güçlenmesine büyük katkılar yapacağına inandığını kaydetti.

Yeni Müsavat gazetesinde, "Türkiye'nin yeni Başbakanı Davutoğlu oldu" başlığıyla yayımlanan haberde, Davutoğlu'nun özgeçmişiyle ilgili bilgi verilirken onun Azerbaycanlı politikacılarla yakın ilişkiler içerisinde olduğuna işaret edildi.

Haberi "Yeni Osmanlı Başbakan oldu" başlığıyla veren Ekspress gazetesinde, Davutoğlu'nun Erdoğan'ın sadık arkadaşı olduğuna işaret edilerek parti içerisinde hiçbir gruplaşma içerisinde olmadığı, bu nedenle onun döneminde AK Parti'nin parçalanma tehlikesinin bulunmadığı yorumu yapıldı.

Davutoğlu'nun aday gösterilmesi gazetelerin yanı sıra ajanslar ve internet medyası tarafından da büyük ilgi gördü.

Haberinde Anadolu Ajansı'nı kaynak gösteren APA haber ajansı, Erdoğan'ın Davutoğlu'nun ismini açıkladığı anın görüntülerine yer verdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Ahmet Davutoğlu Azerbaycan Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title