Haberler

Kıbrıs'a Can Suyu Türkiye'nin Prestiji

Güncelleme:

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hepimizi gururlandıran bir şekilde her geçen gün ekonomik gücünü artıran, siyasi etkisi yükselen Anavatan Türkiye ile el ele, gönül gönüle birlikteliğimizin devam edeceğinden ve kısa süre içinde mevcut bazı sıkıntılarımızın geride kalarak istediğimiz noktaya geleceğimizden eminim" dedi.

İlk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Eroğlu, Erdoğan'ın 11 yılı aşkın Başbakanlık döneminde Türkiye'nin her alanda önemli adımlar attığını ve büyük gelişmeler yaşadığını dile getiren Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, büyük asker, devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı olan 2023 yılına yönelik vizyonları bizleri de heyecanlandırmakta, gururlandırmaktadır" diye konuştu.

Erdoğan'ın, demokrasinin en geniş anlamda uygulandığı, refah ve mutluluk içinde yeni bir Türkiye'nin inşasında başarılı olacağına ve Türkiye'nin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında hak ettiği yeri alacağına yürekten inandıklarını ifade eden Eroğlu, güçlü bir Türkiye'nin, güçlü bir KKTC anlamına geldiğini kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan'ın sevdiği ve saydığı bir kardeşi olduğunu anlatan Eroğlu, Erdoğan'ın vizyonu ile sadece Türkiye çapında değil dünya ölçeğinde etkin bir lider olduğunu ifade etti.

Kıbrıs adasının, enerji kaynakları, ticaret yolları üzerindeki konumu, tarım potansiyeli ile yakın geçmişten şimdiye Dünya'nın ilgi odağı olmuş Ortadoğu'nun tam ortasında, tarih boyunca stratejik önemi azalmayan, tam aksine artan bir toprak parçası olduğuna işaret eden Eroğlu, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevinde de Kıbrıs Türk halkına destek vermeye devam edeceğinden emin olduğunu dile getirdi.

Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı ve 11 yılı aşkın bir süre yürüttüğü Başbakanlık görevlerinde kapısını hep Kıbrıs Türk halkının temsilcilerine açık tuttuğunu söyleyen Eroğlu, Erdoğan'ın bugüne kadar halkın ve ülkenin ihtiyaçlarının giderilmesine her zaman katkı koyduğunu dile getirerek teşekkür etti.

"KKTC şu anda 60 binden fazla öğrencisi, 8 üniversitesi ile bir üniversiteler ülkesidir" diyen Eroğlu, KKTC'de turizm alanındaki gelişmelerin devam ettiğini, en kısa süre içinde 60 bin yatak kapasitesi ve yılda 2 milyon turist hedefine ulaşmayı arzu ettiklerini vurguladı.

-"Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi"

Erdoğan'ın direktifi ve desteği ile gerçekleştirilen Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla su getirilmesi projesine değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, şunları kaydetti.

"Asrın Projesi dediğimiz bu proje Sayın Erdoğan'ın kararlılığı ve direktifleri sayesinde hayalden gerçeğe dönüşmektedir.  Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hepimizi gururlandıran bir şekilde her geçen gün ekonomik gücünü artıran, siyasi etkisi yükselen Anavatan Türkiye ile el ele, gönül gönüle birlikteliğimizin devam edeceğinden ve kısa süre içinde mevcut bazı sıkıntılarımızın geride kalarak istediğimiz noktaya geleceğimizden eminim.

İnşallah en kısa zamanda kendilerini yakında ülkemizde yeniden ağırlayacağız ve Asrın Projesi'nin açılışını birlikte yapacağız, Anadolu suyunun Kıbrıs'a akışına birlikte tanıklık edeceğiz. Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi Türkiye'ye büyük güç ve prestij katacak, bizim önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacına yanıt verecek yaşamsal bir proje olmasının yanı sıra bölge için, Kıbrıs için bir barış projesidir."

-Kıbrıs müzakere süreci-

Kıbrıs'ta "var olan gerçekleri dikkate alınarak bir antlaşma yapmanın mümkün olduğuna" değinen Eroğlu, "Yeter ki Rum komşularımız Kıbrıs'ı 1974 öncesine geri götürebilecekleri hayalinden vazgeçsinler. Yeter ki Rum komşularımız yaklaşık 450 yıldır birlikte yaşadığımız bu adanın onlar kadar bizim de vatanımız olduğunu içlerine sindirsinler" diye konuştu.

Erdoğan ile samimi ve çok yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Eroğlu, Kıbrıs konusunun daha fazla gecikilmeden barışçı bir sonuca bağlanması noktasında kararlı olduklarına işaret etti.

Eroğlu, barışçı tutumlarına rağmen Kıbrıs Türk halkının spor, kültür-sanat dahil her alanda hala ambargo ve izolasyon altında tutulmasının büyük bir haksızlık olduğunu kaydetti.

Bunun Dünya ve Avrupa Birliği için bir ayıp olduğunu dile getiren Eroğlu, göreve geldiği ilk günden itibaren Türkiye ile istişare içinde tarihi gelişmeleri, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını gözeten bir tutum içerisinde olduğunu söyledi.

-"Kıbrıs Türk halkının sabrı kalmadı"-

Kendilerinin Türkiye ile istişare içinde yapıcı, uzlaşmacı öneriler ortaya koyduğunu ve açılımlar yaptığını anlatan Eroğlu, "Buna devam edeceğiz ama halkımızın sabrının kalmadığını da ifade etmek istiyorum. Kimse bizi yanlış değerlendirmesin" değerlendirmesinde bulundu.

"Önde giderken bizi geriden takip edenlerin bazı tuzaklar kurabilecekleri ihtimalini de göz önünde tutuyoruz. Tutmak zorundayız" diyen Eroğlu, karşı tarafın, yapacakları en küçük bir hatayı sonuna kadar istismar edebileceğini geçmişte yaşadıklarını anlattı.

Bu uzun ve ince yolda yürürken tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyleyen Eroğlu, "Kıbrıs Türk halkı, her zaman anavatan Türkiyemiz için, başarılarınızın duacısı olacaktır. Allah yolunuzu, yolumuzu açık etsin" ifadelerini kullandı. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Derviş Eroğlu Ak Saray Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title