Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimi Dünya Basınında Geniş Yer Buldu

Güncelleme:

Alman basını, seçime ilişkin haberleri ve sonuçları kısa aralıklarla okuyucularına duyurdu. Spiegel Online internet sitesi manşetinde yer alan "Erdoğan'ın zaferi" başlıklı haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarının açıklanmasına az bir zaman kala zaferini kutlamaya hazırlandığı belirtilerek, "Türkiye güçlü adam için karar verdi" ifadesini kullanıldı.

"CUMHURBAŞKANI İLK KEZ HALK TARAFINDAN SEÇİLDİ"

Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçimini kazandığını ifade edilen haberde, Türkiye'de cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçildiği hatırlatıldı. Haberde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevini daha farklı yapmayı planladığı vurgulandı.

DİE WELT: ERDOĞAN YÜZDE 50'DEN FAZLA OYLA KAZANDI

Die Welt gazetesinin internet sitesinde ise Başbakan Erdoğan'ın yüzde 50'den fazla oy alarak seçimi kazandığı ifade edildi. Gazete, Türkiye'de bugüne kadar cumhurbaşkanlığı makamının temsili bir makam olduğunu ancak Erdoğan'ın bunu temsilden daha çok icracı bir makam haline getirmeyi istediği kaydedildi.

BİLD: TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI

Bild gazetesi de "Türkiye seçimini yaptı" başlıklı haberinde Başbakan Recep Tayyip Edoğan'ın yüzde 50'inin üzerinde oy alarak cumhurbaşkanı seçildiğini belirterek, " Türkiye'de cumhurbaşkanlığını favori isim kazandı" yorumu yapıldı.

"ERDAĞAN'IN ZAFERİ"

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de "Erdoğan'ın zaferi" başlıklı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyerinin doruğunda olduğu belirtildi. Haberde, "Halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan hayatının en önemli amacına ulaştı" ifadesine yer verildi.

"AÇIK ZAFER ERDOĞAN'IN"

İngiliz yayın kurumu BBC'de yer alan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı seçimini kazandığı, oyların yüzde 52'sini aldığı kaydedildi.

2003 yılından bu yana Başbakan olan Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini genişletmek istediği belirtilen haberde, "destekçilerinin Erdoğan'a ekonomiyi güçlendirdiği ve Türkiye'nin muhafazakar kesimine söz hakkı verdiği için saygı gösterdiği" belirtildi.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR JEOPOLOTİK POZİSYONDA OLACAKTIR"

Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimini Ankara'dan izleyen BBC muhabiri Mark Lowen ise "Irak, Suriye ve Ukrayna'daki krizlerin arasında sıkışan ve Batı'nın önemli bir müttefiki olan Türkiye'de kim cumhurbaşkanı seçilirse önemli bir jeopolitik pozisyonda olacaktır" yorumunda bulundu.

FT: ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNİ KAZANDI

Financial Times (FT) gazetesi de "Erdoğan cumhurbaşkanı seçimini kazandı" başlıklı haberinde, "Anadolu Ajansı'nın Erdoğan'ı seçimin galibi ilan ettiğini, Erdoğan'ın oyların yüzde 50'sinden fazlasını aldığını, böylece cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tura ihtiyaç kalmadığını" bildirdi.

Haberde ayrıca, "Ortadoğu ve Avrupa'daki yeri dikkati alındığında bu seçim Türkiye için potansiyel bir dönüm noktası olarak görülüyor" ifadesi yer aldı.

"ERDOĞAN'IN İKTİDARDAKİ EN ZOR YILINA SON VERECEK"

Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde de "Bugünkü açık zafer Erdoğan'ın Türkiye'ye hakimiyetini pekiştirecek ve birçok kişinin de gördüğü gibi Erdoğan'ın iktidardaki en zor yılına son verecek" yorumu yapıldı.

FRANSIZ BASININDAN SEÇİMLERE BÜYÜK İLGİ

Fransa basını da Türkiye'deki seçimleri yakından takip etti. Le Figaro gazetesinin internet sitesinde, "12 yıllık iktidar boyunca yıpranan Erdoğan'ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğu, Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini artırmaya yönelik planlarını da saklamaktan çekinmediği" yazıldı.

Le Parisien ise 60 yaşındaki Başbakan Erdoğan'ın seçimlerin favorisi olduğuna dikkati çekerken, muhalefet adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ancak yüzde 39 oranında oy alabildiği belirtildi.

İHSANOĞLU'NA "BÜYÜKBABA" BENZETMESİ

AFP de Başbakan Erdoğan'ın seçimden galip ayrılmasının şaşırtıcı olmadığı yorumunda bulundu. Erdoğan'ın tüm eleştirilere rağmen popülaritesini kaybetmediğine işaret edilen haberde, İhsanoğlu'na "büyükbaba" benzetmesi yapıldı. Haberde, "fotojenik gülümsemesiyle akıllarda yer eden" 41 yaşındaki Demirtaş'ın ise beklediği oyu alamadığını kaydetti.

"TÜRKİYE'DE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"

İtalyan haber ajansı ANSA, "Türkiye'de, Erdoğan ilk turda yeni cumhurbaşkanı seçildi" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın zaferini ilan ettiği belirtildi. ANSA'nın haberinde, "Bu oylamayla yeni bir Türkiye ortaya çıkacak" yorumu yapıldı.

İtalyan AGI haber ajansı da "Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı: 21.yüzyılın sultanı" başlığıyla Erdoğan'ın zaferini duyurdu.

Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica, "Türkiye'de Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi. Oyların yüzde 50'sinden fazlasını fethetti" başlıklı haberinde Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimini ilk turda kazandığını okuyucularına aktardı.,

Corriere della Sera gazetesi de "Türkiye'de değişen bir şey yok: Erdoğan seçimi kazanıyor" başlığıyla Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimini kazandığını duyurdu.

LA STAMPA: HALK OYUYLA SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI

La Stampa gazetesi de Başbakan Erdoğan'ın hayatının rüyasını gerçekleştirdiği ve Atatürk'ün kurduğu Türkiye'de halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğu ifade edildi.

RaiNews24 kanalı Erdoğan'ın seçimi yüzde 50'nin üstünde oy alarak kazandığını belirtirken, Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından sultanların camisi olarak bilinen Eyüp Sultan'a giderek dua ettiğini son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

"TÜRKİYE TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI"

İsviçre'de yayımlanan Neue Züricher Zeitung gazetesi, oyların salt çoğunluğunu alarak cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın bundan sonra elindeki gücü artırabileceğine işaret etti. Gazete, Erdoğan'ın en önemli hedeflerinden birinin yeni bir anayasa yapmak olduğunu yazdı.

Tages Anzeiger gazetesi ise "bu seçimin Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olduğunu" belirtti. Cumhurbaşkanlığının şu ana kadar temsili bir makam olduğuna işaret eden gazete, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı yetkilerini artıracağını söylediğini kaydetti.

Tribune de Geneve gazetesi ise Erdoğan'ın seçim öncesi araştırmalarda da öngörüldüğü gibi cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını bildirdi. Erdoğan'ın 2023 yılına kadar cumhurbaşkanı kalabileceğine işaret eden gazete, Erdoğan'ın seçim zaferinin 2013'te Türkiye'de yaşanan pek çok protesto gösterisinin ardından gerçekleştiğini anımsattı.

"ERDOĞAN TÜRKİYE'NİN CUMHURBAŞKANI"

Seçim sonucunu "Erdoğan Türkiye'nin cumhurbaşkanı" başlığıyla veren Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazandığını bildirdi. Erdoğan'ın yüzde 52 oy alarak seçimi galip bitirdiğine yer verilen haberde, "Erdoğan yüzde 50'den fazla oy aldığı için seçimin ikinci turuna gerek kalmadı" ifadesi kullanıldı. Haberde, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ise yüzde 39 oranında oy aldığına dikkat çekildi.

ANP haber ajansı ise "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesinin yeni cumhurbaşkanı olduğunu" duyurdu. Ajans, Erdoğan'ın oyların yüzde 52'sini en rakibi İhsanoğlu'nun da yüzde 38'ini aldığını yazdı.

"KARİZMATİK SİYASETÇİ ERDOĞAN"

Bulgaristan'ın en popüler medya kuruluşlarından Bulgaristan Ulusal Radyosu'nda (BNR) yer alan haberde, Başbakan Erdoğan'ın beklenen bir sonuç aldığı belirtilerek, "Karizmatik politikacı Erdoğan rakiplerini daha ilk turda yenmeyi başardı" ifadesi kullanıldı.


Dnevnik gazetesi de "Türkiye'nin en güçlü politikacısı seçimleri kazandı" başlıklı haberinde kesin olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın ikinci tura gitmeden yeni makamına oturacağı kaydedildi.

Yüksek tirajlı "24 Saat" ve "Trud" gazeteleri de Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turdaki seçim zaferinin "tartışmasız olduğunu" yazdı. Her iki gazete de Erdoğan'ın en büyük rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu'na çok büyük fark attığını vurguladı.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) ve Devlet Haber Ajansı (BTA) da seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasından bir süre sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazandığını duyurdu.

"EN POPULER SİYASETÇİ"

İspanya'nın sol görüşlü gazetelerinden El Pais "Erdoğan, Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimlerinde mutlak çoğunluğu elde etti" ifadesini başlığına çıkardı. El Pais, Erdoğan'ın ikinci tura gerek kalmaksızın cumhurbaşkanı olacağını yazdı.


"Erdoğan ilk turda seçimleri kazanıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de oyların yüzde 50'sinden fazlasını aldığı açıklanan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olacağını belirtti. Diğer gazetelerden ABC, "Erdoğan cumhurbaşkanı seçimini kazanıyor", La Razon "Erdoğan, Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimlerini ilk turda kazanıyor", La Vanguardia "Erdoğan, Türkiye cumhurbaşkanı seçimlerini mutlak çoğunlukla kazanıyor" ifadelerini başlıklarına çıkardı.

İspanyol basını genel anlamda AKP'nin 2002 yılından bu yana tüm seçimleri kazandığına ve Erdoğan'ın ülkedeki en popüler siyasetçi olduğuna vurgu yaptı.

İspanyol devlet televizyonu TVE de Türkiye'de cumhurbaşkanının ilk defa halkın oyuyla belirlendiğini hatırlatarak, açıklanan sonuçlara göre Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olacağını kaydetti. Erdoğan'ı "ılımlı, muhafazakar lider" olarak nitelendiren TVE, Türkiye'de muhalefetin korkuları olduğunu ifade etti.

"SÜRPRİZ DEĞİL"

Yunanistan resmi haber ajansı Atina Haber Ajansı, cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgili haberinde "Erdoğan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu" başlığını kullandı. Haberde, Erdoğan'ın ilk turda galip geldiği ifade edildi.


Yunanistan'da en çok takip edilen haber sitelerinden News247 konu ile ilgili haberinde "Yeni bir Türkiye vaat eden Erdoğan önde gidiyor" başlığını kullandı. Seçimin "tarihi" olarak nitelendirildiği haberde, "Erdoğan'ın galip gelmesi sürpriz değil" ifadesi yer aldı. Kathimerini gazetesi ise "Sonuçların böyle olacağı daha önce de anketlerle gösterilmişti" diye yazdı. Erdoğan'ın oy kullandıktan sonra çekilmiş fotoğrafının kullanıldığı haberde, yayın yasağının kalkmasıyla Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını duyurduğu kaydedildi. Zougla haber sitesi ise "İlk turda Erdoğan'ın galibiyeti" başlığını kullanarak, üç aday hakkında bilgi verdi.

"ÜLKE TARİHİNDEKİ EN GÜÇLÜ LİDERLERDEN"

Kanada'nın resmi yayın kuruluşu CBC televizyonu, sabah saatlerinden itibaren vermeye başladığı haberlerinde, Türkiye'deki seçime önemli yer ayırdı. Erdoğan'ın, ülke tarihindeki en güçlü liderlerden biri olduğuna yer verilen haberlerde, "Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ülkedeki birçok kurumun yöneticilerini atama yetkisine de sahip olacak. Erdoğan'ın ülke anayasasını değiştirme isteği de biliniyor" ifadesi kullanıldı..

Kanada'nın bir başka ulusal televizyon kanalı CTV de gün boyu yayınlanan haber bültenlerinde, Anadolu Ajansı'nın verilerine dayanarak Erdoğan'ın ülkenin en güçlü makamına seçildiğini duyurdu.


RUSYA BASINI

Rus haber kanalları da sabah saatlerinden itibaren bültenlerinde cumhurbaşkanı seçimine ilişkin haberler yayınlarken, zaman zaman Türkiye'deki muhabirlerine bağlanarak son gelişmeleri aldı.

Rus resmi haber kanalı Vesti-24 "Türkiye'deki ilk doğrudan cumhurbaşkanı seçimi" spotuyla yer verdiği haberlerde, oy kullanan vatandaşların görüntülerini yayınladı. Kanal Türkiye'de ilk defa düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülke için önem taşıdığına vurgu yaptı. Ayrıca adayları tanıtıcı bilgiler verdi.

Rus haber ajansı Ria-Novosti ise seçimlerle ilgili hem ön haberler verdi, hem de seçim sonuçlarını aralıklarla duyurdu. Rus resmi haber ajansı İtar-Tass da seçimle ilgili verdiği haberlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere siyasi liderler ve önemli kişilerin sandık başı açıklamalarını kullandı. Ayrıca gazetelerin internet siteleri ve portallarda ajansların geçtiği haberleri sıklıkla yayınladı.

Danimarka'da gün boyu Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimini izleyicilerine duyuran televizyon kanalları, 3 adayın yarıştığı seçimde Başbakan Erdoğan'ın favori olduğunu duyurdu. Haber kanalı tv2, Irak'taki IŞİD saldırıları ve Gazze haberlerinden sonra üçüncü haber olarak Türkiye'deki seçimi verdi. Televizyon, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın halkın yarısından fazlasının oyunu alan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiğini duyurduğunu bildirdi.

"Destekçileri bu zaferle birlikte Türkiye'yi değiştirme yolunda büyük adımlar atılacağını söylüyor" denilen yayında İstanbul'da oyunu kullanan çarşaflı kadın görüntüleri ve Başbakan Erdoğan'ın miting görüntüleri ile mitinglerden sadece başörtülü kadın görüntülerinin verilmesi dikkati çekti.

Politiken gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın seçimi kazandığını duyurarak Erdoğan'ın bu sonuçla ülke yönetimindeki hakimiyetini pekiştirdiğini yazdı. Muhalefetin otoriterlik ve padişah olmak istediği eleştirilerinde bulunduğunu yazan gazete, Erdoğan'ın laik kesimin gücünü kırdığını yazdı. Türkiye'de cumhurbaşkanlığının daha önce çok aktif bir makam olmadığını yazan Politiken, Erdoğan'ın bundan daha fazla rol oynayacağına yer verdi.

Berlingske gazetesi de oyların yarısından fazlasını alan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğuna yer vererek, "Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı unvanı alan Erdoğan, bu makamın işlevini arttıracağını ve daha aktif bir cumhurbaşkanı olacağını daha önce açıkça beyan etmişti" diye yazdı. Berlingske, eskiden sembolik bir makam olan cumhurbaşkanlığına şimdi halk tarafından seçilen birinin geleceğini belirtti.

Belçika basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçiminden ilk turda galip ayrılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli bir zafer kazandığını bildirdi.

Fransızca yayımlanan Le Soir gazetesi, "seçim zaferi şahsi başarısı" olan Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin "en çok iz bırakan liderleri" arasına gireceğini yazdı. Haberde Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'nin dizginlerini tutmaya devam edeceği sinyalini çok önceden verdiği ve bu doğrultuda anayasa değişikliği ile yetkilerini artırmak istediği belirtildi. Gazete, "Erdoğan rakiplerini kolayca saf dışı bıraktı" ifadesini kullandı.

Flamanca yayımlanan de Morgen gazetesi, Erdoğan'ın ilk turda kazandığı zaferle muhaliflerin, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti'nin daha fazla muhafazakarlaşacağı korkusu taşıdığını belirtti.

Flamanca yayın yapan kamu kanalı VRT, "Türkiye'de cumhurbaşkanının daha ziyade sembolik bir rolü olsa da Erdoğan daha fazla yetkiyle bu rolü genişletmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu ve toplumun bu konuda Erdoğan'ın yanında gözüktüğünü bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (3)

BEYİN:

AKIL AKIL GEL SİNİRİME TAKIL SİZİN DÜŞÜNCE KAPASİTENİZ BU MUHAFAZAKARLAR SİZDEN DAHA ZEKİ VE AKILLI BUNU O CÜCÜK OMURİLİK SOĞANINIZA YERLEŞTİRİN.

38
8
yanıtYanıtla
TC Vatandasi:

Kendini bilmeyenlerin Salakca Sözleri, Yazilari Yüzünden ne Devlet adamlarimizi nede Ülkemizi Sevmeyenleri daha da körüklüyorlar! Sonunda Türkiye Vatandasi olarak zarar görüyoruz! R Vatandasimiz Secmis se bizde Arkasinda durmaliyiz, okadar!

34
2
yanıtYanıtla
AKILA KISA CVP:

AKIL olmazsa başta ne gezersin maraşta demiş atalar .... sadece kendi dünyanızın karanlığında kendiniz boğuluyosunuz

28
3
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title