Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya Fatih'in Fermanı'nı Hediye Etti

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bulunan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco'ya, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Fermanı'nı hediye etti.

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.

ALMANCA HRİSTİYANLIK DİNİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ HEDİYE ETTİ

Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Francesco'ya, Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü hediye etti.

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Papa'ya takdim edilen fermanda, ''Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah'a, Peygambere, Kur'an'a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır'' ifadeleri yer alıyor.

İNANÇ SİSTEMİ ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ EN ESKİ FERMANLARDAN BİRİ

Fermanın bir nüshası, Bosna'nın Fojnica şehrindeki Katolik Fransisken Manastırında, Divan-ı Hümayun'da hazırlanan nüshası ise İstanbul'da Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında bulunuyor.

İnanç serbestliğine ait en eski metinlerden biri olarak değerlendirilen ferman, gümüş üzerine aktarıldıktan sonra satırlar gerçek fermanda yer alan renkler kullanılarak boyandı.

Fermanı açıklamak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan özet metin, güncel kavramlar kullanılarak ifadelendirildi.

FATİH SULTAN MEHMED'İN BOSNA FERMANI

Ben Fatih Sultan Han, Bütün Dünyaya İlân Ediyorum Ki; Kendilerine Bu Padişah Fermanı Verilen Bosnalı Fransiskenler Himâyem Altındadır Ve Emrediyorum:

Hiç Kimse Ne Bu Adı Geçen İnsanları Ne De Onların Kiliselerini Rahatsız Etmesin Ve Zarar Vermesin. İmparatorluğumda Huzur İçerisinde Yaşasınlar Ve Bu Göçmen Durumuna Düşen İnsanlar Özgür Ve Güvenlik İçerisinde Yaşasınlar. Devletimdeki Tüm Memleketlere Dönüp Korkusuzca Kendi Manastirlarina Yerleşsinler.

Ne Padişahlık Eşrâfindan, Ne Vezirlerden Veya Memurlardan, Ne Hizmetkârlarımdan, Ne De Üllkemin Vatandaşlarından Hiç Kimse Bu İnsanların Onurunu Kırmayacak Ve Onlara Zarar Vermeyecektir.

Hiç Kimse Bu İnsanların Hayatlarına, Mallarına Ve Kiliselerine Saldırmasın, Hor Görmesin Veya Tehlikeye Atmasın. Hatta Bu İnsanlar Başka Ülkelerden Devletime Birisini Getirirse Onlar Da Aynı Haklara Sahiptir.

Bu Padişah Fermanını İlân Ederek Burada, Yerlerin, Göklerin Yaratıcısı Ve Efendisi Allah, Allah'in Elçisi Aziz Peygamberimiz Muhammed Ve 124 Bin Peygamber İle Kuşandığım Kılıç Adına Yemin Ediyorum Ki;

Emrime Uyarak Bana Sadık Kaldıkları Sürece Tebaamdan Hiç Kimse Bu Fermanda Yazılanların Aksini Yapmayacaktır.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Fatih Sultan Mehmet Saraybosna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500

Yorumlar (55)

LeventMobil-IOS:

Çok büyük adamsın reis...

21
25
yanıtYanıtla
TAYYİP BABA:

İŞTE TAYYİP BABA MESAJINI VERİYOR HEDİYE BAHANE MİLLETİMİZE SİZ TARİHTE BÖYLE BİR MİLLETİNİZ DEMEK ŞAHANE HELAL SANA TAYİP BABA

25
18
yanıtYanıtla
01.seyhan:

kübaya cami, papaya ferman. . . yarın ampülü bizim mahalleden ahmet dede buldu der, öbürgün biz aya amerikalılardan önce burak atla çıktık der. . . seçmeni seviniyor ama dünya bizimle kafa buluyor.

13
25
yanıtYanıtla
ADINI YAZIN HA:

SEN VAR OL USTA GURURUMUZU OKŞADIN.

23
13
yanıtYanıtla
oyun bozan:

Bir TAYYIP dunyaya bedeldir boyle manidar hediyeyi de herkes alamaz. . . .

18
18
yanıtYanıtla
ahmet:

keşke 100 yıl önce yaşasaydımda türklerle kürtlerin bu kadar düşman olduğunu görmeseydim yazık çanakkalede savaşanlara yazık

31
2
yanıtYanıtla
islamcılık oyunu:

Cuma hutbesinin konusu: ''Birbirinizin yanlışlarını araştırmayın''Manası: ''Yolsuzlukları araştırmayın, yolsuzluğa sansürü görmeyin!''#diyanet

21
10
yanıtYanıtla
konyaliimobilWeb@haberler.com:

Vere vere bitirdiniz turkiyeyi daha ne vereceksiniz

10
20
yanıtYanıtla
babamobilWeb@haberler.com:

Reis hepimiz senin askeriniz ol de olalım Tayip Erdoğan baba

9
20
yanıtYanıtla
Abdurrahman Yilmaz:

hristiyan dunyasinin onunde diz coktugu Hz peygamberin ovdugu padisahin fermanini yuz yillar sonra tekrar onlara gondermek cok zekice bir davranistir. hediye manidardir manasi agirdir. Allah bu milleti basi dik eglesin

23
5
yanıtYanıtla
Tüm 55 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title