Haberler

Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, 9 yıllık bir aradan sonra Letonya'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaretin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, "2014 yılı Avrupa kültür başkenti Riga'dan sıcak esintiler getirdiniz. Hepinizi en samimi hislerimle selamlıyorum. Bugün ülkelerimizin en önemli dosyalarını sorumluluklarında bulunduran Bakanlarımızın aynı masa etrafında buluşmaları, iki tarafın da bu ziyarete verdiği önemin göstergesidir. İlişkilerimize en üst düzeyde gösterilen bu ihtimam, hiç şüphesiz tarihi bir sorumluluktan kaynaklanmaktadır. Nitekim 2015 yılında diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 90'ıncı, büyükelçiliklerimizin karşılıklı olarak açılmasının ise 10'uncu yıldönümünü idrak edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Letonya'nın Türk halkı nezdinde birden fazla anlam ihtiva ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Bizim için Letonya, 93 Harbi'nde Plevne'de esir düşen yaralı Osmanlı askerlerinin götürüldüğü ve hayatlarını kaybettiği topraklardır. Bu nedenle, bugün Letonya'da şehitliğimiz bulunmaktadır. Türk halkı için Letonya, 1918 itibariyle, Birinci Dünya Savaşı'nın küllerinden doğan, bağımsızlık aşığı bir ülkedir. Ayrıca Letonya, ülkelerimiz arasındaki Dostluk Anlaşmasının imzalandığı 1925'ten bu yana, coğrafi açıdan uzak ancak kalben yakın dost bir memlekettir. İşte bu yüzdendir ki Türkiye, Letonya'nın 1944 yılında Sovyetler Birliği tarafından işgalini hiçbir zaman tanımamıştır. Nitekim iki ülke Soğuk Savaş'ın ardından bir kez daha Avrupa-Atlantik ailesinin çatısı altında buluşmuştur. Bugün artık Letonya, NATO'ya üye olduğu 2004'ten itibaren savaşta ve barışta güven duyabileceğimiz sadık bir müttefikimizdir. Sayın Cumhurbaşkanı, ziyaretiniz vesilesiyle bir kez daha memnuniyetle teyit ettik ki, Türk ve Leton halkları arasındaki bu dostluk ve gönüldaşlığın, en kısa sürede Avrupa Birliği çatısı altında taçlandırılması, her iki ülkenin de ortak beklentisidir."

Letonya'nın önümüzdeki yıl üstleneceği AB Dönem Başkanlığı'nın, bu müşterek beklentinin hayata geçirilmesi bakımından önemli bir işlevi yerine getireceğine inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Letonya'nın NATO üyeliğine verdiğimiz güçlü destek gibi, Letonyalı dostlarımızdan AB katılım sürecimize güçlü ve görünür desteklerini sürdürmelerini bekliyoruz. Bu vesileyle, Letonya'nın AB ve NATO üyeliklerinin 10'uncu yıl dönümünü tebrik ediyorum. Haddizatında, dost ve müttefik Letonya'nın son dört yıldır ekonomik alanda gösterdiği başarılı performansı biz de bütün dünya gibi takdirle izliyoruz. İnancımız odur ki, siyasi ve askeri alanda rüştünü ispatlayan Letonya, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyeliğini de gerçekleştirerek, başarı hikayesini taçlandıracaktır" dedi.

"KARŞILIKLI ZİYARETLER, İKİ ÜLKE HALKLARI ARASINDAKİ DOSTLUK KÖPRÜLERİNİ GELİŞTİRİYOR"

Karşılıklı ziyaretlerin, iki ülke halkları arasındaki dostluk köprülerinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu doğrultuda, mümkün olan her fırsattan yararlanılması gerektiğini belirterek, "Bu çerçevede, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamında ülkelerimizin, ilk karşılaşmalarından tam 90 yıl sonra, bu yıl içinde, yeniden karşılaşacak olmaları şüphesiz önemli bir fırsattır. Böylelikle, sporun birleştirici yönünden yararlanarak, Türk Milli Futbol Takımı'nın tarihindeki ilk müsabakalarından biri olan Riga'daki karşılaşmanın hatıralarını, dostluk ve iş birliği ruhu içinde yeni nesillere aktarabiliriz. Bu şekilde hareket etmemiz, diplomatik ilişkilerimizi tesis eden 1925 tarihli Dostluk Anlaşmasının ruhuyla da uyumlu olacaktır. Geçerliliğini bugün de koruyan anlaşmanın şu hükmüne bir kez daha kulak vermenizi rica ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Letonya Cumhuriyetleri ile tarafların halkları arasındaki sulhun, ebediyete kadar sürecek samimi bir dostluk olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

"İLİŞKİLERİMİZİN TEMELİNDE DOSTLUK VE KARŞILIKLI SAYGI VAR"

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ise, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Önümüzdeki yıl Letonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 90'ıncı yıl dönümü idrak edilecektir. Letonya-Türkiye ilişkilerinin temelinde dostluk ve karşılıklı saygı yer almaktadır" dedi.

İki ülke arasındaki dinamik siyasi ve ekonomik iş birliğine işaret eden Letonya Cumhurbaşkanı Berzins, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Muhtelif alanlardaki iş birliğimizi arttırma yönünde bugün ortaya koyduğumuz kararlılık, dinamik ilişkilerimizin somut kanıtıdır. Beraberimdeki heyette Savunma, Dışişleri, Ekonomi, Eğitim ve Bilim ile Tarım Bakanlarının yanı sıra muhtelif sektörlerden yüksek düzeyli temsilcilerin yer alması ilişkilerimize atfettiğimiz önemin göstergesidir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Abdullah Gül Türkiye Letonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
title