Haberler

CHP ile BDP'nin İstanbul Pazarlığı

Güncelleme:

CHP'de Mustafa Sarıgül'ün adaylığı netleşti. CHP İstanbul'u AK Parti'ye kaptırmamak için BDP'ye "Sırrı aday olmasın." teklifinde bulundu.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının Mustafa Sarıgül olacağı, bu kararın ardından İstanbul'u AKP'ye kaptırmamak için BDP'ye İstanbul'da güçlü aday çıkarmayın önerisi yapıldığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer, bugün önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Çakırözer, CHP'nin İstanbul adayının Mustafa Sarıgül olacağının kesinleştiğini yazarken, CHP kurmaylarının BDP ile de görüşmeler yaptığını ve "İstanbul'u AKP'ye kaptırmamak için güçlü aday çıkarmayın" önerisinde bulunduğunu iddia etti.

Çakırözer'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

SARIGÜL İSMİ NETLEŞTİ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığı konusunda geri sayım başladı. Her ne kadar CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin geçen hafta aday adaylığını açıklamış olsa da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kafasında Sarıgül ismi bir süredir kesinleşmiş durumda. Sarıgül ile teması ilk baştaki parti dışı aracılar yerine doğrudan İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı yürütüyor. Son aylarda Sarıgül ile 10'u aşkın görüşme yapan Salıcı, her görüşmesi hakkında da CHP liderine rapor veriyor.

BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ZAMANA YAYDILAR

CHP yönetimi ve Sarıgül, partiye dönüş sürecini bugüne kadar 'bilinçli' bir şekilde ağırdan alarak zamana yaydı. Böylece hem kamuoyu, hem de parti tabanı giderek Sarıgül ismini daha çok konuşur, tartışır hale geldi. Ancak bu taktik sürecin artık sonuna gelindi.

SARIGÜL'ÜN GELİŞİ ŞÖYLE OLACAK:

CHP ile Sarıgül arasında mutabakata varıldığı ileri sürülen takvim şöyle işleyecek:

Sarıgül kasım ayı başında yapılacak CHP Parti Meclisi (PM) toplantısından bir gün önce CHP Genel Merkezi'ne hakkındaki ihraç kararının kaldırılması için resmi başvuruda bulunacak. Bunun için iki tarih söz konusu. Kılıçdaroğlu PM'yi 3 Kasım'da toplarsa Sarıgül 2 Kasım'da dilekçesini verecek. PM 10 Kasım'da toplanacaksa Sarıgül'ün Ankara'ya geliş tarihi 9 Kasım olacak. CHP lideri başvuruyu hiç bekletmeden 24 saat içinde PM'de oylatma düşüncesinde. Sarıgül'e parti içinden ya da dışından engelleme girişimlerine zaman bırakmamak amacıyla 'jet oylama' planlanıyor. Oylamada ihraç kararı kaldırılırsa, Sarıgül'ün CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı kasım ayı içinde Kılıçdaroğlu tarafından törenle açıklanacak.

BDP'NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Hem Sarıgül hem de CHP kurmayları İstanbul'da seçimi kazanabilmek için BDP desteğinin alınması gerektiğini düşünüyor. BDP'de Sarıgül ismine çok sıcak bakılmadığı ileri sürülüyor. Bu yüzden de CHP kurmayları bir süredir BDP'nin İstanbul'daki yöneticileriyle sıkı bir diyalog içine girmiş durumda. Resmi bir ittifak gündemde değil. Ancak AK Parti'ye karşı en güçlü adayın arkasında toplumsal uzlaşı sağlanması öneriliyor.

"SIRRI ADAY OLURSA İSTANBUL'U ELİMİZLE HEDİYE EDERİZ"

CHP İl Başkanı Salıcı'nın Barış Meclisi ödül törenine katılımı, BDP il teşkilatını ziyaretleri hep bu strateji çerçevesinde atılan adımlar. Salıcı temaslarında BDP'ye İstanbul seçimlerinde güçlü bir aday çıkarmak yerine CHP adayını desteklemeleri çağrısı yaparak "İstanbul'u AKP'nin elinden kurtarmak istiyorsanız bizim adayımızı destekleyin. Yok ille de biz Sırrı Süreyya Önder'i aday yapacağız derseniz, onun anlamı seçimi ellerinizle AKP'ye hediye etmek olur" mesajları veriyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Mustafa Sarıgül Utku Çakırözer Ak Parti Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title