Haberler

CHP'li Yavaş: "Olağanüstü Şikayet" Hakkımızı da Kullanacağız

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, Ankara'da yapılan yerel seçimlerin ardından yaşanan tartışmalar üzerine "olağanüstü şikayet" haklarını da kullanacaklarını belirterek bu haklarını, "Seçimde seçimin sonucunu etkileyecek usul ve hatalar varsa bunu 7 gün içerisinde tutanakların kesinleşmesinden itibaren seçim kuruluna başvurursunuz ve "seçimleri yenileyin' dersiniz.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, Ankara'da yapılan yerel seçimlerin ardından yaşanan tartışmalar üzerine "olağanüstü şikayet" haklarını da kullanacaklarını belirterek bu haklarını, "Seçimde seçimin sonucunu etkileyecek usul ve hatalar varsa bunu 7 gün içerisinde tutanakların kesinleşmesinden itibaren seçim kuruluna başvurursunuz ve "seçimleri yenileyin' dersiniz. Seçime şaibe karışmışsa bu seçim yenilenecek bu kadar basit" ifadeleriyle açıkladı.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, CNN Tükt'te yayımlanan bir televizyon programına katılarak Ankara'da yaşanan seçim süreci ile ilgili değerlendirmelere bulundu. Seçim öncesi yaşanan gelişmeler nedeniyle Ankara'da sadece mevcut belediye başkanı ile değil kamu ve hükümetle de mücadele ettiklerini belirten Yavaş, İstanbul'da seçim sonuçlarına yönelik herhangi bir sorun çıkmama sebebinin aradaki farktan kaynaklanabileceğini kaydetti.

Ankara'daki adaylar arasındaki farkın çok az olduğunu belirten Yavaş, "Seçim akşamı belli saatlerde öne geçmemize rağmen ekranlar donuyor. İlk önce Anadolu Ajansı'nın verileri geldi. Cihan Haber Ajansı hacklendi bunu kim yaptı bunu tespit etmek lazım" dedi. Seçim sonuçlarının açıklandığı süreçte sadece Anadolu Ajansı'nın verilerin geldiğini ve bu verilerin de AK Parti'nin oy oranlarının yüksek olduğu yerlerden geldiğini söyleyen Yavaş, "Bununla şu amaçlandı "Seçimlerde AK Parti'nin çok önde olduğu, seçimleri kazandığı' algısı yaratılırsa diğer partilerin sandık görevlileri orayı terk edip gidecekler algısı yaratıldı" diye konuştu. Sandıkların yüzde 90'ının açıldığı sürede ve Çankaya ve Yenimahalle'deki oylarının sayımının tamamlanmadığı anda 27 bin 500 oy öne geçtiklerini ve bunun üzerine zaferini ilan ettiği belirten Yavaş, "Ama bu durumun ardından toplu toplu oylar girilmeye başlandı" dedi.

Bazı sandık tutanaklarını gösteren Yavaş, CHP'nin oylarının bu tutanaklarda düşürüldüğünü savunarak, CHP'nin oylarının sandıkların birleştirilmesi sırasında diğer muhalefet partilerine yazıldığını anlattı.

Yavaş bazı sandıklarda ise seçmen sayısında çok oy kullanıldığını, bunun da YSK'nın verilerine göre söylediğini belirtti. Yavaş, Ankara'da 12 bin 235 sandık olduğunu bunlarında kontrol edilmesinin zaman aldığını kaydetti. Yavaş, Keçiören'de bazı vatandaşların para karşılığında mühürlü oyları verdiğini söyleyerek, "Ankara'da 124 bin geçersiz oy var ve bunun büyük çoğunluğu tek kabinde oy kullandırıldığı için muhtar kağıtlarının diğer oy pusulalarının yanına konulması. İptal bundan kaynaklanıyor. Bunun tedbirini neden almıyorsunuz?" diye konuştu.

-"HATAY VE ADANA'DA HALKI MI KIŞKIRTIYORLAR"-

25 bölgede ve birleştirme tutanaklarına itiraz ettiklerini hatırlatan Yavaş, "Biz YSK'nın teminatına güvenmek zorundayız. Artık neye güveneceğiz. Yani güveneceğimiz kimse kalmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

YSK'nın önünde yapılan eylemlere değinen Yavaş, "Biz, "daha YSK aşamasına gelemdik, lütfen orada birikmeyin' diyoruz. İtidal tavsiye ediyoruz, sakinlik tavsiye ediyoruz. Bunu adına "kışkırtma' deniyor. Hak arama ne zamandan beri kışkırtma oluyor. Kaldı ki vatandaş kendi hakkını arıyor, Mansur Yavaş'ın kini değil. Verdiği oyun peşine düşüyor. 94 yılında aynısı olmuş itiraz üzerine itiraz oylar 4 defa sayılmış. Sayın Gökçek itiraz etmiş. Şimdi Adana'da oyların yeniden sayılmasını istiyorlar. Hatay'da oyların yeniden sayılmasını istiyorlar. Şimdi onlar halkı mı kışkırtıyorlar orada? Yani işlerine gelince Kaldı ki Ankara'daki fark hepsinden az" dedi.

Oyların yeniden sayılmasıyla seçileceğini düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Yavaş, "Evet düşünüyorum. İsterse 1 oyla kazanayım hiç problem değil. Mesele sandıktan çıkmak. Çünkü genç, yaşlı herkes bizden bir şeyler bekliyor, oy verdi, ümit bağladı bana. İlk defa oy kullanan gençler var, ben onların idolü oldum şimdi. Onların verdiği oyun peşine nasıl düşmem?" şeklinde konuştu.

-"BU KİRLİ SİYASETİN ANKARA'DAN GİTMESİ LAZIM"-

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kendisi ile ilgili olarak "seçilse bile düşürürüz" dediğini anımsatan Yavaş, "Ne demek düşürürüz. Kimi düşürüyorsun? Bu mudur demokrasi anlayışınız. AK Parti'den seçilen 90 küsur kişi sizin uydunuz mu, robot mu? 94'den sonra 99'da seçildiğinde Sayın Gökçek Meclis'te çoğunluk değildi. Geçen dönem ve şimdi Etimesgut Belediye Başkanı Meclis'te çoğunluk değildi" şeklinde konuştu.

Yapacağı icraatlar AK Partili Meclis üyelerinin karşı çıkmayacağını belirten Yavaş, "Ama anlayış çok kötü, işte bunun için ben aday oldum. Bu kirli siyasetin Ankara'dan gitmesi lazım. Halk beni seçecek ve halkın seçtiğini siz diyeceksiniz ki "düşürün' siz kimsiniz? Ne bu koltuk arzusu, bir şeyden mi korktunuz? Ben burada bir fazilet mücadelesi veriyorum. Gözü yaşlı insanların verdiği oyun peşindeyim, bunun daha çok aşaması var. İlçe seçim kurulu bu oyları saymazsa biz YSK'ya gideceğiz" ifadelerini kullandı.

-"BİR GÜN ÖNCE AĞLAYARAK YALVARIYORDU"-

Olağanüstü şikayet haklarını da kullanacaklarını belirten Yavaş bu haklarını, "Seçimde seçimin sonucunu etkileyecek usul ve hatalar varsa bunu 7 gün içerisinde tutanakların kesinleşmesinden itibaren seçim kuruluna başvurursunuz ve "seçimleri yenileyin' dersiniz. Seçime şaibe karışmışsa bu seçim yenilenecek bu kadar basit" ifadeleriyle açıkladı.

AK Parti'nin sandık sonuçlarından korkmuyorsa dilekçe vererek, oyların yeniden sayılmasını talep etmesi için çağrıda bulunan Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir gün evvel ağlayarak cemaate yalvarıyor, "ya siz nasıl CHP'ye oy verirsiniz? Ülkücü Kardeşlerim siz nasıl CHP'ye oy verirsiniz' diyor. Ertesi gün 10,15 bin oy farkla seçildiğini iddia ediyor ve çıkıyor diyor ki; "Bunlar paralel yapı, ben paralel yapıyı da yendim, MHP'yi de yendim' ne oldu bir gün önce ağlıyordunuz. Bu işte benim karşı çıktığım anlayış."

-"CHP VE MHP'NİN ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞİLİM"-

Seçim sonuçlarına bakıldığında yüzde 6'lık bir oyun AK Parti seçmeninden veya diğer partilerden kendisine geldiğini belirten Yavaş, "Öyle bir uzlaştırıcı dil kullandık ki, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Sayın Başbakan'a hükümete de sesleniyorum, bakın toplumun aradığı dil bu dil. İnsanları lütfen ötekileştirmeyin. Artık ayrımcılık, filan yok, ayrımcılık yaparak o koltukta oturursunuz ama bunun çok acı sonuçlarını görürsünüz" diye konuştu.

Toplumda ayrımcılığı ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacağını ifade eden Yavaş, MHP ve CHP'nin ortak Cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddialara ise şu anda Ankara seçiminden başka bir şey düşünmediğini ve böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Yavaş seçimlerle ilgili yürüttüğü müracaatlarda ve mücadelesinde partisinden yeteri kadar destek aldığını ve yeni bir parti kurmayı düşünmediğini söyledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mansur Yavaş Melih Gökçek Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title