Haberler

Ahmet Davutoğlu: Eksen Kayması Dediler

Güncelleme:

AK Parti Genel Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kim ne derse desin, kim hangi ithamda bulunursa bulunsun. 'Eksen kayması' dediler yıllarca. Sonra 'yalnızlaştık' dediler. Temel hedefleri bizim özgüvenimizdir, bizim vicdani diplomasimizdir. İddialarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Hiç heveslenmesinler. Al bayrağı dalgalandırdığımız hiçbir mevziden ve mevkiden geri çekilmeyeceğiz. Ümitlerini bize bağlamış hiçbir kardeş halkı yalnız bırakmayacağız" dedi.

Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde partililere hitap etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikasının çok boyutlu olduğunu ve bunun coğrafi bir zaruriyetten kaynaklandığını ifade etti. Türkiye'yi Avrupa ile Asya kıskacı arasına almak isteyenlerin, Türkiye'nin coğrafyasından bihaber olduklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin AB hedefi stratejik bir hedeftir ve kararlılıkla sürdürülecektir. Ama Türkiye'nin stratejik gücü de çevre bölgelerde ve havzalarda birikecektir. Onun için ekonomimize büyük kaynak sağlasın diye vizeleri kaldırma politikası takip ettik. 74 ülkeyle vizeleri kaldırdık, 19 ülkeyle hükümetlerarası mekanizmalar kurduk, ortak kabine toplantıları yaptık" diye konuştu.

Girişimcilerin Afrika'da temsilinin önünü açtıklarını, burada büyükelçi sayısını 12'den 35'e çıkardıklarını aktaran Davutoğlu, 222 dış temsilcilikle dünyada en fazla temsil edilen 7. büyük ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Bakanlığı devraldığında bakanlık çalışanları ve büyükelçilere verdiği bir talimatı anımsatan Davutoğlu, "Hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır. Satıh ise bütün dünyadır. Buradan yeni dönemde de al bayrağı dünyanın her köşesinde dalgalandırabilmek için, Türkiye'nin çevresindeki bütün havzalarda etkin ve sonuç alıcı, vicdani bir dış politika takip etmek için gece gündüz çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Dış politikayı sadece reel politika olarak görmediklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizler, dış politikayı en başta söylediğim, selamladığım insan unsuruna muhatap olarak görürüz. Bizim dış politikamız insani diplomasiye dayanır, vicdani diplomasiye dayanır. Nerede 'bize yardım eden yok mu?' diyen tek bir insan varsa Allah bize onlara ulaşma gücü ve kudreti versin. Bu milleti ve bu devleti öylesine kudretli ve müşfik yapsın ki bizim ismimizin anıldığı yerde zulme imkan kalmasın. Zalimleri korkutan, mazlumlara şefkat olan bir güce ve kudrete Türkiye Cumhuriyeti devletini kavuştursun. Sizler adına dünyanın her köşesinde mazlumlarla kucaklaşma şerefine Rabbim ve görevlendirmesi vesilesiyle Sayın Başbakanımızın sayesinde ulaştık, selamlaştık, kucaklaştık.

Bakınız Türkiye'de yaşayanlar Türkiye'nin ne anlama geldiğini tam idrak edemiyor olabilirler. Gidin bunu Arakanlılara sorun. Afganistan'da, Berk'te, Mezarı Şerif'te olanlara sorun, Balkanlar Sancak'ta, Bosna'da olanlara sorun, Somalililere sorun. Onlar için Türkiye her derde deva olabilecek güçte bir ülkedir."

-"Eksen kayması dediler"

Bir ziyareti sırasında Afganistan'da Berk valisinin taleplerini dile getirirken bir gazetecinin "O kadar rahat istiyor ki gören de onu Berk değil Konya valisi zanneder" dediğini belirten Davutoğlu, "Evet, bütün dost ve gönül coğrafyalarında Türkiye'den beklenti büyüktür. İnşallah bu beklentilerin hepsine cevap vereceğiz. Hepsine cevap vermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim ne derse desin, kim hangi ithamda bulunursa bulunsun. Eksen kayması dediler yıllarca. Sonra yalnızlaştık dediler. Temel hedefleri bizim özgüvenimizdir, bizim vicdani diplomasimizdir. İddialarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Son bir yılı aşkındır, Gezi, 17 Aralık, 25 Aralık ve bu çerçevede uluslararası medyada yürütülen kampanyaların aslında tek bir özeti vardır. Denmek istenen şudur: Türkiye çok oldu, mevzilerine geri çekilsin. Eskiden olduğu gibi kendi iç ihtilaflarına gömülsün, eskiden olduğu gibi sadece ve sadece bazı dış politika problemleriyle uğraşsın. Hiç heveslenmesinler. Al bayrağı dalgalandırdığımız hiçbir mevziden ve mevkiden geri çekilmeyeceğiz. Ümitlerini bize bağlamış hiçbir kardeş halkı yalnız bırakmayacağız. Filistinlileri yalnız bırakmayacağız, Suriyelileri yalnız bırakmayacağız, Balkanlar'daki dostlarımızı, kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız, Kafkasya'yı, Orta Asya'yı yalnız bırakmayacağız ve bu kutsal yürüyüş Anadolu'ya nasıl girmişse, İstanbul önlerine nasıl yürümüşse aynı ideal için yürümeye devam edeceğiz."

-"Kimse bu milleti bir adım geriye götüremeyecek"

Necip Fazıl Kısakürek'in Sakarya Türküsü şiirinin bir bölümünü okuyan Davutoğlu, "Yol onun varlık onun gerisi hep angarya/ Yüz üstü çok süründün ayağa kalk Sakarya. Şimdi bizim görevimiz ayağa kalkmaktır. Elhamdülillah kalktık ve bir daha ayağa kalkan bu milleti bir adım geriye kimse götüremeyecektir" dedi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz bu idealler için ayağa kalkacağız ki, biz bu idealleri dizimiz titremeden savunacağız ki bizden sonraki nesiller yürüsünler. Onlar yürüyecekler ki ondan sonrakiler koşsunlar, hedefe koşsunlar, menzile koşsunlar. Hedef nedir? Hedef, çıkarıldığı şehirden insanlık adına, adalet, özgürlük adına, eşitlik adına yürüyen bir ulu peygamberin Medine'sidir. Hedef, ordusunda bulunan bütün Anadolu halklarıyla Malazgirt'te savaşa kefen giyerek yürürken Alparslan'ın zihnindeki yeni vatan idealidir. Hedef, 'ya İstanbul beni alır ya ben İstanbul'u alırım' diyen Fatih Sultan Mehmet Han'ın zihnindeki İstanbul'dur. Hedef, 'ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir' diyerek istiklali gösteren, istiklal ordusu ve Gazi Mustafa Kemal'in zihnindeki bağımsız Türkiye'dir. Hedef, Yassıada'da idam sehpasına yürürken milletini düşünen ve özlem duyarak hayal ettiği demokratik Türkiye'yi düşünen Adnan Menderes'in millet iradesine dayanan Türkiye'sidir. Hedef, Türkiye'yi dünyaya açarak bu coğrafya'nın ötesine taşımak isteyen rahmetli Özal'ın zihnindeki dünyaya açık Türkiye'dir. Hedef 28 Şubat Anayasa Mahkemesi yargısı önünde ideallerini hiç sesi titremeden savunan, adalete dayalı bir dünya özlemindeki Prof. Necmettin Erbakan'ın Türkiye'sidir, savunan adamın Türkiye'sidir. Hedef, milletin gönlünde yer etmiş bir şiiri okudu diye Pınarhisar Hapishanesine yürürken, bugünleri hayal eden Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın Türkiye'sidir. İşte AK Parti kutsal hizmet yolculuğunda maneviyatı bulur, Alparslan'ın Malazgirt'in de tarihini bulur, Fatih'in İstanbul'un da şehrini, payitahtını bulur, Gazi Mustafa Kemal'in hedeflerinde Ankara merkezli, Ankara odaklı tam bağımsız Türkiye'yi bulur, borca mahkum edilmeyen Türkiye'yi bulur.

Adnan Menderes'in rüyasında bir daha bırakın idam sehpasına götürmeyi, millet iradesine dayanan insanları, milletten güç almış, millet tarafından seçilmiş başbakanların bir adım dahi başka bir emirle bir yere götürülemeyeceği özgür Türkiye'dir. Bundan sonra hiç kimse bu ülkeyi kendi adına idare etme göreviyle görevlendirilmiş siyasi kadrolara Adnan Menderes'e yaptıkları muameleyi yapamayacaktır."

-"Tarihi mirasın emanetçisiyiz"

Hedeflerinin, Özal'ın yaptığı gibi dünyaya açık bir Türkiye olduğunu dile getiren Davutoğlu, "AK Parti'nin hedefi yeni bir dünya düzeni içinde, adaleti ikame etmektir ve işte Sayın Cumhurbaşkanım, sizin bize bıraktığınız miras, bizim şerefimizdir. O mirası sonuna kadar koruyacağız" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize emanetçiliği bir tek şeyle söyleyebilirler: Biz tarihi mirasın emanetçisiyiz ama bir kişi olarak değil bütün AK Parti kadroları olarak tarihin bize emaneti, bizim varoluş sebebimizdir, bizim şerefimizdir ve ebediyete kadar korunacaktır. Bütün AK Parti mensuplarına, eğer vefat etmişlerse rahmet eylesin ve bu kadrolarla geleceğe kararlı ve emin adımlarla yürümeyi bize nasip eylesin. Allah yar ve yardımcımız olsun. Hep beraber yeni Türkiye idealine, bundan sonra daha kararlı bir şekilde yürümek üzere Allah'a emanet olunuz."

-Notlar

Davutoğlu, yaklaşık 1 saat 10 dakika süren konuşmasının ardından sahneye davet edilen Başbakan Erdoğan'a hat sanatıyla yazılmış bir tablo hediye etti.

Erdoğan, AK Parti'ye katılan Adıyaman Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut ve Antalya Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu'na parti rozetlerini taktı.

Daha sonra genel başkan seçimi için oylamaya geçildi.

(Bitti)

-AK parti Genel Başkanı Davutoğlu

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu İstanbul Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title