Haberler

CHP Ankara'da Seçimin İptalini İstedi

CHP, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin iptali istemli olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu.

CHP, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin iptali istemli olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, "Biz bu kadar yoğun hatayı tespit ettiğimiz için YSK'nın eski emsal kararlarını da dikkate almak kaydıyla, seçimin yenileneceğine sonsuz inanıyoruz ve güveniyoruz" dedi.

Yavaş, Ankara Gür Kent Otel'de CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve İl Başkanı Zeki Alçın ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Ankara'nın oyuna ve iradesine sahip çıkmanın kutsal görevleri olduğunu ifade eden Yavaş, Türkiye'nin demokrasi tarihinde böylesine tartışmalı bir seçim yaşamadığını belirtti. Ankara'daki seçimleri "tam bir harami baskını" olarak niteleyen Yavaş, "Sandıkta kazandığımızı kirli masalarda, zulalarda almak isteyenlere karşı koyacağız. Alın teri şaibeyi yenecek siyasi, kapkaça karşı direnenler kazanacaktır" dedi. Bugün Türkiye'de önceki seçimlerle oranlanmayacak biçimde tartışmaların söz konusu olduğunu belirten Yavaş, "Bazı seçim bölgelerinde 16'ıncı defa oyların sayılmalarına, bazı bölgelerde iptallere karar verilirken, Ankara'da seçim gecesi yaşanan ihlallerin çok daha ağır olduğunu bütün kamuoyu bilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ülkenin en şaibeli seçim ev sahipliği yapmıştır" diye konuştu.

"Başkalarına hukuksuz oturacakları koltuklar nasıl haram olacaksa bize de bir oy sahibinin bile iradesine sahip çıkmamak, mücadeleden kaçmak haram olacaktır" diyen Yavaş, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin iptali istemli olağanüstü itiraz dilekçelerini sunacaklarını belirtti.

-"YENİDEN SAYIM İMKANIMIZ YASAL OLARAK KALMADI"-

İtirazlarının gerekçe ve yasal dayanaklarını ise slayt sunumuyla açıklayan Yavaş, öncelikle ilçe seçim kurullarına itiraz ettiklerini, bunların reddedilmesi üzerine de seçim kuruluna başvurduklarını anımsattı. Bu taleplerinin de reddedilmesi üzerine de yeniden değerlendirme ve sayım isteğiyle YSK'ya başvurduklarını söyleyen Yavaş, "Ancak görülüyor ki seçim kurulları deliller ellerinde olmasına rağmen "soyut iddia' diyerek taleplerimizi reddetti. Bizler öncelikle "yeniden sayım yapılsın, bir oy bile gerideysek helali hoş olsun ancak meşru olsun' dedik. Ancak bunu test etme imkanımız yasal olarak kalmadı. Bunun üzerine seçimlerin yenilenmesi için, olağanüstü itirazla bugün YSK'ya başvuruyoruz" dedi.

-"6 BİN 240 TUTANAKTA HATALI İŞLEM TESPİT EDİLDİ"-

Yavaş'ın açıklamasına göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde 12 bin 334 sandıktan, tam 6 bin 240 sandıkta hatalı işlem ve usulsüzlük tespit edildi. Bu toplam sandık sayısının yüzde 50,6'sına tekabül ediyor.

Bu 6 bin 240 tutanağın içinde en fazla göze çarpan usulsüzlük türlerini, "mühürsüz tutanaklar", "geçersizlik sebebi belirtilememiş tutanaklar", "toplama ve kaydırma hatalı tutanaklar" oluşturuyor.

Yavaş, toplamda 2 bin 908 adet tutanağın mühürlü olmadığını ifade ederken, "mühürlü ancak geçersiz gerekçesi yazılmayan" 2 bin 686, "toplama hatası" olan da 451 tutanak bulunuyor.

İlçe bazında hatalı tutanaklara bakıldığında, ilk iki sırada 971 adetle Keçiören, 968 adetle Mamak yer alıyor. Çankaya 761 hatalı tutanakla üçüncü sırada, Yenimahalle ise 563 hatalı tutanakla dördüncü sırada yer alıyor.

-"OYLARIN DÖRTTE BİRİ MÜHÜRSÜZ TUTANAKLARDAN"-

Yavaş, YSK kayıtlarına göre toplam oyun yüzde 23'ünün, rakamsal olarak ise 713.556 oyun mühürsüz tutanaklardan elde edildiğini belirterek, "Bunların dağılımına bakıldığında ise, açık bir şekilde mühürlü tutanaklarda CHP önde, ancak mühürsüz olanlarda AKP öndedir. Tek tek bunlarında denetimi yapılmıştır" dedi.

-"VERİLER YSK'NIN"-

YSK'nın ilk kez bu seçimde hayata geçirdiği uygulamayla bu bilgilere ulaşımın daha kolay olduğunu da sözlerine ekleyen Yavaş, ilk defa bu seçimde oy pusulaları teslim edilirken tutanakların YSK'da taranarak dijital ortamda toplandığını ve bütün partilerin erişimine açıldığını kaydetti. Yavaş, "Dolayısıyla bizim bahsettiğimiz 6 bin 240 tane tutanağın tümünü biz YSK'nın verilerine ulaşarak görebiliyoruz, yani elimizde veriler değil" derken, YSK'nın verilerine göre bu kadar usulsüz tutanağın olduğunu vurguladı.

-"YASAYA AYKIRI ŞEKİLDE BAZI YERLERDE OYLAR GEÇERLİ SAYILDI"-

Yine YSK verilerine göre, Ankara'da 124 bin 54 adet geçersiz oyun olduğunu ve bunların 100 bine yakınının tek kabinde kullandırılan muhtarlık pusulasının aynı zarfa konması nedeniyle geçersiz sayıldığını belirten Yavaş, "Bu rakam seçim sonucunu doğrudan değiştirebilecek bir rakamdır. Çünkü muhtar pusulasının aynı zarfa girmesiyle, binlerce oy örneğin Keçiören ve bazı yerlerde geçerli sayılmıştır. Bunların tutanakları da tarafımızdan YSK'ya verilmektedir. Sandık başkanının inisiyatifiyle yasaya aykırı olarak bu oylar geçerli sayılmıştır" dedi.

Grafik olarak çıkarıldığında, geçersiz oylar arttıkça AKP'nin oylarının da artığını ifade eden Yavaş, "Bu birebir veridir. Tutanaklardan aldığımız veridir" dedi.

-"SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARINI BEKLİYORUZ"-

Yavaş, "Sonuç olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde mühürsüz, geçersiz oylar ve başka hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle, Ankaralının iradesi sonuca doğru olarak yansımamıştır. YSK'nın belgelediğimiz bu hukuk dışı uygulamaları değerlendirip seçimin yenilenmesi kararı vermesini bekliyoruz" dedi.

Tek dileğimiz var adaletin gerçekleşmesi istiyoruz. Seçimi kazanmak kaybetmek önemli değildir. Çünkü bu seçimler böyle gider, şaibeli hale gelirse Cumhurbaşkanlığı ve arkasından yapılacak bütün genel seçimler şaibeli hale gelecektir. Biz bu kadar yoğun hatayı tespit ettiğimiz için YSK'nın eski emsal kararlarını da dikkate almak kaydıyla seçimin yenileneceğine sonsuz inanıyoruz ve güveniyoruz. İnşallah yenilecek seçimle Ankaralılara hayırlı, uğurlu olsun diyoruz."

Yavaş, gazetelerin sorusu üzerine, taleplerinin YSK tarafından reddedilmesi halinde ne olacağı konusunda, "Artık yeniden seçim yapılma imkanı olmuyor ancak seçimin usulsüz yapıldığının tespiti için Anayasa Mahkemesi ve AİHM yeniden AİHM'e kadar gideceğiz. Dediğim gibi 1 oyun bile peşindeyiz" diye konuştu. Yavaş, "Usulsüz yapılan bir seçimin tespit edilmesi bizim için çok önemlidir. Usulsüz bir seçim sonrası orada oturan birinin meşruiyetinde de sorun vardır" dedi.

Yavaş, "2003'te Siirt'te tekrar edilen seçimlerle bir benzerlik var mı?" sorusuna ise, "Benzerlik var ancak biz onu kullanmadık. Çünkü orada da kurulmayan sandıkların seçim sonucuna etki iddiası vardı. Burada da o kadar açık ki, geçersiz oyların tespit edilememesi ve ya geçerli olmayan tutanakların olması zaten seçimi direk etkilemektedir" dedi.

-MİTİNG GİBİ BASIN TOPLANTISI-

Yavaş'ın basın toplantısı düzenlediği otelin önünde kalabalık bir grup Yavaş'a destek gösterisinde bulundu. "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atan grup, trafiğin de bir süre kapanmasına neden oldu. Otel'e asılan, "Ankaramız düştü dara, Yıllarca aldı yara, Başkan Mansur Yavaş için Birleşelim Tüm Ankara" yazılı afiş de dikkat çekti. Yavaş'ın seçim otobüsü de otelin önünde yer alırken, sık sık seçim şarkısı çalındı.

Yavaş'ın basın toplantısı yaptığı salonda ise kalabalık nedeniyle kargaşa yaşandı. Kargaşa basın mensuplarının zor anlar yaşamasına neden oldu. Basın toplantısı, dışarıya kurulan dev ekrandan da yansıtıldı. Otelin önündeki kalabalık, Yavaş'ın konuşmasını alkışlarla dinledi.

-"BALKONDAN" SESLENDİ-

Yavaş, basın toplatışının ardında ise otelin önündeki kalabalığa balkondan seslendi. Yavaş, "Demokratik yollardan adalet arayışımızı "kışkırtıcılık' olarak görenler, 1994 yılında 4 sayımın sonunda o koltuğa oturduğunu unutuyor. Ben de diyorum ki susmayacağız, hakkımızı söke söke alacağız" diye konuştu.

-39 EK KLASÖR-

Yavaş ve Tezcan, daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin iptali istemli olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. Tezcan, başvurularının 12 sayfa ve 39 ek klasörden oluştuğunu kaydetti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Bülent Tezcan Mansur Yavaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title